19. října 2013

Jičínsko je pro mě stále regionem na prvním místě.Krajina i lidé.

Videomedajlonek a rozhovor s kandidátem č. 2, bývalým dlouholetým starostou města Jičín.

Martina Puše asi jičínské veřejnosti není třeba představovat. Dlouhá léta tu byl starostou. Co se změnilo od doby, kdy z radnice odešel? Čemu se věnuje nyní? Jak vidí zpětně své kroky na radnici, jak vidí Jičín současnosti?

A proč přijal nabídku kandidovat v nadcházejících předčasných volbách za občanské demokraty? Martina Puše jsme se zeptali:

 

* Je za vámi desetiletá zkušenost

z funkce starosty Jičína. Co se vám vybaví jako první, když se vás někdo zeptá, co považujete za největší úspěch, a co se vám třeba nepovedlo?

Pozitiva určitě převažují. Radost mám určitě z faktu, že se podařilo překazit obludný záměr výstavby bioplynové stanice v Jičíně. To jsem opravdu netušil, že je někdo schopen přijít do Českého ráje s takovýmto projektem a ještě lhát občanům, jak to bude skvělé. To vše pro svůj okamžitý prospěch. A co jsem opravdu nepochopil, že najdou zastání u některých Jičíňáků a dokonce několika zastupitelů. Soupeř to byl ale těžký, a ten, co za tím stál, byl opravdu velký hráč. Politická válka, kterou tato kauza v Jičíně rozpoutala, je toho důkazem.

Je třeba přiznat, že se najdou i věci, které se nepovedly úplně dle představ, ale tak už to chodí. S odstupem času bych to třeba řešil jinak. Jenže to už nejde. Důležité ale je, že mohu s klidným svědomím říci: Vše, co jsem slíbil, jsem splnil. Tím posledním naplněným slibem byl zastřešený zimní stadion. Ten mi dal zabrat nejvíc.

 

* Na radnici jste skončil nedobrovolně a současný vývoj ve městě v podstatě naznačuje, že to byla od některých iniciátorů vašeho odvolání chyba. Jak jste se s tím vyrovnal?

Nejsem člověk, kterému je vše jedno. Naopak. Lehké to nebylo. Zvlášť, když jsem si představil, kolik energie bylo zapotřebí k rozjetí tak složitého mechanismu, kterým město bezesporu je. Ale podařilo se a Jičín se nadechl k obrovskému rozvoji. Všude to bylo vidět, každý nám záviděl. Teď se to zlomilo a připadá mně, jakoby někdo rozjetý vlak brzdil. Malou útěchou může být, že nové vedení města si snad už konečně uvědomilo, jak jednoduché je plkat do novin o otevřené radnici a transparentních výběrových řízeních a jak složité je to naplnit v praxi. Krásně se poslouchají populistická slova a lehce se vše kritizuje. A realita? Dnes se v Jičíně přidělují zakázky bez výběrového řízení a hledají se důvody, proč to tak musí být.

 

* Na všem by měl člověk hledat něco pozitivního, posunuly vás události v Ji-číně před rokem někam dál?

Snad ano. Ale hlavně jsem si potvrdil staré moudro, které říká: Není na světě člověk ten, který by se zalíbil lidem všem. Byl jsem zvolen do krajského zastupitelstva a obdržel hodně preferenčních hlasů. To potěšilo. Aktivně pracuji v zastupitelstvu, jsem předsedou výboru pro životní prostředí a členem finančního výboru. Současně mám to štěstí, že se mohu přímo podílet na úžasném projektu proměny celého kukského údolí. Zde mohu naplno využít svých manažerských zkušeností a vytvářet hodnoty pro další generace. Je radost dívat se na to, kolik projektů zde najednou probíhá a jak se Kuks mění před očima. Na jaře roku 2015 se odhalí perla baroka v celé kráse a turistický ruch se zde rozjede naplno. Prospěch z toho budou mít místní i celý region. A tak by to mělo být. Obávám se jen, že Jičín a celý Český ráj zůstává tak trošku v pozadí. 

 

* Se zarputilostí sobě vlastní jdete nyní do předčasných parlamentních voleb. ODS je ale spíš v situaci, kdy ji možná někteří lidé opouštějí a další straně nevěří. Co byste jim řekl?

Že je to jako v životě. Jednou jsi dole a jednou nahoře. ODS je tu více jak 20 let. Za tu dobu je za ní vidět spousta práce, ale také se určitě něco nepovedlo. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Vadí mi, že jsme spojováni třeba se zvýšením daní nebo s S-kartami. Ale z čí politické dílny to opravdu je? Svému koaličnímu partnerovi jsme příliš ustupovali, to ano. Ale tvůrci opravdu nejsme.

Než půjdeme k volbám, měli bychom si každý z nás uvědomit, kdeže jsou všechna ta narychlo vytvořená seskupení. Kde skončily nové subjekty a co lidem přinesly. A co si na nich vezmeme? Snad je pro nás všechny dostatečným poučením projekt VV, který předčil všechna očekávání a fantazii většiny z nás.

 

* Každé volby jsou důležité, nejsou ale právě tyto nadcházející v něčem výjimečné? Jak vnímáte současnou situaci v naší zemi?

Je to stejné jako v současném Jičíně. Populismus je na prvním místě a každému se říká to, co chce slyšet. Ale kam s tím dojdeme? Současné volby opravdu výjimečné jsou. Těžko se to ale vysvětluje, obzvlášť třeba mladé generaci, která totalitu nepamatuje. Letošní předčasné volby jsou střetem dvou základních filozofií. Ta první je reprezentována třeba populismem, rovnostářstvím, potlačením osobních svobod a demokracie. Ta naše naopak klade důraz právě na demokracii, svobodu názorů a osobní odpovědnost každého z nás. Ale také třeba na solidaritu s těmi, kteří to opravdu potřebují.

 

* Jičínsko nikdy nemělo ve sněmovně výraznější zastoupení, nyní je tu dokonce velká možnost, že byste historicky prvním poslancem z Jičína mohl být právě vy. Přece jen jste dvojkou na krajské kandidátce ODS a máte ve svém regionu hodně podporovatelů, kteří to ve volbách zohlední...

Takhle to nevnímám. Jsem kolektivní hráč a důležité je, abychom uspěli jako celek. Víte, jak to dopadlo minule. Lidé na protest proti některým kandidátům kroužkovali odzadu. Doufám, že se tohle opakovat nebude a že lidé preferenčními hlasy podpoří ty, za kterými je něco konkrétního vidět, lidi, kterým důvěřují a kteří jsou schopni pro region skutečně něco udělat. 

 

* Jak vůbec vnímáte práci poslance parlamentu?

Je to práce jako kterákoliv jiná. A poslanci jsou dobří a špatní, stejně jako v každé jiné profesi, a to bez ohledu, jaké dresy nosí. Negativní obraz práce poslanecké sněmovny vytvářejí především média, ale abych byl spravedlivý, často tomu napomáhají svými rozhodnutími sami poslanci. Je třeba zachovat si zdravý selský rozum a nenechat sebou manipulovat. Zákony musí být pro lidi, ne proti nim. Není možné, aby tvořil zákony někdo, kdo nikdy nepracoval. To je naprosto špatně. Podle mého názoru je ideálním poslancem buď úspěšný podnikatel, který není závislý na dotacích, nebo komunální politik, který má dostatek zkušeností s řízením města. Ten je navíc zvyklý na každodenní komunikaci s občany a kon-trolu každého svého rozhodnutí. 

 

* Určitě jste už přemýšlel o tom, co byste případně v parlamentu chtěl pro svůj region udělat...

O práci v parlamentu opravdu nepřemýšlím. K tomu je ještě dlouhá cesta. Nejdříve musíte získat důvěru lidí a být zvolen. Dostatek preferenčních hlasů je základním předpokladem, neboť na naší kandidátce je mnoho populárních osobností, které se právě díky preferencím mohou posunout dopředu. Ale kdo mě zná, tak ví, že bych ty roky nepromarnil. 

 

* Mohl byste pojmenovat nejpalčivější problémy celého Jičínska? A současně naznačit jejich řešení?

Nedá se říci, že by náš region měl výrazně větší nebo jiné problémy než ostatní. Dům se staví od základů a to samé platí i tady. Chybí nám kvalitní dopravní infrastruktura, která je jednoznačně základem rozvoje celého území. Neustálé odkládání výstavby rychlostní komunikace z Hradce Králové na Turnov může ohrozit nové investice, negativně působit na oblast cestovního ruchu, případně na flexibilitu při hledání nového zaměstnání. Jsem přesvědčen, že nedostatečně využíváme potenciál v oblasti cestovního ruchu. Vidím, co se buduje a připravuje v dalších oblastech kraje a připadá mi, že nám tak trošku ujíždí vlak. Aktuálně největší obavu mám ale z financování krajských nemocnic, v našem případě konkrétně z té jičínské, která si však v porovnání s dalšími krajskými zařízeními nevede vůbec špatně. Celkový stav je neudržitelný a ře-šení v nedohlednu. Přitom zdravotnictví je pro mě prioritou číslo jedna.

 

* Děkujeme za rozhovor.

PCH

Ing. Martin Puš

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení