8. října 2013

Finanční prostředky hasičům

Škrty, úspory, nutnost šetřit. Slova, která jsme zvyklí dnes a denně slýchat z médií, číst v novinách. Je zcela zákonité, že nezbytnost spořit zasáhla i hasiče. A to jak profesionální, tak i dobrovolné. To ovšem nesmí ohrozit základní povinnost státu ochránit zdraví, život a majetek svých občanů. Proto jsem se svými dvěma kolegy předložil novelu zákona o pojišťovnictví, kterou by měla Poslanecká sněmovna PS PČR projednávat na nadcházející říjnové schůzi.

Podstatou této navrhované právní úpravy je, že by každá pojišťovna podnikající na území České republiky odvedla 6 % z vybraného pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinného ručení) na speciálně zřízený účet vedený Ministerstvem vnitra ČR. Tyto prostředky (cca 1 mld. Kč) by byly rozděleny v poměru 60 % pro Hasičský záchranný sbor a 40 % pro jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí 2. a 3. typu.

Veškerý objem financí pak bude účelově vázán pouze pro úhradu nákladů spojených s pořízením a údržbou požární techniky. Obnova a údržba požární techniky by měla být nejen veřejným zájmem, ale v uchráněných hodnotách má i pozitivní vliv na pojistné plnění vyplácené pojišťovnami.

Jan Pajer

poslanec PČR