27. srpna 2012

Rozhovor s kandidátem č. 31

Zajímají Vás veřejné věci a jejich správa. Co podle Vás nejvíce pálí Dvůr Králové?

Určitě nejznámějším problémem Dvora Králové nad Labem je voda. Město vede soudní spory ohledně vodného s provozovatelem VaK a stočného s majitelem WWTP DKNL. Je známé i z médií, když letos v únoru kvůli sporům bylo přerušeno čištění odpadních vod a splašky vytékaly pár dní do Labe. Tyto problémy trápí město už zhruba od roku 2005. Ale řešením této situace se tento problém ještě více medializoval a občané tyto problémy z části mohou přisuzovat vedení města, a tedy i ODS. I když v posledních měsících dochází k zlepšení situace a je na dobré cestě stažení všech soudních sporů s VaK.

 

Dvůr Králové je město pravicové, také Vy jste kandidoval do městského zastupitelstva na 8. místě kandidátky ODS. Stal jste se třetím náhradníkem, což je na studenta hezký výsledek…

Ano, ODS tu zvítězila při všech volbách do Poslanecké sněmovny PČR. Nejlepší výsledek měla ODS ve Dvoře Králové 41,49% hlasů v roce 2006 při volbách do PSP ČR. Ve volbách komunálních ODS zvítězila dvakrát (1998, 2006) a třikrát skončila na druhém místě (1994, 2002 a 2010). Téměř stabilně má ODS již 18 let vždy pět zastupitelů z 21 členů zastupitelstva. Po posledních komunálních volbách, kde ODS těsně prohrála s ČSSD, která získala šest zastupitelů, vytvořila ODS koalici s ČSSD. Toto může být malý problém u některých pravicových voličů. Ale všem občanům to bylo vysvětleno dopisem (např. oprava chodníku není pravicová nebo levicová).

 

Co se ve Vašem městě povedlo za účasti našich lidí z ODS?

Občanská demokratická strana byla na radnici od roku 1994 – 2002 (z toho od roku 1998 do roku 2002 měla svého starostu), dále od roku 2006 – 2008 (v těchto dvou letech měla ODS také starostu) a 2010 – do současnosti místostarostu. Za toto období se nám povedla mimo jiné rekonstrukce části koupaliště, výstavba nové budovy a přestěhování Technických služeb, postavení krytého zimního stadionu, bytová výstavba, rekonstrukce ulic, výstavba domu s pečovatelskou službou, rekonstrukce náměstí T. G. M., rekonstrukce budovy Regina a přestěhování Základní umělecké školy do nové budovy.

 

V současné době končíte studia ekonomiky a veřejnou správy na Fakultě ekonomicko-správní v Pardubicích. Před třemi roky jste odmaturoval na Obchodní akademii v Hořicích, která dnes nese název: Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola Hořice. Jaký máte názor na slučování škol v Hořicích?

V Hořicích proběhla restrukturalizace školství, kdy od 1. srpna 2011 byly sloučeny tři hořické školy, a to již zmíněná Obchodní akademie Hořice, Vyšší odborná škola rozvoje venkova a Střední zemědělská škola Hořice, Gymnázium a střední odborná škola. Krajská rada v říjnu 2010 rozhodla o zrušení čtyřletého gymnázia. Toto rozhodnutí kraje se nelíbilo řediteli školy, studentům i občanům. Studenti zvali hejtmana Lubomíra France na demonstraci, která proběhla 17. listopadu 2010, ten však pozvání odmítl a tak se studenti museli vydat za ním. Počátkem prosince 2010 proběhlo jednání krajského zastupitelstva, kde návrh na sloučení škol prošel o jeden hlas. Studenti, kteří se tohoto jednání zúčastnili, nakonec vzkázali hejtmanovi Francovi „Tak za dva roky u voleb!“ Volby jsou za dveřmi, tak doufám, že studenti nezapomněli. Podobné problémy mělo i Jiráskovo gymnázium v Náchodě, jehož řediteli ale po dohodě s náchodským starostou hejtman Franc přislíbil vyjmutí z optimalizace. Hořický starosta Ivan Doležal (ODS) však nebyl sociální demokrat jako jeho náchodský protějšek… Pan hejtman Lubomír Franc je i v průzkumech veřejného mínění nejméně oblíbeným hejtman v České republice, tohoto prvenství dosáhl po odstoupení hejtmana Davida Ratha.

 

Je podle Vašeho názoru optimalizace středoškolského školství důležitá?

