6. srpna 2019

ODS: Zpochybňování hodnot listopadu 1989 nesmíme dopustit, startujeme kampaň 30 let svobody

(www.ods.cz) ​​​​​​​Občanští demokraté na dnešní tiskové konferenci odstartovali kampaň, kterou chtějí připomenout význam výročí sametové revoluce. V ODS dosud působí mnoho lidí, kteří se na revoluci podíleli, proto bude strana po celé zemi organizovat cestu po ČR s názvem 30 let svobody a další aktivity. Podle ODS by si lidé neměli nechat sebrat vzpomínku na 17. listopad těmi, kteří jeho hodnoty zpochybňují.

„Na podzim si připomeneme 30 let od klíčové události našich novodobých dějin: listopadu 1989. Záleží nám na tom, aby nejrůznější oslavy měly nejen charakter vzpomínky, ale aby měly i obsah. A proto v těchto dnech zahajujeme kampaň, která bude toto výročí a jeho význam připomínat. V řadách ODS dnes působí mnoho lidí, kteří se aktivně podíleli na revoluci. Od začátku září budeme organizovat cestu po ČR s názvem 30 let svobody. Chceme zprostředkovat autentické vzpomínky. Když říkáme, že oslavy 30 let svobody musí mít obsah, tak k tomu přichystáme i další aktivity, které se budou zabývat přítomností a budoucností, tím, jak dostat Česko mezi 10 nejvyspělejších zemí. Listopad přinesl demokracii, návrat na Západ a kapitalismus. Nenechme si oslavy roku 89 sebrat těmi, kteří tyto hodnoty zpochybňují,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Před 30 lety jsme si vybojovali svobodu, která dostává dnes a denně na frak. Vládne nám estébák, a jeho tisk brutálně dezinterpretuje listopadové události. Kdo jiný než ODS, která má jako jediná politická strana ve svých řadách opravdové aktéry revoluce – od vydavatelů samizdatu, undergroundu, studentských vůdců až po mluvčí charty – si má připomínat, o co v listopadu 1989 šlo. Musíme být slyšet a za svobodu znovu bojovat ráno, v poledne i večer,“ řekl aktér listopadu 1989 a europoslanec ODS Alexandr Vondra.

„V MF DNES vychází seriál k listopadu 1989. Začíná rozhovorem s panem Jasmanickým, tehdy vedoucím SSM, který revoluci relativizuje. Tvrdí, že nebyl nikdo, kdo bojoval proti komunismu, že vše bylo dohodnuté. To ale není pravda, byly zde stovky lidí, kteří proti režimu bojovali už dávno před revolucí a ještě 19. listopadu nevěděli, jak to dopadne, a zda neskončí ve vězení. Tehdy se za svobodu bojovalo a nesmíme nikoho nechat tato fakta zpochybňovat,“ uvedl poslanec a pamětník listopadu 1989 Marek Benda.

„K 30. výročí sametové revoluce vyhlásila vláda Andreje Babiše politiku totálního zapomnění. O to více si musíme připomínat, nejenom krvavý a násilný komunistický režim, ale také étos naší revoluce a návratu svobody i demokracie. Proto potřebujeme funkční a profesionální paměťové instituce, zejména muzejního typu. Nezapomeneme!“ řekl pamětník listopadu 1989 a poslanec ODS Pavel Žáček.

„Do demokracie jsem skočil rovnýma nohama z vězení v Horním Slavkově. Je důležité připomínat, že lidé byli v době komunistické totality věznění za politické názory, obzvlášť v době, kdy jsou hodnoty listopadu relativizovány,“ dodal pamětník listopadu 1989 František „Čuňas“ Stárek.