6. prosince 2012

Stalo se dnes

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný.

Jan RICHTER, moderátor:


V roce 2015 by měly zmizet klasické papírové recepty. Lékaři by místo nich museli povinně používat recepty elektronické. S tímto návrhem dnes přišel sněmovní výbor pro zdravotnictví. Novela by měla přinést miliardové úspory a také větší ochranu pacientů před padělky léků. Jedním z autorů návrhu je předseda výboru pro zdravotnictví, poslanec ODS Boris Šťastný. Dobrý večer. 



Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:


Dobrý večer. 



Jan RICHTER, moderátor:


Pane poslanče, mohl byste nejprve stručně vysvětlit, jak by ten systém měl fungovat? Když dnes přijde pacient k lékaři do ordinace a lékař uzná za vhodné mu předepsat nějaký lék, tak vyplní papírový recept, ten dá pacientovi, ten s ním odejde do lékárny. Jak by to tedy mělo fungovat v tom případě těch elektronických receptů? 


Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:


Nově od 1. ledna 2015 úplně stejně pacient přijde k lékaři, ale ten celý recept zadá do počítače, pacientovi samozřejmě bude moci vydat i určité potvrzení, ale nebude to nutné, dostane kód a pacient přijde do lékárny a tam mu bude lék vydán. Přinese to obrovské úspory v řádech miliard korun ročně, přinese to velké výhody pro pacienty, protože pacienti také budou moci ve spolupráci se svými lékaři daleko lépe kontrolovat takzvané interakce, to jsou nežádoucí účinky u lidí, kteří berou více léků. Zjednoduší to celý ten systém, vezměte si, že 75 milionů papírových receptů ročně se vydá a zpracuje, čili je to převratná změna a ta převratnost je v tom, že ten systém bude povinný. 



Jan RICHTER, moderátor:


Když jste mluvil o tom, že ten lékař zadá ten recept do počítače, předpokládám vznik nějaké centrální databáze, kam budou mít na jedné straně přístup lékaři a na druhé straně lékárníci? 



Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:


Přesně tak, ta databáze už existuje. První elektronický recept v České republice vznikl 5. ledna 2008, čili před pěti lety. Zhruba o rok později začal být ten systém dobrovolně využíván. Dnes je využíván na dobrovolné bázi, sporadicky a povinně je u některých typů léků, jako třeba léku obsahujícího pseudoefedrin. Ta databáze tedy existuje, stát do ní nainvestoval, docela do toho systému na základě změn, které už předchozí vlády schválily, desítky a stovky milionů korun. Čili, jediné, co bude potřeba, je, aby se lékaři a poskytovatelé zdravotní péče a na druhé straně lékárníci všichni připojili přes internet do toho systému. A ono je to velmi jednoduché, ono už je to možné dnes. 



Jan RICHTER, moderátor:


Čili, žádné další náklady na rozšíření toho systému, na jeho správu nepředpokládáte? 



Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:


Stát nainvestoval velké peníze do tohoto a už další nějaké mimořádné velké náklady nebudou potřeba. Samozřejmě na straně lékařů, kteří nemají počítač nebo nejsou připojeni k internetu, to budou řádově stokoruny měsíčně k provozu internetové přípojky a pár tisíc korun navíc za pořízení případného hardwaru, ale během těch dvou let ta situace skutečně se vyvine tak, že každý toho bude určitě schopen. A já chci říci, že to je ještě jedna převratná změna. U těch nešťastných projektů jako IZIP, které naše veřejnost po právu v minulosti kritizovala, odsuzovala, neexistovala povinnost. Byla tam dobrovolnost, a proto ty systémy nefungovaly. Teď skutečně každý lékař bude připojen do celé sítě a těch možností, jak potom nakládat s těmi jednotlivými údaji, bude celá řada, bude to všechno ve prospěch jak ekonomiky systému, tak samozřejmě pacientů. 



Jan RICHTER, moderátor:


Čili, ta povinnost zaručí, že ty peníze, které stát vložil například, mluví se o 2 miliardách v případě těch elektronických zdravotních knížek, zaručí to, že jaksi nebudou nazmar, že ten systém skutečně se bude používat? 


Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:


Ten stávající systém funguje, běží na dobrovolné bázi a skutečně běží v případě ochrany před některými návykovými látkami už dnes. Teď, když zavedeme povinnou elektronickou restrikci, tak ta věc nebude zbytí, samozřejmě bude existovat výjimečná možnost v případě, že vypadne proud, lékař bude na návštěvě u pacienta, kde nebude mít k dispozici počítač, budou existovat možnosti, které stanoví vyhláška, jak vystavit klasický recept, který bude potom dodatečně do toho systému zavdat, ale to budou skutečně jen výjimky a celý ten systém se obrovsky zjednoduší, zlevní, zrychlí a ve prospěch pacientů to bude mít obrovské efekty. 



Jan RICHTER, moderátor:


Říká poslanec ODS Boris Šťastný. Děkujeme a na shledanou. 



Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:


Děkuji, hezký večer. 

MUDr. Boris Šťastný

poslanec PČR
místopředseda oblastního sdružení
zastupitel
zastupitel statutárního města