27. listopadu 2011

Otázky Václava Moravce

Hostem nedělního diskusního pořadu ČT byl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Moderátor (Václav Moravec):

Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy však v žádném případě nejde o definitivní návrh. Finální verzi možnosti kontrol domácích kotlů chce ministerstvo připravit tak, aby byla časově sladěná s novým zákonem o ochraně ovzduší. Ten má začít platit příští rok v červenci. Pro úplnost, nový zákon o ochraně ovzduší je v Poslanecké sněmovně, v prosinci ho čeká takzvané druhé parlamentní čtení. Právě do té doby musí Ministerstvo životního prostředí sepsat paragrafy o kontrole kotlů v domácnostech, kde se topí odpadky. Pozvání do Otázek přijali ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS a zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Vítejte v Otázkách. Dobrý den.

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Děkujeme pěkně, dobré odpoledne.

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Dobrý den.

Moderátor (Václav Moravec):

Pane ministře, kolik těch paragrafů už máte napsáno na to, že je začátkem prosince v Poslanecké sněmovně budete vkládat v rámci asi pozměňovacího návrhu?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Ten problém není v tom, kolik máme paragrafů. Ten problém je v tom, že ta diskuze je velmi složitá. O téhle věci se tady diskutuje posledních dvacet let a my se snažíme najít takové řešení, které na jedné straně, a vy jste to měli v té reportáži, nebude obtěžovat slušné lidi. A na druhé straně bude komfortní, bude komfortní s ústavou a pomůže řešit problém, který tady je. A nemůžeme se tvářit, že tady není.

Moderátor (Václav Moravec):

Dá se to řešení najít do prosince, abyste v rámci druhého čtení to vložili do zákona o ochraně ovzduší?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Přiznám se zcela otevřeně, že kdybych měl vzít tu první verzi, kterou jsme měli, tak bychom měli paragrafově napsáno někdy v září. A od té doby jsme absolvovali debaty se starosty malých obcí, velkých obcí, zástupci různých sdružení, aktivit, a říkali jsme, tak takhle by to asi nešlo, tohle by bylo složité, tohle by nefungovalo po praktické stránce, takže já teď nechci dávat nějaký slib. Já jsem řekl, že na začátku července roku 2012, pokud všechno půjde dobře, tady bude nový zákon o ovzduší. Ta norma obsahuje desítky a desítky změn, tohle je jeden malý kamínek té mozaiky, o které se bavíme.

Moderátor (Václav Moravec):

Jinak řečeno, když se to nestihne, tak je možné odložit projednávání tohoto zákona ve druhém čtení?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Ne, to ne. Zákon jako takový tu být musí a tohle je věc, kterou buď stihneme a nebo vedle ní budeme paralelně běžet nějaká novela a nebo se budeme bavit dál. Zablokovat celý zákon o ovzduší, na kterém se pracovalo deset let, by byla velká škoda.

Moderátor (Václav Moravec):

Paní zástupkyně, jednou větou, co vidíte zatím nejvíc problematické v tom návrhu řekněme kontrol domácích topenišť?

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

No, pane redaktore, těžko to jde říct jednou větou.

Moderátor (Václav Moravec):

Druhou větou to řeknete na ČT24.

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Ale pokusím se to říct stručně.

Moderátor (Václav Moravec):

Ano.

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:
Je to otázka přiměřenosti takového opatření a nezbytnosti takového opatření. Protože ústava jako taková říká, že vstup do obydlí může být prolomen, prolomen v zájmu ochrany zdraví, života, ale pouze, jestli je to nezbytné. A já kladu otázku, jestli všechny ty jiné nástroje, které jsou méně invazivní, byly využity, aby nemusela takováto hranice být prolomena a nehrozilo riziko zneužití.

Moderátor (Václav Moravec):
A odpověď na tuto otázku najdete ve druhé části Otázek na zpravodajské ČT24. Přepněte si diskuzi, pokračujeme s Tomášem Chalupou a zástupkyní ombudsmana Jitkou Seitlovou a připojí se k nám místopředseda STAN poslanec Stanislav Polčák. Přepněte si na zpravodajskou ČT24.

Moderátor (Václav Moravec):

Připomínám, že hlavními hosty dnešních Otázek zůstávají ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS. Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Ještě jednou vítejte na zpravodajské čtyřiadvacítce, ještě jednou vítejte v Otázkách.

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Děkuji.

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Dobré odpoledne.

Moderátor (Václav Moravec):

A zdravím i místopředsedu Starostů a nezávislých poslance Stanislava Polčáka, který přijal také pozvání do Otázek. Vítejte, pane poslanče, v České televizi. Dobrý den.

Stanislav Polčák /STAN/, místopředseda strany:

Hezké odpoledne.

Moderátor (Václav Moravec):

Nechme dokončit paní zástupkyně ombudsmana Jitku Seitlovou. Vy jste říkala, že je otázkou v souvislosti s tou novou právní úpravou kontroly domácích topenišť, když to řeknu takto komplikovaně. Jestli se dostatečně využívají i současné nástroje. Chápu správně, že vy, jako zástupkyně ombudsmana máte pochybnosti, že se v současnosti ty nástroje využívají?

