23. ledna 2024

Energetická transformace Česka byla hlavním tématem národní konference v Senátu

(www.senat.cz) Pod záštitou místopředsedy Senátu Jiřího Oberfalzera dnes think tank e-Stat uspořádal v Hlavním sále Valdštejnského paláce národní konferenci s názvem Efektivní energetika. Tématem akce byla energetická transformace České republiky. Mezi hlavními hosty vystoupil premiér Petr Fiala, místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček nebo předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

„Hlavní úlohou České republiky ve vztahu k energetické transformaci je nastavit legislativu tak, aby přednostně zajistila levnou a dostupnou elektrickou energii pro naše občany a náš průmysl. Nesmíme se vydat směrem jako Německo, které postupně uspává své jaderné elektrárny a snaží se uspokojit poptávkou výrobu elektrické energie pomocí obnovitelných zdrojů, které jsou, jak všichni vědí, nespolehlivé. Musíme zajistit, aby Green Deal nezpůsobil zhoršení energetické bezpečnosti v České republice, a že se elektrická energie stane nedostatkovou a nespolehlivou,” řekl místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer.

„Dlouhodobě hovořím o kompletním Restartu Česka, který vyžaduje nejen správné investice a stabilní podporu strategických projektů v energetice, ale i celkovou změnu našeho myšlení, abychom nové podmínky v Evropě a ve světě dokázali přijmout a dostatečně se na ně adaptovat. Náš úkol není nic menšího než kompletní systémová přeměna energetické politiky, kterou je třeba provést v horizontu pouhých několika let. Základem naší energetiky bude jaderná energie v kombinaci s obnovitelnými zdroji. Kolem roku 2050 by nám mělo jádro zajistit asi polovinu elektřiny,“ uvedl premiér Petr Fiala a doplnil: „V této chvíli zvažujeme až čtyři nové jaderné bloky ve stávajících lokalitách a minimálně jeden modulární reaktor, jehož bychom se měli dočkat už začátkem příští dekády. Ještě rychlejší než jádro, bude nárůst obnovitelných zdrojů, zejména v nejbližších letech. Na konci této dekády by obnovitelné zdroje měly produkovat až 30 % naší elektřiny, což je zhruba dvojnásobný podíl ve srovnání s počátkem naší vlády.“

Konference se ve dvou blocích dotkla tématu transformace energetiky České republiky a energetické bezpečnosti ČR. Cílem akce byla popularizace energetické transformace se zaměřením na boj proti energetické chudobě a otevření debaty o parametrech energetického mixu odpovídajícího možnostem České republiky a potřebám její ekonomiky při zajištění energetické bezpečnosti.

Na konferenci vystoupil mj. i prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček či generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš. Mezi řečníky byl také vrchní ředitel sekce energetiky a jaderných zdrojů při Ministerstvu průmyslu a obchodu René Neděla, předseda Rady Energetického regulačního úřadu Stanislav Trávníček nebo člen představenstva společnosti ČEPS Pavel Šolc.

Jiří Oberfalzer

místopředseda Senátu PČR
člen předsednictva senátorského klubu ODS
1. místostarosta Králova Dvora

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS