14. dubna 2020

ODS: Představujeme manuál pro obnovu Česka

(www.ods.cz) ​​​​​​​Máme za sebou měsíc a půl, který znamenal velkou výzvu pro Českou republiku. ODS již v lednu chtěla projednávat ve Sněmovně připravenost země na očekávaný příchod koronaviru čínské chřipky. To vládní většina odmítla. Ihned po vypuknutí krize jsme podpořili nutné kroky vlády a přišli s ekonomickými návrhy na pomoc zaměstnancům, OSVČ, firmám. Tyto návrhy byly zčásti použity do nejprve bezzubých vládních návrhů a v tuto chvíli existuje základní pomoc pro ty, kteří se potýkají s ekonomickými dopady koronaviru.

ODS představuje plán, který povede Česko cestou k normálnímu stavu. Cesta to bude složitá, ale jsme šikovný národ a spolu to zvládneme. „Po měsíci a půl zápasu s koronavirem je jasná potřeba plánu. Musí skončit zmatené rozhodování vlády, které jen posiluje nejistotu. Je potřeba se zbavit strachu a přejít k racionální diskusi. Otevření hobbymarketů určitě odpovídá na poptávku veřejnosti, ale pokud mohou fungovat tyto obchody, nevidíme důvod, proč by nemohly otevřít malé obchody, služby určené pro jednotlivce apod.,“ říká předseda ODS Petr Fiala a dodává: „Jsme připraveni pomoci vládě s kroky, které podpoří zaměstnance, živnostníky i firmy, aby ztráty, které utrpěli, byly co nejmenší. Musí skončit ale období divokých nápadů, nelegálních rozhodnutí vlády a lidem musejí být v první možné chvíli vráceny zpět jejich svobody.“

Představujeme body, které musí být zodpovězeny a naplněny jako předpoklad k návratu k běžnému fungování země.

1. Druhý ekonomický balíček

• Některá přijatá opatření jsou špatná, např. nájmy, a ty se pokusíme prostřednictvím Senátu opravit a vrátit.
  • Je potřeba začít pracovat na plánu na květen a červen – pokračování podpory OSVČ, pomoc podnikatelům v oblastech, kde i po otevření bude návrat k normálnímu stavu dlouhou cestou (restaurace).
  • Vláda bude schopna podpořit ekonomiku na národní úrovni, ale je potřeba umožnit krajům a obcím, aby mohly podpořit ekonomiku i na úrovni obcí. Ty budou výrazně zasaženy poklesem příjmů v důsledku poklesu financí přicházejících z rozpočtového určení daní, a toto by mělo být řešeno.

2. Příprava zdravotního systému pro další kroky – kapacita nemocnic a chytrá karanténa

„Protestovat je potřeba velkou část obyvatel tak, abychom získali statisticky signifikantní předpověď, jaké jsou počty infikovaných pacientů k hodnocení průběhu pandemie. Testování v současné době probíhá převážně u symptomatických pacientů, někdy u jejich kontaktů. Mělo by být provedeno testování v jednotlivých oblastech republiky, nestačí pouze Praha, jak bylo navrženo (která je specifická počtem a skladbou obyvatel a typem kontaktů). Je potřeba mít vzorky z vesnic/měst různé velikosti a typu, abychom mohli kvalifikovaně odhadnout počet infikovaných obyvatel a parametry chování infekce. V zásadě platí, že při určitém procentu infikovaných dochází ke zpomalení nebo zastavení šíření infekce," říká k dalšímu postupu poslanec ODS Bohuslav Svoboda.

• Podmínkou je dostatečné testování a protestovanost populace – zjištění skutečného stavu.
  • Zajištění pomůcek potřebných pro zvládnutí nemoci – ventilátory.
  • Dohledávání kontaktů diagnostikovaných – cíl 80 % potenciálních nakažených do 24 hodin od diagnostikování.