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Já nemám pochybnosti. Já mám dokonce jistotu, že se nevyužívají, tak jak by se využívat mohly. V loňském roce jsem zahájila šetření právě na Ostravsku, protože mým zájmem bylo napomoci k řešení situace, která je skutečně alarmující. Šetřili jsme jednak tedy postup úřadu, který by měl zajistit to, aby nedocházelo k enormní kontaminaci ovzduší. Ale také jsme šetřili, jak postupují na úrovni samospráv, jak postupují na těch nejnižších úrovních úřadů, které mají zajišťovat kvalitu ovzduší. Bohužel ty mechanismy, které máme, ty právní nástroje, které máme, nejsou dostatečně využívány a já řeknu příklad. Pokud se týkalo těch domácích topenišť, tak bylo na oznámení, kterých bylo 15, provedeno 11 kontrol, ale jenom ve dvou případech bylo zahájeno nějaké řízení. A v jednom případě to řízení bylo dokončené. Nemáme případy, kdy by vůbec se měřila tmavost kouře. Nemáme případy, kdy by se využívala odborná studie, kterou si nechalo město Ostrava zpracovat. A je, podle mě velmi, velmi dobře nastavená a znamená, že tedy při vyhlášení toho signálu by lidé měli být informováni, např. rozhlasem. Následně by měla vlastně policie městská a úřady procházet ty ulice a skutečně se dívat, jestli z těch komínů nejde, co nemá a případně jednak teda ty lidi oslovit a jednak teda potom zahajovat řízení.

Moderátor (Václav Moravec):

Vy říkáte, promiňte, že vstoupím do vaší řeči. Vy říkáte, že v současnosti ty nástroje jsou, ale zatím nejsou využívané. Nemyslíte si, že např. ty největší problémové odpadky, kterými je topeno v těch kotlích, tak jimi se topí povětšinou v noci, kdy i ti policisté nebo zástupci radnic by to velmi obtížně zjistili?

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Ano, pane redaktore, je to jeden z argumentů a námitek. Ale já mám tento názor, pokud…

Moderátor (Václav Moravec):

Že by se to nejdříve mělo vyzkoušet a pak?

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Tak. Jinak ani nebude možné uplatnit opatření, které navrhuje pan ministr. Protože sama ústava říká – musí to být nezbytné, pokud chceme vstoupit do takového prostředí chráněného vlastně. To znamená, je tu nedotknutelnost obydlí. Dokud se nevyužily jiné mechanismy, které nejsou tak invazivní, tak nemám vlastně takovéto právo. Ochrana obydlí, to je historicky chráněné základní právo člověka. A opravdu může být zneužité. Já si dokážu představit takovéhle situace. Moje stanovisko je – dosud nejsou využívané mechanismy a nástroje, které by skutečně mohly přispět k tomu, aby těch emisí z těch komínů a toho pálení takových odpadů anebo nekvalitních paliv nebylo tolik. A ještě mám jednu věc, kterou bych ráda zdůraznila. Víte, není to jenom otázka tedy těch měření Ringelmannovou stupnicí tmavosti kouře. Ale je tu ještě jedna taková věc, která chybí ze strany ministerstva, zákon o ovzduší, který platil někdy od roku 2002. Stanovil v paragrafu 10 a to je následně ještě stále platné, že má ministerstvo připravit podzákonný předpis, vyhlášku, na to, jak tedy sledovat zápachy. Ty pachové látky jsou dalším indikátorem, které by umožnily neinvazivní sledování toho, a dokonce pokutování toho a sankciování toho, když někdo se chová způsobem, který samozřejmě je nepřijatelný. Ale dodneška toto naplnění této povinnosti, které mělo ministerstvo už od roku 2002, není naplněna vůbec. To znamená, že nemáme…

Moderátor (Václav Moravec):

Takže tím, že ministerstvo nepřijalo vyhlášku…

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Nemáme vyhlášku, jaké jsou emisní limity. Nemáme vyhlášku a nemáme právní předpis, který by stanovoval, jak postupovat v případě takového měření. Prostě tato právní úprava chybí, je to další z těch opatření, která by jistě pomohla k řešení situace.

Moderátor (Václav Moravec):

Pane ministře, vy jste konzervativní politik a jsou to občanští demokraté, kteří velmi často kritizují prolamování soukromí. Proč to nejdříve nevyřešit tím, že se budou obce a jejich zástupci lidově řečeno honit, jestli využívají dostatečně současných právních norem měření kouře z komínů, vydat vyhlášku a zkusit to po dobu jednoho roku, zda by toto fungovalo a v případě, že ne, zpřísňovat zákon o ochraně ovzduší?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Já děkuji za ten dotaz. Já musím říct, že to naše uvažování je velmi blízké tomu, co říká paní ombudsmanka. Já jsem za 10 měsíců nebo kolik ve funkci ministra, mluvil s desítkami starostů, nejenom v Moravskoslezském kraji o tom, jak to děláte, jak to řešíte, jakým způsobem to jde udělat. Moje vlastní starostenská zkušenost ukazuje, že zkrátka v řadě případů to, že někdo pálí odpadky a prosím, bavme se jenom o tom extrému – pálení odpadků, tady nikdo nenavrhuje to, co třeba kdysi představovali zelení, že se zakáže k datu XY topit vůbec uhlím, na to se blíží krize, nemáme na to sociálně zkrátka je to něco, co si teď nemůžeme dovolit. Buď jak buď. Ale je to o tom, že v řadě případů každý ten jeden starosta vám řekne – ano, my máme cesty, jak toho dosáhnout v případě toho, kdy se dokážeme dohodnout. Kdy tam je nějaká vůle, kdy je schopnost něco udělat. Já jsem poslední z těch, který by netvrdil, že existují stále mezery o tom, jakým způsobem dosáhnout toho stavu bez toho vstupu do domácnosti. Já opakuji jako kolovrátek posledních 9 měsíců – vstup do domácnosti je to, to poslední, to nejextrémnější řešení, které je, když se vyčerpají všechna ostatní, která máme. A také ta úvaha, kterou máme…

