26. září 2019

Výstupy z jednání Rady města Třeboně ze dne 24. 09. 2019

Téma: pronájem městského bytu, obálková metoda, bydlení

Pronájem městského bytu obálkovou metodou

Na základě zveřejněného záměru pronájmu městského bytu obdrželo město Třeboň celkem pět nabídek. Předmětem záměru pronájmu byl městský byt 2+1 o celkové ploše 68 m2 na Masarykově náměstí. Výběr se uskutečnil formou obálkové metody se stanovenou minimální cenou 90 Kč/m2/ měsíc. Komise otevřela předložené obálky od pěti žadatelů. Po kontrole všech nabídek doporučila městským radním nejvýhodnější tedy nejvyšší nabídku. Radní se seznámili se všemi žádostmi a hlasováním potvrdili přidělení bytu do pronájmu žadateli s nejvyšší nabídkou.

„O městské byty je zájem a jsem ráda, že se nám osvědčila obálková metoda. Nikdo nemůže říct, že bychom některé žadatele upřednostňovali.“ doplnila informaci místostarostka Jana Grammetbauerová.

Téma: dotace v oblasti sociálních služeb, charita, terapeutická dílna, občanská poradna

Dotace pro Oblastní charitu Třeboň

Rada města Třeboně na svém posledním jednání schválila přidělení dotace ve výši 35 tis. Kč pro Oblastní charitu Třeboň. Částka má dvě položky. První ve výši třicet tisíc korun získá Občanská poradna a druhou položku čítající pět tisíc korun obdrží Sociálně terapeutická dílna Motýl. Obě služby jsou provozovány Oblastní charitou Třeboň.

Občanská poradna nabízí poradenství v oblasti sociální problematiky, bydlení, pracovněprávních vztahů, lidských a občanských práv osobám, které nemají informace o svých právech, povinnostech a potřebují je pro zvládnutí své obtížné životní situace. Tyto osoby jsou mnohdy limitovány díky věku, špatnému zdravotnímu stavu nebo sociální situaci a poradna jim poskytnutím pomoci situaci ulehčí. Další oblastí, v které poradna nabízí služby, je dluhové poradenství a díky akreditaci Ministerstva spravedlnosti i služby v rámci oddlužení. A to vše diskrétně, nestranně a bezplatně. Statistiky poradny hovoří o počtu klientů ve výši 160 osob z Třeboňska a přímo z Třeboně pak o 140 osobách.

Sociálně terapeutická dílna Motýl se zaměřuje na dlouhodobou a pravidelnou podporu vytváření, obnovy, udržování, zdokonalování pracovních návyků a dovedností prostřednictvím sociálně pracovní terapie. Osobám se zdravotním postižením (hlavně mentálním a kombinovaným mentálním a tělesným) vytváří podmínky pro smysluplné trávení volného času a pracovního uplatnění. Působnost dílny je pro oblast Třeboňska, Jindřichohradecka a Českobudějovicka. Zázemí zde má 26 osob a z toho 5 uživatelů je z Třeboně.

„Toto nejsou jediné částky v rámci letošního roku, které byly poskytnuty Oblastní charitě. V letošním roce byla již poskytnuta dotace na celoroční činnost v celkové výši 45 tis. Kč, z toho na Občanskou poradnu 25 tis. Kč, na provoz dílny Motýl 20 tis. Kč.“ doplnila rozhodnutí rady místostarostka Jana Grammetbauerová.

Téma: stavební úpravy, plynová kotelna, SOŠ a SOU Třeboň, méněpráce

Plynová kotelna se opraví levněji

Rozhodnutím Rady města Třeboně se uzavře dodatek ke smlouvě o dílo na zakázku, která obsahuje stavební úpravy plynové kotelny SOŠ a SOU Třeboň. Tento dodatek řeší snížení smluvní ceny o 68 tis. Kč. Levnější cena je díky odpočtu nákladů za neprovedené práce a dodávky. Jmenovitě se jedná o tři rezervní oběhová čerpadla, která nebudou využita a pokud nastane potřeba, budou vyměněna jednotlivě. Zároveň bylo rozhodnuto, že se nepořídí ruční hasicí přístroj, jelikož ten stávající je vyhovující. Stejně tak se odstoupilo od provedení měření účinnosti spalování, protože bude provedeno dle zákona až po dvouletém provozu.

„Po dlouhé době jsem se setkal s pojmem méněpráce a díky němu bylo možné snížit smluvní cenu této zakázky. Na začarovaný pojem vícepráce obzvlášť ve stavebnictví jsme si zvykli. Optimalizace výdajů je vždy vítaná, takže jsem rád, že díky střízlivému posouzení se ukázalo, že není akutní realizovat při opravě kotelny vše původně plánované.“ doplnil vyjádření starosta města Jan Váňa.

Téma: program mobility, bezbariérové trasy, výtah č.p. 1 - muzeum

Opětovná žádost Bezbariérová Třeboň

Město Třeboň zpracovalo žádost s názvem Bezbariérová Třeboň, v rámci které se měl zrealizovat výtah v muzeu č.p. 1. Žádost byla podána v rámci Národního rozvojového programu mobility pro všechny, který je zaměřen na tvorbu bezbariérových tras ve městech a obcích pro rok 2021. Tato žádost byla podána v dubnu tohoto roku do prvního kola výzvy. Řídící výbor tohoto národního programu žádost doporučil dopracovat a předložit v dalším kole. Zástupci města absolvovali konzultaci a zvolili vhodné řešení dle připomínek řídícího výboru.

Město Třeboň podá žádost do další výzvy v příštím roce. „V případě schválení podáme ještě žádost na Ministerstvo kultury, která bude zaměřená na vybudování bezbariérové trasy k muzeu. K této žádosti doložíme projektovou dokumentaci, rozpočet, stavební povolení a souhlas zastupitelstva města.“ doplnil informaci starosta Váňa.

Náklady na stavební úpravy v muzeu činí dle projektanta 5,8 mil. Kč. Dotace by pokryla 4 mil. Kč. Náklady na úpravu trasy zatím nejsou známy.