22. února 2016

25. únor připomene konference „Mládež v dobách nesvobody“

Letošní připomenutí pochodu studentů za svobodu a demokracii, který se 25. února 1948 vymezil proti nastupující komunistické totalitě a byl komunistickou policí krutě potlačen, proběhne, tak jako každoročně, u pamětní desky Senátu a Pražského akademického klubu 48 v Nerudově ulici.

 
 
Účastníci pietního aktu se potom odeberou, jak se už stalo tradicí, k soše TGM na Hradčanském náměstí, kde bude přečten vzkaz tehdejších studentů prezidentovi Benešovi a také vzkaz současných studentů prezidentovi T. G. Masarykovi.
 
Odpoledne se pod záštitou 1. místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky uskuteční ve Valdštejnském paláci konference „Mládež v dobách nesvobody“.
 
Na konferenci budou rovněž předána ocenění u příležitosti 10. výročí projektu MENE TEKEL, v jehož rámci se akce 25. února konají.
 
„Jako bychom dnes opět stáli na pomyslné křižovatce naší budoucnosti. Necítím to jen já, ale i studenti, současní, ale bohužel i ti tehdejší,“ uvedl Přemysl Sobotka. „Je proto důležité si okamžiky ztráty svobody a celou dobu totality a nesvobody, připomínat a navazovat na demokratické tradice naší země,“ dodal Přemysl Sobotka.