Moderátor (Václav Moravec):

Promiňte, ale proč zatím jako kolovrátek neopakujete 9 měsíců to – zkusím to nejdříve vyhláškou…

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Ale ta vyhláška sama o sobě je dílčí řešení, o kterém mluví paní ombudsmanka. Já ho nezpochybňuju, ale je to jenom zase kousek. Ta největší praxe, kterou dnes máme je tzv. Ringelmannova metoda. To jsou sklíčka nebo papírky tohoto typu, kdy příslušník, pracovník referátu životního prostředí se tímto průzorem porovnávaje s barvou kouře, zaměří na dým stoupající z komínu a hodnotí, jaké procento zabarvení je. A jestli je nebo není pálena věc, která je zakázaná, tedy plasty. Ta situace je nejčastěji, co je, to je ten nejběžnější, nejlevnější prostředek, který máme. Má svou vadu. V topné sezoně se tímto dá měřit někdy od 8 hodin ráno do 3 hodin, možná půl 4 odpoledne. V té době většina těch lidí plasty nepálí. Protože ten problém a jděte obce od obce, víte, když se podíváme na problém znečištění ovzduší v ČR a vy jste to říkali i v tom šotu, tak máme nepochybně pravdu v tom, že tím základním zdrojem v tom koláči, tím největším podílem je průmysl. Je to o tom, abychom hledali řešení, jakým způsobem nezavřít český průmysl, ale udělat ho šetrnější k životnímu prostředí. Jakým způsobem nedosahovat limitů, ale nejlepších dostupných technologií, které jsou často lepšími výsledky, než jsou někde napsané limity. My se musíme bavit o dopravě. O dopravě, o tom, jak odvést dopravu z center měst, jak ji dostat na okruh.

Moderátor (Václav Moravec):

Pane ministře, aniž bych vám chtěl skákat do řeči a brát vám iluze, to je tak na dlouhé lokty, že pokud příští rok…

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Na severní Moravě je zhoršené ovzduší posledních 200 let, od té doby co je tam průmysl. Každý kdo vám bude říkat, že to není běh na dlouhou trať, vám bude lhát.

Moderátor (Václav Moravec):

Ale je to běh na dlouhou trať, ale to asi neuklidní ty lidi, kteří v letošním roce zažili takovou smogovou situaci, jako v posledních dvou, třech letech…

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Ano.

Moderátor (Václav Moravec):

Protože byla špatná inverze. My když se podíváme na další data. Lokální topeniště, kde řada lidí topí nejrůznějšími odpady, se podle odborníků přibližně třetinou podílejí na zhoršené kvalitě ovzduší. Vy to teď vidíte sami. Do deseti let od nabytí účinnosti zákona, by však všechny domácnosti měly povinně provozovat kotle, které splňují třetí emisní třídu, tedy kotle vyšší kategorie. Právě na pořízení ekologičtějšího způsobu vytápění by domácnosti mohly získat dotace. Jenže i to nevyřeší to topení v těch možná sociálně slabších lokalitách, kde se topí plasty, které jsou dokonce nacpané pilinami, to znamená ony PET lahve. Pane ministře, kdybyste měl dát opravdu jasnou odpověď. Uděláte ještě jako ministerstvo životního prostředí něco pro to, co říká paní zástupkyně ombudsmana Seitlová, že využijete současných právních nástrojů, vydáte vyhlášku a pak teprve se bude zpřísňovat zákon o ochraně ovzduší anebo budete dál pracovat jenom na zpřísnění zákona o ochraně ovzduší?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

My máme hotový zákon, ten zákon leží ve sněmovně a musí být schválen. Na základě něho musí přijít prováděcí vyhlášky. Těch vyhlášek nebude jenom jedna, nejenom tato. Ten zákon jich bude obsahovat celou řadu. Tohle je debata, která běží paralelně jako poslední část té mozaiky. Všechno ostatní už jsme debatovali. Vy jste říkal o tom, čím se topí, tak tohle je ostravská raketa. To je to, co vstoupilo, jako fenomén do podoby zneužívání principu i sociálního. Víte, já nemám vůbec žádnou iluzi o tom, že nejenom v Moravskoslezském kraji situace sociálně je zhoršena, jsme na prahu krize. Ta situace bude horší. Rostou ceny energií. Víme, že dnes je nejlevnější dřevo, které roste. Víme, že dnes druhý nejlevnější zdroj pro vytápění domácností je uhlí. A teprve s odskokem to, co by bylo nejlepší, centrální zdroj vytápění, i když třeba v Ostravě 90 % domácností ve městě Ostravě, což je unikátní číslo, je na zdroji vytápění. Ale pálí se tímto také. A ten problém je v tom, že to není o tom, že by pálilo 20, 30 nebo 50 % domácností. Chraň pán bůh, ta situace taková u nás není. Ale jde o to, že stačí jeden, který tímto topí a zamoří to jedno malé údolíčko. A ten největší vliv je na děti, které tam bydlí.

