18. července 2017

ODS: Záměr, nebo zabedněnost Ministerstva zdravotnictví

(www.ods.cz) Ministerstvo zdravotnictví v uplynulých dnech odmítlo ucelený návrh krajů na významné zjednodušení a zrychlení dotační procedury, která má pokrýt avizované zvýšení platů zdravotních sester.

 
„Místo skutečné pomoci zdravotním sestrám ukazuje ministr zdravotnictví jen arogantní byrokratickou tvář. Sice přímo slíbil, že se od začátku července zvýší platy vybraným nelékařským zdravotnickým pracovníkům (zdravotním sestrám) pracujícím v lůžkových zdravotnických zařízeních (u lůžek) ve směnném provozu o 2 tisíce korun měsíčně, ve skutečnosti ale jeho úřad naplnění slibu jen komplikuje a prodlužuje. Vypadá to, jakoby hlavním cílem ve skutečnosti bylo jen zalíbit se voličům před volbami a všechno ostatní hodit na kraje. Odměny zdravotních sester jsou ale příliš vážná věc, aby s tím mohl ministr takto neodpovědně žonglovat,“ komentuje situaci místopředseda ODS Martin Kupka.
 
„Svým přístupem odsoudilo Ministerstvo zdravotnictví všechny krajské, městské i soukromé nemocnice k finančním problémům. Ještě podstatnější ale je, že vnáší mezi zdravotníky další nejistotu a měří každému jiným metrem, protože svým přímo řízeným nemocnicím a odborným léčebným ústavům pošle státní dotaci bez prostředníka,“ upozorňuje radní pro zdravotnictví Libereckého kraje Přemysl Sobotka.
 
„Vyzýváme ministra zdravotnictví, aby změnil svůj dosavadní přístup. Ve zdravotnictví není prostor pro laciné předvolební výkřiky. Jestli v tom není zabedněnost, pak by to musel být hloupý záměr dělat si volební kampaň na úkor celého zdravotnictví,“ dodává Martin Kupka.