Domnívám se, že je důležitá, a to i z hlediska nutnosti úspor a šetření. Ke správné optimalizaci středních škol by měla být sledována plná kapacita a rozmístění škol v Královéhradeckém kraji, počty absolventů jednotlivých škol, jejich uplatnění na trhu práce, počty škol se stejnými obory vzdělání. Důležité je sledovat i demografický vývoj. Z demografického hlediska počet studentů středních škol neustále klesá a křivka se má začít zvedat až od roku 2017. Středoškoláků je dnes tak málo, že v pohodě vystudují i ti, kteří na to nemají. Na střední školy se už téměř nedělají přijímací zkoušky formou testů jako dříve. Dnes jsou studenti z větší části přijímáni pouze podle průměrů známek. Na některých školách se tedy na ně snižují nároky. Optimalizace musí být prováděna i s ohledem na oborovou nabídku škol jiných zřizovatelů než Královéhradecký kraj. Každé šetření a optimalizace školství v určitém místě je nepopulární krok, který by se měl důkladně a zodpovědně projednávat v daném místě. K optimalizaci škol by mohly sloužit i výsledky státních maturit, které loni bohužel nebyly u všech škol zveřejněny.

 

Proč jste se rozhodl kandidovat do krajského zastupitelstva?

Především proto, abych pomohl ve volební kampani. Uvědomuji si, že je potřeba mít na kandidátce i mladé lidi. Chtěl bych se v budoucnu podílet na veřejných věcech, protože mě politika zajímá. Bohužel většina mladých lidí nemá o politiku zájem, což mě mrzí. Snažím se i mezi přáteli a na vysoké škole v tomto smyslu působit. Pravda je, že studenti mají obecně o politiku větší zájem, než mladí lidé s nižším vzděláním. Ti mají jiné starosti, mnohdy už i o rodinu, o zaměstnání atd. Studenti chodí více k volbám než ostatní mladí lidé.

V jaké komisi či výboru byste zde chtěl pracovat?

Zajímají mne ekonomické a finanční záležitosti, takže určitě ve finančním výboru. Zřejmě i ve školském výboru.

Co by se mělo na kraji podle Vás změnit?

Jednoznačně optimalizace škol, jak jsem již uvedl výše. Nejdůležitější, ale vidím dostavbu D11 a výstavbu R11. Na této dálnici a rychlostní silnici je založená budoucnost našeho kraje, když bude dálnice, přijdou do kraje další investice a nová pracovní místa. Dvůr Králové má 5. největšího zaměstnavatele v kraji, akciovou společnost Juta. Bohužel silnice tu máme skoro nejhorší v kraji.

Co Vás v poslední době potěšilo?

Mám radost, že se konečně nachází řešení s čističkou odpadních vod ve Dvoře Králové a další problematiky s vodným a stočným. Konečně se bude moci radnice více zabývat i dalšími věcmi než vodou.

Jaké máte záliby?

Cestování spojené s poznáváním nových míst, sport, zejména pak v poslední době in-line brusle, využívám téměř denně cyklostezku v Pardubicích, kde studuji.

Domníváte se, že mají lidé ve Dvoře Králové dostatečné možnosti sportovního vyžití?

Jednoznačně nám zde chybí plavecký krytý bazén. Mnoho měst stejné í i menší velikosti již svůj bazén mají, my ne. Na to, že se jedná o páté největší město v kraji, nám tento sportovní stánek rozhodně schází. Již léta se o tom jedná, nejdříve měl být součástí ZOO, s tím že by na výstavbu přispěl kraj, který je jejím zřizovatelem, to však padlo. Nyní se uvažuje o jeho vybudování u Labe. Tam však zase hrozí nebezpečí povodní. Hlavní důvod, proč krytý bazén ještě nemáme, jsou však finance. Město na to prostě nemá.

Máte nějaké své přání?

Určitě bych rád úspěšně dokončil studia, a našel si práci, na kterou jsem studoval.

Jaký je Váš vzor osobnosti?

Margaret Thatcherová, bývalá britská premiérka. Pro mě je to nejlepší politička novodobé historie. Obdivuji její boj proti odborům, které svolávají záměrně stávky za účelem ochromení ekonomiky. Vážím si jí za boj proti komunistickému režimu, od kterého si vysloužila přezdívku „Železná lady“. Kdyby nebylo tvrdé zahraniční politiky Margaret Thatcherové a prezidenta Ronalda Reagana, tak bych se možná ještě narodil a vyrůstal v komunistické době. Thatcherová zavřela neefektivní podniky, bojovala s terorismem, vyhrála válku o Falklandské ostrovy. Nebála se nepopulární politiky, dokonce i jednotné daně. Británii, která byla na pokraji bankrotu, vrátila po své vládě znovu název „Velká“ Británie. Margaret Thatcherová ukázala všem, že když se dělají i tvrdé a nepopulární kroky, přináší to ovoce.

Tomáš Petřík

člen místní rady
člen oblastní rady