Moderátor (Václav Moravec):

To jste si vy vyrobil nebo jste to dostal, jako dárek ostravský…

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

To mám, prosím pěkně, to je ošklivý dárek, ale to mám přesně od mých kolegů z Ostravska. Já už jsem jich viděl v různých verzích mnoho. Dokonce upgrade z Litvínovska a jak všechno to…

Moderátor (Václav Moravec):

Co v tom je?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

To snad ani nebudu říkat, abychom nevytvářeli…

Moderátor (Václav Moravec):

Abychom nedali návrh. A upgrade z Litvínovska, to je…

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Znamená vypuštění vzduchu prostřednictvím mikrovlnné trouby a tak dále. Jsou tam různé formy různých olejů, mazutů, kalů, benzínu…

Moderátor (Václav Moravec):

Tak, co se s tím tedy dá dělat, aby když do týdne přijde znovu smogová situace v Ostravě, tak co se s tím dá dělat, aby ti, kteří topí tímto a způsobí až třetinové, čtvrtinové znečištění ovzduší, tak aby za to byli nějakým způsobem potrestáni?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Jsou tři věci. My musíme ty domácnosti podpořit v tom, aby přešly k šetrnějšímu způsobu vytápění…

Moderátor (Václav Moravec):
Podpoříte je jak?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Podpoříme je, teď spouštíme na konci roku pilotní program dotace na výměnu kotlů na tu třetí generaci. Podle toho, jestli to je na dřevo nebo na uhlí. Je-li to na uhlí, tak stojí ten kotel zhruba 80 tisíc. Když si koupíte ten nejjednodušší, stojí zhruba 20, 25. Tedy přispět na ten rozdíl, v případě dřeva je to levnější. Chceme spustit kampaň na začátku roku, která má vysvětlit, že tohle je opravdu něco, co škodí. A že je potřeba se nad tím zamyslet. Vtáhnout do hry tu mladou generaci. Inteligenci, které je na Ostravsku velká řada. Dneska je to jeden z nejvíce rostoucích regionů univerzitního vzdělání…

Moderátor (Václav Moravec):

A propos do toho pilotního projektu dáte, jak velkou částku na…

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

V prvním pilotu je to 10 mil. Ministerstvo životního prostředí. A 10 mil. Moravskoslezský kraj. Předpokládáme vyhodnocení zhruba po roce. My jsme připraveni alokovat národní zdroje zhruba v násobku té částky pro další období. A zároveň jednáme o tom, jakým způsobem to podpořit z evropských zdrojů.

Moderátor (Václav Moravec):

Když ten kotel stojí 80 tisíc, kolik by byla podpora toho kotle?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:
 

Do 60 tisíc.

Moderátor (Václav Moravec):

Do 60 tisíc.

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Do 60 tisíc. To je ta nejvýše možná.

Moderátor (Václav Moravec):

Jak velká by byla podpora…

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Do 60 tisíc…

Moderátor (Václav Moravec):

Že by 20 tisíc platili lidé za ten kotel.

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

My se snažíme ty lidi přesvědčit, ten princip je, že na místo toho, aby si koupili kotel, jehož výhřevné vlastnosti jsou velmi malé, ve kterém jde spálit úplně všechno a který stojí zhruba těch 20 – 25 tisíc. Aby si koupili kotel, který má vlastnosti lepší, který…

Moderátor (Václav Moravec):

Za těch 80.

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

To je podle toho, jestli je to na uhlí nebo na dřevo. Je-li to na dřevo, tak stojí nějakých 30 tisíc. Je-li to na uhlí, stojí zhruba 75 – 80, podle toho jaký je momentálně na trhu. A bavíme se o té podpoře té věci…

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Ale já se domnívám, že ta částka je podstatně vyšší, protože vy musíte udělat ty stavební úpravy, a to samozřejmě je otázka, jak potom bude aplikováno plošně. Ale, pane redaktore, já bych přesto chtěla upozornit, že v tuto chvíli bychom měli využívat všech těch nástrojů, které jsou k dispozici, a to můžeme udělat hned, to můžeme dělat zítra. Je to na úrovni obcí, měst a ministerstvo by mohlo metodicky pomoci. Ale ten hlavní problém, který je na Ostravsku, to znamená, 69 % znečištění ovzduší, jde opravdu z průmyslových zdrojů. A to z několika průmyslových zdrojů, které tam jsou.

Moderátor (Václav Moravec):

Jenom dovolíte, paní zástupkyně, abychom nejdřív vyřešili tento problém kotlů, a pak se dostaneme k tomu dalšímu problému. Oslovím místopředsedu Starostů a nezávislých, poslance Stanislava Polčáka. Pane poslanče, setkáváte se při diskuzích se starosty opravdu s tím, že samy obce nevyužívají těch možností, které v současnosti mají, jak tvrdí senátorka Jitka Seitlová, respektive…

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Zástupkyně.

Moderátor (Václav Moravec):

Bývalá senátorka Jitka Seitlová. Já vás stále mám, jako senátorku, omlouvám se. Tak, že nevyužívají této možnosti a navíc, že postrádáte onu vyhlášku, která už měla být hotova?

