24. března 2012

Rozhovor pro deník Mladá fronta Dnes

Zatím nepříliš známý poslanec Radim Jirout z Ústí nad Orlicí se stal jedním z nejdůležitějších mužů ve státě, stal se členem rozpočtového výboru Sněmovny a bude mít vliv na rozdělování peněz ze státní kasy.

Za nepřítele by vás zřejmě jako koaličního poslance a příznivce vlády označili autoři Holešovské výzvy. Co říkáte nespokojeným lidem, kteří demonstrují?

Každý má právo v mezích zákona demonstrovat proti čemukoli, i proti vládě, ale z Holešovské výzvy jsem trochu rozpačitý. Když třeba její autor Slávek Popelka prohlásí, že si premiér Nečas s ministrem Drábkem odvádějí každý měsíc na svá konta 20 miliard korun, tak mně uniká rozumnost této výzvy. Obsahuje jen samou populistickou negaci, paušalizaci a nenabízí žádná řešení. Reformy jsou nutné, neříkám, že jsou všechny povedené, což platí třeba o sociální reformě. Ta ale není zaměřena proti sociálně potřebným, ale proti lidem parazitujícím na sociálním systému. Možná chybí lepší komunikace vlády o reformách.

Stal jste se nedávno členem rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Co můžete v této funkci ovlivnit?

Mezi akvarijní rybičky, které se pohybují za úřednickými zdmi, bych chtěl vnést zkušenosti člověka z praxe. Na tomto postu tak mohu kontrolovat, aby makroekonomické výsledky státu byly v souladu s volebním programem ODS. Chtěl bych ovlivnit tvorbu daňové, účetní, finanční a ekonomické legislativy, což odpovídá tomu, co jsem vystudoval a 17 let prakticky dělám.

Proč se nám zdá, že vy legislativci jen škrtáte výdaje a přicházíte s takovými zákony, které provoz státu ještě víc zdražují?

Účinnost reformních zákonů má určitou setrvačnost, jejich efekt přichází později a často transformačními náklady.

Které škrty ve státním rozpočtu podporujete, které vám jdou proti srsti?

Je jasné, že nikdo nemá ze škrtů velký plezír a všichni by byli raději, kdyby poslanci jen přidávali, ale bohužel současný vývoj ekonomiky to nedovoluje. Promarnili jsme tu nejlepší dobu, zvláště mezi lety 2004 a 2006, kdy ekonomika rostla šestiprocentním růstem, na reformy bylo relativně dost peněz a my jsme se přesto dál zadlužovali. Teď jsou škrty o dost nepříjemnější. Je třeba buď zmrazit důchody, či snížit jejich valorizaci, na důchodovém účtu chybí za loňský rok takřka 45 miliard korun, a to není málo peněz. I když jsem odpůrcem zvyšování přímých daní, recipročním opatřením k tomuto kroku by mohlo být zavedení druhého daňového pásma u daní z příjmu fyzických osob. Jsem proti snižování paušálů pro živnostníky, ale v pořádku je jejich rozumný strop, protože například řemeslníci či zemědělci mají obrovské náklady na to, aby vůbec fungovali. Jednoprocentní zvýšení sazeb DPH i spotřební daně nebude tak fatální. Pozitivní je plánované redukování státní administrativy a sloučení velkého množství úřadů spojené s propouštěním nadbytečných úředníků. Podporuji zmrazení platů ve veřejném sektoru, protože pro mě je zvláštní, že je v něm stále vyšší průměrná mzda než v podnikatelském sektoru, který vlastně veřejný sektor platí.

Neberete tedy v úvahu, že státní správa zaměstnává v průměru víc vzdělaných lidí a méně špatně placených dělníků než podnikatelská sféra?

Vzdělání je jen lepším předpokladem k tomu, abych vykonával lépe nějakou práci, ale když se podíváte na výkonnost státní správy a podnikatelské sféry, tak si myslím, že iks násobek úředníků ve státní sféře dělá tu samou práci jako jeden člověk v podnikatelské sféře.

Ministr financí přinesl návrhy na zdanění vína či škrtnutí slevy na dani pro pracující důchodce. S čím souhlasíte, s čím ne?

Zdanění vína se mu vrátilo jako bumerang okamžitě, spotřební daň na víno nefunguje pořádně nikde v Evropě. Snad jen ve Francii, ale tam vychází jen kolem 40 haléřů na litr. Na Slovensku daň na ovocné víno do půl roku zrušili. Slevu na dani pro pracující důchodce bych nerušil, jestliže jim saháme na výši důchodů, tak ještě jim danit přivýdělek mi přijde trochu nemravné.

Jaké investice potřebuje podle vás náš kraj nejvíc? Jaká je šance, že na ně dostane od státu peníze?

Pardubický kraj potřebuje nejvíc rychlostní silnici R 35, včetně přivaděčů na Žambersko a Králicko. Potom obchvat Chrudimi a křižovatku U Trojice v Pardubicích, ve všech případech se snažím lobbovat za jejich výstavbu. Podporuji i rozvoj pardubického letiště.

Čím chcete zvýšit popularitu ODS před krajskými volbami?

Zvýšit na lokální úrovni popularitu vládní strany, která má na hrbu všechny reformy, je hodně těžké. Osobně nekandiduji, ale chci pomoci přesvědčit lidi, že krajské volby jsou o krajských tématech a ne o celostátních. Nemá to být referendum o vládě, ale aby se kraj pohnul, vzkvétal a dobře se v něm žilo. Klíčové téma pětatřicítky není krajské, ale celostátní téma. Ale jsou tu další okruhy týkající se dopravní situace - máme tady "špičkově udělané" jízdní řády společnosti Oredo, pět nemocnic, které každým rokem generují stovky milionů dluhů, s tím vším je potřeba něco dělat.

Od prosince jste členem dozorčí rady Pozemkového fondu. Budete mít vliv na řešení posledních jeho kauz? (Předražené platby pronájmu hokejovému trenéru Aloisi Hadamczikovi, přeplácené poradenství jeho 22leté přítelkyně, údajné machinace s restitučními nároky na pozemky...)

Otázka je, zdali to nejsou pseudokauzy. Když slyšíte znalce a právníky Pozemkového fondu, tak to žádné velké kauzy nejsou.

Jste zastupitelem v Ústí nad Orlicí. Co je podle vás současným největším problémem města?

Že by město mělo nějaký velký problém, to nemá.

Ing. Radim Jirout, MBA

poslanec PČR
předseda oblastního sdružení
zastupitel