18. října 2019

Představujeme programové týmy, výsledky jejich práce projednáváme už tento týden ve Sněmovně

(www.ods.cz) Prohlášení předsedy ODS po jednání předsednictva strany

Petr Fiala: „Poslanecká sněmovna projednává zcela neodůvodněné a špatné zvyšování daní. ODS toto zvyšování daní nepodpoří. Andrej Babiš tvrdí, že nebude lidem brát jejich peníze, a přitom daňovým balíčkem vládní koalice zvyšuje daně. Zvýšení daní je nejen v rozporu s vládním prohlášením, ale zároveň je porušením zásad v době ekonomického růstu. My naopak navrhujeme daně snížit a podstatně zjednodušit. Mezi naše návrhy patří: posunutí prahové hodnoty pro povinnost platit DPH z 1 milionu na 2 miliony – ušetříme administrativu tisícům podnikatelů; dále zvýšení daňové slevy na poplatníka, a zrušení daně z nabytí nemovitosti. To jsou rozumná řešení.

ODS se na můj návrh rozhodla zřídit specializované programové týmy. Úkolem těchto týmů je podrobný monitoring a analýza činnosti vlády, týmy přinesou podněty, které pak můžeme zpracovat pro naše iniciativy v parlamentu. Ačkoliv se nejedná o klasickou stínovou vládu, v těchto týmech jsou samozřejmě lidé, z nichž bych sestavoval kabinet, kdybych měl tu možnost. V této fázi se ale jedná spíše o ‚transition team‘, který má přesně monitorovat stav vládnutí a podrobně připravovat to, co chceme udělat, když se nám podaří dosáhnout změny.

Předsednictvo ODS rozhodlo o termínu konání Kongresu ODS, a to ve dnech 18. a 19. ledna 2020.“

Programové týmy ODS

Petr Fiala