Stanislav Polčák /STAN/, místopředseda strany:

Je skutečností, že v současné době se množí výtky občanů právě na to, že dochází k plošnému znečišťování ovzduší právě třeba i v těch lokálních místech, menších městech a obcích. Úplně velkoměst se tento problém netýká. Tam ti znečišťovatelé jsou skutečně jiní, to řekla, myslím, že paní zástupkyně ombudsmana velmi přesně. A starostové, že by postrádali sami o sobě tu prováděcí vyhlášku, takto to jaksi postavit nelze, protože ta kompetence je stanovena z hlediska toho orgánu, který se tím má zabývat na obce s rozšířenou působností. A těchto obcí je v ČR něco přes 200. To znamená, není to problém, do kterého by mohli plošně zasahovat starostové, jich máme v ČR přes 6200. Samozřejmě pokud, já taky pocházím z vesnice, tak je vidět, že ta podpora, která byla na začátku jaksi udělena těm šetrným způsobům energetického vytápění, tak ubývá, respektive dochází ke zdražování a samozřejmě rok od roku je ta situace horší. A já si myslím, že skutečně bude třeba, aby ministerstvo tím metodickým pokynem a takovou vyhláškou, tak aby tu situaci napravila. To měla opět, myslím, že paní zástupkyně pravdu. Problém je ještě jeden nebo ani problém, já bych chtěl možná panu ministrovi pogratulovat, že jaksi předložil tak kvalitní právní předpis, on byl dokonce předložen i se všemi prováděcími vyhláškami. Ta norma má sice jenom 50 paragrafů, ale ty prováděcí vyhlášky byly předloženy také v textované podobě. To znamená, my už konkrétně víme, o čem se v parlamentu můžeme ten následující měsíc bavit.

Moderátor (Václav Moravec):

Jinak řečeno, vy netlačíte na ministra životního prostředí, Tomáše Chalupu, aby došlo k lepší formulaci, přesnějším formulacím jak právě zabránit pálení těchto ostravských, ale nejen ostravských raket, jak se tomu mezi veřejností říká. A aby byly sankce zhruba 20 tisíc korun, pro ty, kteří odmítnou návštěvu oněch úředníků, proškolených úředníků na správní právo. A zkrátka invazivní postupy.

Stanislav Polčák /STAN/, místopředseda strany:

Ten invazivní postup je skutečně z hlediska ústavního na hraně. A bylo by velmi pochybné, zda-li bychom mohli takovouto kompetenci přímo svěřit pracovníkům obecních úřadů, jde-li o rovinu, která souvisí s interpretací ústavního práva. Protože skutečně nedotknutelnost obydlí je jednou ze základních zásad ústavněprávní ochrany. A představa, že by starostové mohli nebo jiní pracovníci obecních úřadů prostě přijít do toho obydlí, tak a požadovat vstup do toho obydlí, tak ta je prostě lichá. I ten sám zákon, který předložil pan ministr do sněmovny, zapovídá takovouto kontrolu u obydlí, které je určeno kterak k trvalému bydlení, i dokonce u rekreačních objektů. Něco jiného jsou objekty, kde dochází k výkonu podnikatelské činnosti, tam i ty limity z hlediska ústavy jsou volnější. Ale obydlí, které slouží k trvalé jaksi potřebě bydlení, tak to požívá ústavní ochrany a tam i ten současný návrh znění zákona nesměřuje ty kontroly samo o sobě.

Moderátor (Václav Moravec):

Jinak řečeno, budete s tím mít problém, pokud Tomáš Chalupa přijde s nějakou tou novelou, na níž pracuje a kterou představil koncem týdne na Ostravsku?

Stanislav Polčák /STAN/, místopředseda strany:

Myslím si, že to bude skutečně vyvolávat významné otázky ústavně právní. A to není jenom problematika jaksi politicky vymezená, jestli TOP 09 a Starostové by byli proti takovéto úpravě, ale ten problém se musí vyřešit na hledisku odbornosti. Neumím si představit, že bychom na úrovni běžných úředníků jim říkali – vy můžete porušovat, respektive neporušovat, ale jaksi jistým způsobem se navážet do ústavního práva a takovéto spory, takto razantní intenzity si myslím, že na té nejnižší úrovni veřejné správy si nemůžeme dovolit. Prostě starosta by neměl vykládat ústavní právo za situace, kdy každý si je vědom, že to je jeho obydlí a jeho práh. A jenom on určuje, kdo se může do toho obydlí dostat. Tak představa, že by takto mohl postupovat starosta, respektive jakýkoliv úředník, je velmi sporná. A já bych před tím chtěl varovat.

Moderátor (Václav Moravec):

Pane ministře, vy máte posudky ústavních právníků, že to řešení, které vy navrhujete, je ústavně konformní?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

My jsme na začátku vstoupili do debaty a úplně na začátku jsme říkali, kde je ten prostor. Definujte nám jako ústavní právníci, kde je ten prostor, kde už to je za hranou a kde to ještě není za hranou. Právníci v čele s panem profesorem Gerlochem, kapacitou v oblasti ústavního práva, nám ten prostor definovali velmi úzce. Já hodně souhlasím s tím, co říká pan kolega Polčák. Sám jsem konzervativní politik a sám jsem právník. A vím velmi dobře, že v ČR princip ústavní ochrany soukromí je problém velmi citlivě vnímaný, mnohem víc, než v jiných zemích třeba, protože jsme o tu ochranu na tolik let přišli. Na druhou stranu ale se bavíme o tom, zda platí či neplatí teze, že vám někteří a mnozí starostové říkají – řadu věcí vyřešíme. Ale zkrátka něco už bez té kontroly v místě nejsme schopni tomu paliči odpadu prokázat.

Moderátor (Václav Moravec):

V čem je teď problém tedy a na co teď čekáte, než předložíte tu právní normu.

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Já to vysvětlím. My stále vedeme debatu nad tím, aby pokud něco takového má být, aby to bylo velmi precizní. Aby to nebylo jenom obecné sdělení, nějaký úředník může někam přijít a může se vejít do domu. Ale že…

Moderátor (Václav Moravec):

V čem ten návrh tedy není ještě precizní?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Protože stále doděláváme debatu nad tím, co musí udělat, jaký musí mít protokol, kdo to má být, jaké má mít, jakou má mít autorizaci, čím má udělat, v jakém režimu, co všechno tomu musí předcházet. Že se musí prokázat přesně to, o čem mluvila paní zástupkyně ombudsmana, že před tím byly vyčerpány všechny možné stávající cesty, které by měly vést k nápravě…

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Ale pane ministře, pokud vy nebudete mít vyhlášku, kterou vám přikazuje zákon, a ten zákon jste nenaplnili o těch pachových látkách…

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Ale pan poslanec vám sám říká, že jsme vyhlášky poslali do sněmovny…

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

O pachových látkách. To znamená, v současné době platí zákon o ovzduší a ten vám stanovuje povinnost mít vyhlášku, která umožní měření sledování pachových látek. Což je další indikátor toho, že se v tom domě něco spaluje. Tuto vyhlášku nemáte vydanou. Nový zákon, který leží v Poslanecké sněmovně, tuto situaci opět neřeší. Přestože je v zákoně uvedené, že budete chránit občany před pachy a chápete, jako látku škodlivou, nejsou nikde v tom zákoně ani v těch prováděcích předpisech další opatření ani emisní limity, ani žádné nástroje, které by to umožnily. A přitom víme, že právě ty pachy jsou tím, co já mohu indikovat, když teda jdu a vidím, že tady něco se spaluje a tady to mohu prokázat. Byly jakési pachové body v minulosti, byly možnosti a jsou i v zahraničí možnosti. Vy argumentuje tím, že EU v tuhle chvíli nemá jednotnou směrnici a metodiku, ale to přece není důvod pro to, abychom zaprvé neplnili to, co nám stanovuje zákon, tedy ministerstvu. A zadruhé, abychom tyto mechanismy nevyužívali právě pro ochranu těch, kteří tedy se tím pachem dusí anebo kteří jsou tím pachem ovlivněni.

Moderátor (Václav Moravec):

Pane ministře, jak se s touto námitkou vypořádáte?


Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Já nevím, jakou argumentaci uvádíte, že čekáme na nějakou evropskou směrnici. Já se vůbec nebráním tomu, aby byla jakákoliv vyhláška, a jistě na tom budeme pracovat. Já jenom upozorňuju na jednu věc. Že pokud by to bylo takto jednoduché, pak je mi tedy opravdu záhadou, proč nejméně v 16 zemích EU, v zemích, jejichž ústavní princip sahá do dávných časů a má hlubokou úctu, tak jako třeba v Británii, tak jako v Německu, tak jako ve Švýcarsku, v Řecku, Dánsku, Finsku, Nizozemí. Zkrátka se tyto věci v extrémních případech…

Moderátor (Václav Moravec):

Mohou kontrolovat.

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:
 

Mohou kontrolovat.

Moderátor (Václav Moravec):

Ale to, že není vyhláška o paších, o pachu a…

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Pachových látkách.

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Jistě v těch zemích jsou takové vyhlášky, jak mluví paní ombudsmanka…

Moderátor (Václav Moravec):

Ale proč je nemáme my, proč?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

A přesto tyto právní úpravy říkají, že i přes takové vyhlášky v extrémních případech, jako třeba…

Moderátor (Václav Moravec):

A nebylo by dobré, pane ministře, nebylo by dobré, aby tento nástroj byl? Já nezpochybňuju zase…

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Ne. Pardon, promiňte, já nezpochybňuji to, já nezpochybňuji jednou vteřinou, že můžeme-li udělat jakýkoliv úkon ministerstvo, kraje, obce…

Moderátor (Václav Moravec):

Proč jste ho tedy nevyužívali, když vám to tady zástupkyně ombudsmana vytýká?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Já se vám přiznám, že proč dnes ještě není vyhláška o paších nebo jak…

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Pachových látkách.

Moderátor (Václav Moravec):

Pachových látkách.

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Tak proč tato vyhláška teď není, v jakém je stavu, já vám teď říct neumím. Ale nepochybně je to věc, které se musíme věnovat, a já vůbec jednu vteřinu nezpochybňuju, že to o čem se bavíme, je ten úplně poslední extrém, který musí platit na ty nejextrémnější případy, pokud vůbec. A že tomu musí předcházet nejenom práva legislativní, ale také ta činnost v terénu. Vyčerpání všech možností, které jen přicházejí úvahu.

Moderátor (Václav Moravec):

Tady Jitka Seitlová to zmínila. Další zdroje znečištění. Znečištění ovzduší způsobuje v Evropě škody ve výši mnoha miliard eur. Navíc ročně připraví předčasně o život půl milionu Evropanů. Nejenom Ostravsko si zažilo v několika týdnech, předchozích týdnech opravdu velmi nekvalitní ovzduší. Při srovnání se světem na tom ještě hlavní evropská města nejsou ale nejhůř. Při pohledu na mapu světa vidíte, že není co závidět obyvatelům hlavních měst Číny, Indie, Pákistánu, Mongolska či Íránu. To je jeden extrém. Na straně druhé podle Evropské agentury pro životní prostředí způsobilo znečištění ovzduší v Evropě jen v roce 2009 škody na zdraví a životním prostředí ve výši 3 až 4 státních rozpočtů ČR. Tedy 102 až 169 mld. eur. Na vině je podle této odborné agentury EU hlavně chod 10 tisíc největších evropských továren a elektráren. Autoři zprávy označili Česko spolu s Polskem, Bulharskem, Rumunskem a Estonskem za státy, které se významně podílejí na znečišťování ovzduší na starém kontinentu. Největšími znečišťovateli, ale jsou Německo, Francie, Itálie a Velká Británie. Pokud byste, paní zástupkyně, měla říci, kolik se na vás, jako na úřad veřejného ochránce práv obrátilo lidí právě kvůli těm průmyslovým znečišťovatelům, kolik v těch uplynulých týdnech jste řešili stížností?

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Musím říct, že ty stížnosti přichází postupně stále, a to nejsou jednotliví občané. Jsou to i nevládní organizace, které se na nás obrací. Já si myslím, že podstata ani není kolik, ale víme, že je tam obrovské číslo těch, kteří jsou postiženi právě těmi emisemi a imisní situací, která způsobuje znečištění ovzduší. Víte, já jsem právě vedla šetření, které se týkalo Ostravska, kde vnímám tu situaci jako jednu z nejvážnějších. A dokonce je deklarováno, že je jedna z nejvážnějších i v rámci Evropy. Mým úkolem je sledovat, jak úřady naplňují ty jejich povinnosti a kompetence, aby chránily zdraví občanů. Musím říct, že ty výsledky nebyly ideální a naopak…

Moderátor (Václav Moravec):

K čemu jste tedy došla k dnešnímu dni?

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Ano. Já jsem došla k tomu, že nebyly využity veškeré mechanismy, které jak tedy úřady na úrovni kraje, tak na úrovni ministerstva, tak řekněme i z jiných resortů měly proto, aby ta situace na Ostravsku nebyla taková. Je pravdou…

Moderátor (Václav Moravec):

Můžete, můžete popsat, které úřady nejvíce selhaly a nevyužily svých možností?

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Já musím říct, že ty úřady vzájemně jsou v tom resortu propojené, takže jsou třeba závislé krajské úřady na tom, jaké odborné podklady jim poskytne ministerstvo a jaký jim dá jakýsi základ pro to, aby mohly postupovat. My jsme zjistili, že vlastně v roce 2005 byla využita taková právní úprava IV PC, se jmenuje, která stanovuje základní řekněme hodnoty, které musí být splněny, jako pro to aby ta firma mohla vůbec existovat. Ale v tu chvíli, v tom roce 2005 z neznalosti a také z nedostatku právě těch odborných podkladů, došlo k tomu, že byly stanoveny ty standardy, tak jak jsou pro celé území ČR, přestože zákon umožňoval s ohledem na ty specifické podmínky, které mohou být v lokalitách ztíženy, ty limity stanovit daleko nižší. A nejen to, my prostě víme, že některé ty firmy, kterou jsou právě hlavními producenty emisí, mají zastaralé technologie, které vůbec neodpovídají nejlepším dostupným technologiím. A přitom jsou nadále provozovány.

Moderátor (Václav Moravec):

Jaká opatření tedy navrhnete?

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

My jsme navrhli řadu opatření. Musím říct, že už v rámci toho šetření, které jsem vedla, některé úřady začaly fungovat…

Moderátor (Václav Moravec):

Já vím, mně jde teď, promiňte, mně jde teď o aktuální šetření, v čem dál úřady neplní své role a nevyužívají těch možností. Teď aktuálně.

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Ano, v tuhle chvíli musí krajský úřad stanovit několik rozhodnutí pro řadu provozů několika firem, která zpřísní dané limity a která umožní snížení té celkové imisní koncentrace, která je natolik závažná, že poškozuje zdraví.

Moderátor (Václav Moravec):

Poslali jste tedy návrh úřadům Moravskoslezského kraje.

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Tato zpráva byla zaslána ministerstvu, úřadu Moravskoslezského kraje. My chceme, ale také, aby více ministerstvo zdravotnictví pomáhalo v situaci ochrany zdraví dětí. Tam je řada nevyužitých možností, které jsou. Víte, velmi často se hovoří o tom, že vlastně v současnosti máme Ostravu velmi zatíženou a že přijdeme o zdroj, řekněme, velký průmyslový objekt, který tedy zaměstnává spoustu lidí. Ale já vidím tu situaci jako velmi krátkozrakou. Jestliže tam mám zastaralé technologie, které nejsou nahrazeny novými. Je to perspektiva? Naopak.