3. Pravidla pro umožnění uvolňování opatření

• Dlouhodobější pravidla pro pohyb venku (riziko nezmizí za týden ani za měsíc)
    • Používání roušek, dezinfekce ve veřejných budovách, obchodech atd.
  • Zajištění prostředků pro oslabené skupiny obyvatel (senioři, lidé s oslabenou imunitou)
    • Dostupné ochranné pomůcky, aby mohli „normálně“ fungovat
  • Zajištění péče – nákupy, společenský život (zde se velmi dobře osvědčily obce)
    • Personál zajišťující péči a služby (materiální vybavení pro pečovatele)

„Měsíc a půl po vypuknutí krize a měsíc od vyhlášení nouzového stavu stále není dostatek potřebných ochranných pomůcek. Nemají je nemocnice, domovy pro seniory, sociální pracovníci a mnoho dalších v každodenním kontaktu s potenciálně nemocnými nebo ohroženými nemocí,“ upozorňuje Martin Baxa, místopředseda ODS a primátor Plzně.

4. Kategorizace uvolňování uzavřených obchodů

• I. Co lze otevřít ihned (nebo už je) – malé obchody, služby pro jednotlivce, velké obchody s dodržením podmínek chování
  • II. Co bude otevřeno v horizontu týdnů (od „začátku května“) – zbytek
  • III. Co bude povoleno v delším horizontu – kina, divadla, festivaly, společenské akce, konference
  • Je potřeba se začít zabývat tím, v jakém režimu lze otevřít ZOO, hrady, zámky, galerie. Ve zvláštním režimu s dodržením pravidel jako omezené množství návštěvníků, by mohly zachránit letní sezónu.

„Zákazníci i podnikatelé jsou zmatení nekoncepčností, s jakou se povolují jedny aktivity a jiné ne. Otevření hobbymarketů, které jsou plné lidí a vedle toho zavřená kadeřnictví, to nedává smysl. Obrací se na mě provozovatelé třeba obchodů s elektronikou, proč když mohou fungovat jako servis mobilů, nemohou prodat stejnému člověku drobné příslušenství. Je potřeba tyto nelogičnosti začít co nejrychleji odbourávat,“ uvádí Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS.

5. Rozhodnutí o otevření škol a letní tábory

Epidemiologové a Ústřední krizový štáb by měli být schopni konečně odpovědět na otázku, zda a kdy se otevřou školy. Není možné přicházet s nereálnými představami o nošení roušek ve škole a dodržování metrové vzdálenosti, na druhou stranu nemůžeme nechávat v nejistotě ani učitele, ani děti a jejich rodiče,“ uvádí Martin Baxa, primátor Plzně a dříve středoškolský pedagog.

• Semestr na VŠ končí v horizontu pár týdnů a tak je na čase rozhodnout o dokončení on-line výukou, s výjimkou závěrečných zkoušek za dodržení jasných podmínek (např. množství studentů).
  • Je potřeba stanovit podmínky pro letní tábory. Toto rozhodnutí nelze nechat na červen. Je potřeba definovat maximální množství dětí, kontroly jako měření teploty, dostupná dezinfekce, spíše s pobytem venku atd.

6. Pomoc ostatním

• Česká republika byla zasažena těžce v oblasti ekonomiky, v oblasti zdraví doufáme v pokračování příznivého trendu.
  • Nesmíme ale zapomenout na ty, kteří se potýkají s obrovskými dopady do společnosti. Těm musíme pomoci hledat cesty, jak jim Česká republika může být nápomocná.

„Předpokladem pomoci těm, kteří takové štěstí jako my neměli, je co nejrychlejší uspokojení tuzemské poptávky. ODS spolu s Hospodářskou komorou, Svazem měst a obcí a dalšími partnery spustila projekt www.VyrabejmevCesku.cz, který propojuje prostřednictvím aktivního call centra poptávky po ochranných pomůckách s nabídkou českých firem,“ zmiňuje Martin Kupka, místopředseda ODS a starosta Líbeznic.

7. Dodržování demokratických principů

• I přes krizovou situaci je potřeba dodržovat základní demokratické postupy a principy.

​​​„Cesta k uzdravení ekonomiky a návratu k normálnímu životu zabere nějaký čas. Aby tato doba byla co nejkratší, je potřeba mít jasný plán. Plán co udělat teď, ale je potřeba i začít s úvahami, co je potřeba změnit do budoucna. Je jasné, že cestou je využít situaci k vybudování efektivnějšího státu. I nad tímto plánem již s odborníky a lidmi z praxe přemýšlíme,“ dodává Petr Fiala.