22. listopadu 2018

Babiš žije v představě, že má absolutní moc a může všechno

(www.reflex.cz) Byl šest let předsedou Senátu, kandidoval na prezidenta republiky a v roce 2016 už senátorské křeslo neobhajoval. Z politiky ale úplně nezmizel. Nyní je občanský demokrat Přemysl Sobotka náměstkem libereckého hejtmana pro zdravotnictví. V rozhovoru pro Reflex.cz komentuje aktuální politickou situaci, ale i volbu nového vedení Senátu.

Senát si zvolil nové vedení. Co říkáte jako někdejší dlouholetý předseda horní komory parlamentu na zvolení Jaroslava Kubery?
 
Jaroslav Kubera jako předseda Senátu je dle mého velmi dobrá volba. On je tak trochu moje krevní skupina. Mám velmi podobné myšlení a naše diskuse nad politickými problémy byly a jsou fajn. Často jsme si oba vyčítali, že jeden druhému krademe myšlenky, ale to ukazovalo jen a jen na shodné myšlení. Věřím, že bude dobrý státník a bude dobře reprezentovat Českou republiku i Senát. Navíc dobře lyžuje i hraje tenis a i v tom jsme shodní.
 
O funkci v čele komory se letos ucházeli hned tři kandidáti. Co tomu říkáte? Vždy platilo jakési nepsané pravidlo, že předsedu navrhuje nejsilnější frakce, ale letos ho postavili i lidovci, byť jejich klub nejpočetnější nebyl a není...
 
Senát se vždy chlubil, že platí i nepsaná pravidla, která historicky vznikla, a bohužel lidovci je přestali ctít, je to škoda, ale asi to vnímají jinak. O to jsem raději, že Jarda Kubera zvítězil.
 
Co říkáte na hlasy některých senátorů, kteří vyjadřovali svoji nespokojenost se zvolením Jaroslava Kubery?
 
Volba proběhla korektně a tajně, což je fajn. Nespokojení jsou ti neúspěšní. Označovat pana Kuberu jako baviče je směšné a jen lidé bez smyslu pro humor to mohou říkat. Politika je přeci nejen o vážných věcech, ale má být i o odlehčení a humoru. V té jeho nadsázce je často ukryta velká pravda, ale to někteří nechápou.
 
Jak jste hodnotil celkový výsledek senátních voleb, v nichž uspěla ODS, ale pohořela levice i Babišovo hnutí ANO?
 
Výsledek voleb pro ODS je jasným signálem, že jsme se vzpamatovali z obrovských problémů v minulosti a že jsme opět důvěryhodná a jediná pravicová strana v České republice. Máme opět hlavu nahoře a za své politiky se nemusíme stydět, naopak. ČSSD ztratila svou sílu a podle toho dopadla. Hnutí ANO a jeho výsledek jasně signalizuje, že politické uskupení, které nemá jasný program a jen populisticky slibuje „ráj na zemi“ pro všechny, nemá dlouhodobou naději na úspěch.
 
Jakou sílu nyní Senát bude mít a bude moct prezentovat vůči vládě, ale například i vůči prezidentovi Miloši Zemanovi?
 
Vláda se nezodpovídá Senátu, ale v diskusi nad zákony, které ministři předkládají, musí zaznít, co si o kvalitě a obsahu zákonů myslí senátoři, a bylo by dobré zákony pozměňovat nebo přímo zamítat. A to je důvod, proč pan Babiš opakovaně navrhuje Senát zrušit. Naopak Senát musí chránit Ústavu a demokracii a za 22 let si již své místo vybojoval a věřte, že to nebylo lehké.
 
Před pěti lety jste kandidoval na prezidenta republiky. Jak hodnotíte výkon této funkce v podání Miloše Zemana?
 
O prezidentovi Zemanovi řeknu jediné – byl, je a bude stále stejný, jen negativní vlastnosti se zvýrazňují s přibývajícím věkem. Ale lidé ho zvolili, tak asi většině vyhovuje, mně řada jeho kroků nevyhovuje. Společnost výrazně rozděluje a je mu to dost jedno.
 
Co říkáte na současné dění okolo Andreje Babiše a jeho syna? Jak hodnotíte usnesení Senátu, které žádá Babiše, aby do vyšetření celé záležitosti odešel z čela vlády?
 
Situace ohledně pana Babiše je tristní a bohužel ještě nejsme slušná demokracie, kde ministři odstupují za milenky. Pan Babiš žije v představě, že má absolutní moc a může všechno. Není to pravda a věřím, že další volby to ukáží. Žádný strom neroste do nebe. To, že měl odstoupit z funkce, je pravda, ale on ani jeho věrní si to bohužel nemyslí.
 
Jak jste oslavil 17. listopad? Co říkáte na demonstrace proti Andreji Babišovi, ale i skutečnost, že někteří lidé na Národní třídě vyhodili do koše květiny od některých politiků?
 
17. listopad jsem oslavil v Liberci, kde bydlím a kde jsem 20. listopadu 1989 startoval svou politickou práci. Ve svém projevu jsem zopakoval mimo jiné myšlenku, že sametová revoluce měla mít z druhé strany trochu smirkového papíru. Ohledně kytic a komentářů na Národní třídě mohu říci jen jediné: jak mohou mít bývalí komunisté tak hroší kůži a oslavovat pád své bývalé moci, to vůbec nechápu.
 
Co vůbec nyní po odchodu z vrcholné politiky děláte?
 
Původně jsem si po dobrovolném odchodu ze Senátu v roce 2016 chtěl užívat hor, lyží a tenisu. Volby do krajů mě však dostaly do pozice, že jsem náměstek hejtmana pro zdravotnictví v Libereckém kraji. Obloukem jsem zase uvnitř zdravotnictví a medicíny, ale že je situace tak vážná, jsem na začátku netušil a nyní jasně vidím, že nebude-li vláda či ministr systémově a dobře řídit zdravotnictví, dopadneme všichni špatně. Takže politiku dělám dál, jen na jiné úrovni.
 
(Autor: Jiří Štefek)
 
Přemysl Sobotka

náměstek hejtmana Libereckého kraje
člen regionální rady