Moderátor (Václav Moravec):

Myslíte, že tedy i ministerstvo životního prostředí, které řídí Tomáš Chalupa, tak lidově řečeno kryje velké průmyslové znečišťovatele?

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Já nemohu říct slovo kryje. To není jistě asi tím úplně správným, ale domnívám se, že nevyužívá těch nástrojů, které by mohlo využívat k tomu, aby se situace zlepšila. A to ve spolupráci, jak už jsem řekla, ministerstvo samo nevydává to rozhodnutí. Ale dělá jakýsi odborný background, to znamená, zajišťuje podklady. Víte, na úrovni kraje jsou lidé, kteří nemají celosvětový přehled, mohou si ho načíst, ale nemají dostatek informací…

Moderátor (Václav Moravec):

Kdy jste toto upozornění poslali na ministerstvo životního prostředí?

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:
 

Postup veřejného ochránce práv je právě takový, že provede šetření úřadu a následně tedy vydává tzv. průběžnou zprávu. V té průběžné zprávě má všechny ty výsledky těch šetření a ty byly vydány, já tady mám sebou tu průběžnou zprávu, 23. června letošního roku.

Moderátor (Václav Moravec):

Takže teď novou věc na základě tohoto smogu jste nevydávali.

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Ne, na tuto průběžnou zprávu se měly všechny ty úřady, které jsme oslovili, možnost podívat a dát k tomu připomínky a následně teprve teď jsme vydali závěrečné stanovisko, které tedy říká, co všechno se má udělat. A my říkáme…

Moderátor (Václav Moravec):

To znamená, že od té průběžné zprávy nedošlo, já se omlouvám, aby tomu divák opravdu rozuměl…

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Jestli, ano.

Moderátor (Václav Moravec):

Protože ten dýchá ten smog. Tak od toho června nedošlo k posunu.

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Já řeknu, že došlo k posunu, ale ten posun není dostatečný. V tuto chvíli ještě nemáme rozhodnutí, která by jasně stanovovala, že ty limity pro určitá zařízení, která mohou být zlepšená, kde nejsou dostupné technologie, takže jsou taková rozhodnutí vydána. To neplatí.

Moderátor (Václav Moravec):

To teď budete konstatovat v té závěrečné zprávě, kterou vydáváte.

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

Ano, to bylo teď konstatováno, teď v té závěrečné zprávě, kterou vydáváme.

Moderátor (Václav Moravec):

Pane ministře, vaše reakce?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Tak já za prvé musí říct, že já jsem rád za každou dobrou radu, jakým způsobem postupovat. My jsme se s paní zástupkyní ombudsmana střetli v debatě nebo střetli, diskutovali jsme, promiňte, to nebyl správný výraz, diskutovali v České televizi 16. března. 16. března jsme spolu hovořili o tom, co má být vydáno a jaká doporučení jsou z jejích šetření, stejně jako byla moje šetření v době po mém uvedení do funkce. Ve zprávě bylo uvedeno, že tato zpráva bude vydána zhruba do měsíce. Průběžná zpráva byla vydána v červnu, jestli dobře počítám a zprávu, kterou jsme dostali, která je závěrečná, byla vydána 23. listopadu. My teď tu zprávu máme, já jsem ji studoval včera v noci, kdy jsme se snažili hledat v řeči, co se tam dá najít, jaké věci fungují. Musím říct, že my tu zprávu v mnoha ohledech, s ní v mnoha věcech souhlasíme. A v mnoha jich budeme rozporovat. Rozporovat…

Moderátor (Václav Moravec):
V čem souhlasíte?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Věty typu, že nejednáme s Polskem. Věty typu, nesledujeme integrovaná povolení v Polsku, když už před měsícem ministerstvo vydávalo analýzu stavu integrovaných povolení na semináři, který k tomu uspořádalo, mně přijde poněkud podivné. Ale…

Moderátor (Václav Moravec):

V čem souhlasíte a je možné zjednat nápravu, pane ministře?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Je to o tom, že my musíme hledat řešení, která jsou vždycky v konkrétním místě, a vždy budeme vážit, na jedné straně bude stát snaha snížit limity, dosahovat těch ‚best available technologies‘, tedy toho nejlepšího, čeho lze dosáhnout a to pro každý jeden průmyslový zdroj je někde jinde, je nějak jinak dosažitelné. To je cíl a v tom jsme v plné shodě s paní ombudsmankou. Druhá záležitost a to také musíme si uvědomit. Já, když přijedu do Ostravy a přijdu na jednání o průmyslu, tak říkám, my musíme snížit limity.

Moderátor (Václav Moravec):

Já se omlouvám, aby došlo na Prahu, pane ministře.

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Musíme zpřísnit limity a na to říkám, prima, byl limit v době, kdy hovořila paní ombudsmanka, byl limit 100 mg na metr kubický. Dnes je 50, blížíme se k 20. V Polsku, pár kilometrů za hranicemi, stejná továrna, stejného vlastníka, při stejné výrobě a stejných zaměstnaných lidech má stále limit 100, jestli vůbec. Je to také o tom…

Moderátor (Václav Moravec):

Budete zpřísňovat limity nebo ne? Na základě té zprávy?

Tomáš Chalupa /ODS/, ministr životního prostředí:

Ano, z 50 na 20, se teď děl&aa

Mgr. Tomáš Chalupa

ministr životního prostředí
místopředseda strany