1. října 2017

Jak by měla Praha 7 reagovat na fenomén "zápisové turistiky"?

Zápisová turistika je fenomén, o kterém se příliš nemluví ani nepíše. Spočívá v tom, že rodiče fiktivně mění trvalé bydliště do spádových oblastí základní školy, kterou pro své dítě si zvolili a na kterou by se jinak jejich potomek nedostal. Někdy se papírově přestěhují celé rodiny, jindy rodiče změní trvalé bydliště jen samotnému dítěti.

V Praze se to týká například oblíbených základních škol v Londýnské na Praze 2 nebo Antonína Čermáka na Praze 6. Na problém si ale v posledních letech stěžují i v Liberci nebo Českých Budějovicích. A nevyhýbá se ani Praze 7, zejména základkám na Letné. Důvodem pro fiktivní změnu bydliště ale nemusí být jen touha po „dobré škole“, ale i chybějící nebo nedostatečná kapacita základek v satelitní zástavbě kolem Prahy.

Změnit trvalé bydliště samozřejmě není nelegální. Je ale třeba si uvědomit, že fiktivní přehlašování přece jen zasahuje do systému spádových škol, když na „dobrých školách“ vytváří přetlak poptávky. Jsou známy školy, kde o přijetí prvňáčků dokonce musel rozhodovat los. Krátkodobá spádová turistika z jiných městských částí nebo satelitních obcí může mít i dopady na rozpočet obce.

Celý problém ale především ukazuje na jednu podstatnou skutečnost. Rodiče silně vnímají, že kvalita i nabídka základních škol se velmi liší. Přitom by měly být maximálně vyrovnané, aby bylo rozdělení dětí podle spádů férové. Jak na to může reagovat městská část, která je zřizovatelem základních škol a také určuje školské obvody?

Existují dvě cesty, které se ale mohou překrývat. Systematicky pracovat na tom, aby se kvalita a nabídka vzdělání v jednotlivých školách vyrovnala (a zlepšila). Stejně tak lze zrušit školské obvody spádových škol, respektive na svém katastru určit jeden jediný. Zákon to umožňuje a Praha 7 se touto cestou nedávno vydala v případě určení spádových obvodů mateřských škol. Má smysl přemýšlet o stejném kroku i u škol základních.

Tomáš Bartovský,

člen Oblastní rady ODS Praha 7