20. června 2013

JAK TO VIDÍ KAREL ŠEBEK

1)     Co Vás jako první napadlo, když jste se dozvěděl o policejní razii a došlo k zatýkání Vašich spolustraníků?

      První jsem zaznamenal zprávu, že policie je na Úřadu vlády, což spíš signalizovalo pochybení úředníků a nikoli politiků.  Při další informaci o zatčení Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra jsem zbystřil pozornost, protože je samozřejmě dlouho znám. Podle stylu informací v médiích to vypadalo, jako by policie rozbíjela gang podobný triu Rath-Pancová-Kott. Pomyslel jsem si, že když už i tito, tak to je konec ODS.

2)      Jak na Vás působilo mlčení policie a jak jste si to vysvětloval? 

      Už to, že tak velká akce byla dobře utajena, působilo dojmem profesionality. Zdálo se, že policie jde na jisto a zatčení nemají šanci. Docela mne děsila představa, co se ještě o svých známých z politiky dozvím. Na tiskové konferenci k mému podivu státní zástupce uvedl, že vše se točilo kolem šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové. To mi připadalo dost divné, protože podle mne jí ti "rebelové" byli spíše trnem v oku. Jak se začaly rojit komentáře a rozbory, profily zatčených a různé spekulace, bylo mi to čím dál divnější. Jako by některá média převzala roli státních žalobců. Že to bude voda na mlýn opozici se dalo čekat, ale pořád jsem nevěděl o jaký trestný čin by mělo jít.

3)      Souhlasíte s tím, že šlo o úplatky?

      Policie řekla jen, že zabavila asi 150 milionů korun a několik kilogramů zlata. Nevíme kde a komu, ale pokud by to úplatek byl, tak o tom není pochyb. Pak se začalo mluvit o trafikách za složení mandátu a to je dost divné. Ta událost se stala vloni v době kongresu ODS, byla to veřejná a politická záležitost. Připadalo mi tehdy, že se vyřešila v neprospěch samotných "rebelů", kteří otevřeně zastávali názor, že zvyšování daní hospodářství spíše škodí a než by ze svého názoru slevili, raději složili své mandáty. Podle mne to byl velkorysý politický krok. Tím samozřejmě přišli okamžitě o docela slušný plat. Už tehdy se spekulovalo, co asi budou dělat dál. Po čase nastoupil Marek Šnajdr do státního podniku Čepro a Ivan Fuksa do Českého Aeroholdingu. Palcové titulky i v docela seriózních listech hlásají, že to je úplatek, výnosné trafiky. Zkuste se nad tím zamyslet. Já jsem kdysi vypomáhal mamince v trafice a byla to docela honička a odpovědnost. A což teprve přijít do Aeroholdingu, kterážto firma od doby, kdy jí šéfoval Jaroslav Tvrdík, padá stále ke dnu. To je nějaká trafika na půl úvazku? Ivan Fuksa je inteligentní manažer, vzdělaný v oboru dopravy, pracovitý a zkušený, takže si nedovedu vysvětlit, za co je vlastně ve vazbě.

4)      Domníváte se, že bude trestně stíhán  i expremiér Nečas? 

      Máme demokracii a trestní podání může podat kdokoli třeba na prezidenta, natož na expremiéra. Na druhou stranu tato společnost disponuje právním systémem, který by neměl dovolit nějaké ponižující excesy. Myslím, že Petr Nečas měl vždy na zřeteli prospěch České republiky a pokud je kritizován, není to pro jeho nepoctivost, ale pro to, že být premiérem je hrozně obtížná role.

5)      Troufáte si odhadnout, jak se bude současná vládní krize dál vyvíjet?

      Volební matematika je jednoduchá. Nadpoloviční většina z 200 poslanců je 101, ale protože jeden poslanec je toho času ve vazbě a druhý ve výkonu trestu, je potřeba shody nejméně stovky poslanců. Bude to asi na vážkách a pozice těch váhajících a nerozhodnutých jim možná přinese pomíjivá světla reflektorů, předpokládám, že nic víc. Pokud sněmovna vydrží, složení vlády se asi příliš nezmění. Pokud nevydrží, nezůstane brzy kámen na kameni.

6)      Byl byste pro předčasné volby? Proč ano, proč ne…

      Jeden ošklivý aforizmus říká, že láska je to, čemu se po svatbě říká omyl. V politice to platí ještě častěji - volič je hýčkán sliby a po volbách má řada lidí pocit, že byli oklamáni. Na rozdíl od předvolebních slibů někteří poslanci přebíhají, lžou a nechají se uplácet. Dá se předpokládat, že se něco takového bude dít i po příštích volbách. Takže proč tuto čtyřletou periodu nespokojenosti ještě zkracovat? Ale vážně, volby by měly mít nějaký řád, rytmus a noblesu. Záležitost, která vyvolala dnešní mediální vášně, se vlastně zatím týká jedné dámy, dvou generálů a tří rebelů. Okolnosti této kauzy zná podrobně jen pár zasvěcených osob a případnou vinu prokáže teprve řádný soud. Bylo by předčasné již teď paralyzovat chod státu úřednickou vládou nebo ukvapenou volební kampaní.

7)      Co říci závěrem ?

      Nadávat na poměry není program. Važme si demokracie, protože je to velmi křehká květina. V Parlamentu, na úřadech ani v životě nejsou jen podvodníci a zloději, ale také tam nejsou jen andělé. Každý má právo volit a být volen, tak se toho práva nezříkejme, dejme si práci s výběrem důvěryhodných lidí a až půjdeme k volbám, mějme na mysli, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží.

Karel Šebek

místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení
místostarosta