25. ledna 2014

O kongresu ODS

Před týdnem se konal 24. kongres Občanské demokratické strany. Tato událost jistě nikomu, kdo sleduje média, neunikla. Nicméně každému, kdo se kongresu nemohl zúčastnit a sledoval ho zprostředkovaně, tak chtě-nechtě mohly některé skutečnosti uniknout. Pokusím se Vám tedy ve zkratce sdělit, jaký kongres vlastně byl.

 

  1. Na kongresu nebyl nikdo, kdo by někde za zavřenými dveřmi rozhodoval o tom, jak má nebo nemá celý region (kraj) hlasovat. Tento region by ho patrně stejně neposlechl.
  2. Oblasti (bývalé okresy) se zde z drtivé většiny chovaly jako autentické, samostatné skupiny, které se při jednotlivých hlasováních rozhodovaly prostě a jednoduše podle toho, jak danou věc cítily, co si o ní myslely, jak se jim jevila nejlepší a jak o ní mluvily se členy z jiných oblastí. Běžně se stávalo, že část regionu hlasovala jinak, než druhá část toho stejného regionu.
  3. Navzdory některým vypjatým momentům panovala na kongresu celkem pozitivní a přátelská atmosféra. Nikde jsem nepotkal ani neviděl žádného politického podnikatele či jedince se „zlatými řetězy a býčími šíjemi“. A potkal jsem zde veliké množství skvělých a nadšených lidí.
  4. V personálních otázkách většinu delegátů zajímalo to, jestli je daný kandidát morálně kvalitní, nepronásleduje ho nějaká kauza (či podivná pověst nebo osoba), a co dokázal. Proto si myslím, že má nové vedení takovou podobu, jakou má.
  5. Dle mého názoru – kdyby paní poslankyně Němcová kandidovala i na jinou pozici než předsednickou, tak by ji s největší pravděpodobností dosáhla. Drtivá většina všech delegátů, se kterými jsem mluvil, zastávala stejný názor. Podobně velká množina účastníků souhlasila s tím, že paní poslankyně Němcová může být výbornou kandidátkou ODS do dalších prezidentských voleb.
  6. Stejně důležitá, jako stránka personální, byla i otázka vnitřního fungování strany, tedy stanov. Na kongresu došlo k vpravdě revoluční změně. Ve výkonné radě (VR) bude z každého regionu pouze jeden zástupce, čímž se všechny regiony dostávají na stejnou úroveň a každý má tak stejnou váhou jako jakýkoliv jiný. Bude-li nyní chtít někdo prosadit ve výkonné radě svůj názor, tak mu nebude stačit získat na svoji stranu jen zástupce nejpočetněji zastoupených regionů, ale bude muset přesvědčit vícero zástupců z celé republiky. Navíc kandidáti do VR budou schvalováni kongresem, což je vhodná pojistka pro eliminaci nebezpečí, aby se mohl například z nějakého regionu do VR dostat někdo, kdo je evidentní „zlosyn“. Uznávám však, že až teprve čas ukáže, zda takto rozsáhlé snížení členů VR není až kontraproduktivní.
  7. Byl zřízen Republikový sněm (ReS), který vrací zpět váhu jednotlivým oblastem na úkor regionů, což je jedině dobře. Myslím si, že regiony se v minulých letech staly příliš nezávislé na centrálním vedení, smazávaly význam oblastí, které jsou na rozdíl od regionů autentické a snažily se vytvořit místo jednoho celostátního vedení 14 krajských center, která ve vzájemných dohodách budou rozhodovat o osudu strany. Díky vzniku ReS nyní dělí předsedy místních sdružení od nejvyššího vedení pouze jedna osoba v podobě předsedy oblasti. Oblastem by se mělo dostat sluchu a centrálnímu vedení naopak podpory od téměř řadových členů a zároveň názorů z komunální úrovně.
  8. Za zmínku stojí rovněž změna stanov, která umožňuje oblastní radě ukončit členství toho člena ODS, který se dopustil úmyslného trestného činu. Nyní mohl člena vyloučit pouze místní sněm, jehož svolání je komplikovanější a časově náročnější, než schůze oblastní rady.

 

Podtrženo, sečteno – kongres se myslím vyvedl, i když někteří neúspěšní mohou být zklamáni. Nicméně ODS položila dobré základy tomu, aby se mohla začít postupně vracet na lepší a důstojnější místa v české politice, která by ji bezpochyby měla patřit. Přesto nelze podléhat přehnanému optimismu. Dobré stanovy a vedení jsou jen signálem k tomu, aby se aktivizovala větší část skutečné a autentické členské základny. Hlavně ona musí ukázat, že ODS se chce vrátit jako zcela poctivá, slušná, aktivní a solidní politická strana, které bude záležet jen a jen na dobrém vývoji naší země. Bez větší aktivity běžných členů může být kongresem vytvořený prostor k ničemu. Ale já jsem optimista a vždy se budu snažit, aby i ostatní byli optimisty.

 
 
Bc. Filip Hrbek

člen strany