10. března 2024

Na budově Senátu znovu vlaje Vlajka pro Tibet

(www.senat.cz) Český Senát se znova připojil k akci Vlajka pro Tibet. Připomíná si tak 65. výročí násilného potlačení povstání tibetského lidu proti čínské okupaci ve Lhase. Tibetská vlajka byla z rozhodnutí předsedy horní komory Parlamentu Miloše Vystrčila vyvěšena na sídle Senátu poprvé v roce 2021.

„Na budově Senátu dnes visí vlajka pro Tibet jako symbol podpory všem lidem, kteří chtějí žít ve svobodě. Nejde jen o prázdné gesto. Viditelná podpora ze svobodného světa je pro Tibeťany důležitá,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Předseda neformální senátní Skupiny přátel Tibetu Přemysl Rabas k vyvěšení vlajky uvedl: „Od zástupců tibetské exilové vlády vím, že si průběžné podpory Česka velmi považují. Vyvěšení tibetské vlajky na budově Senátu a také na stovkách dalších míst je další důležitou připomínkou, že úsilí o autonomii Tibetu je stále aktuální. Jsem rád, že naše země patří mezi lídry lidskoprávní politiky, a to nejen v případě Tibeťanů.“

A předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiří Růžička dodal: „Senát dlouhodobě aktivně vystupuje na obranu lidských práv a svobod, je naší povinností upozorňovat na jejich porušování. Podpora Tibetu je příspěvkem k udržení tradic a tibetského kulturního a duchovního odkazu, které Čína systematicky a chladnokrevně ničí desítky let. Podpora autonomie Tibetu není pouze symbolická. V kontextu války na Ukrajině vidíme, jak je důležité nemlčet a neustupovat agresorovi.“

Vlajka pro Tibet je každoroční mezinárodní kampaň konaná vždy 10. března na výročí Tibetského národního povstání, jejímž cílem je poukázat na porušování lidských práv v Tibetu formou vyvěšení tibetské vlajky.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR