13. srpna 2013

I prohra může být výhrou

Ač se na první pohled může (celkem pochopitelně) zdát, že posledních několik dnů bylo prohrou Občanské demokratické strany, tak já si myslím opak. V nedávné době totiž ODS potkalo několik výher.

První z nich se už před několika měsíci stal propad ODS (resp. koalice) v prezidentské volbě a zvolení Miloše Zemana prezidentem – zakladatele ODS, který má uvnitř strany svoje křídlo korigované Borisem Šťastným a který soustavně okopával koalici (zj. ODS) kotníky „zevnitř“, nahradil jasně profilovaný soupeř z levé části politického spektra, který nejen, že nemůže stranu oslabovat zevnitř, ale navíc se stává někým, proti komu se strana může dobře vymezovat a kdo bude naopak nyní oslabovat ČSSD.

Další skrytou výhrou se nepochybně stal rozpad koaliční většiny v Poslanecké sněmovně. ODS nyní může až do voleb zaujmout opoziční postoj a nemusí již hájit přešlapy a vpravdě středolevou politiku TOP 09. Dost bylo ztrát voličů za kroky jiných stran.

Skutečnou výhrou pro ODS je pak zrada (respektive její vyřešení výkonnou radou) dvou nyní již mediálně velice známých poslanců. Výsledkem je totiž vyloučení Tomáše Hrdličky. To, o co se snažil Bohuslav Svoboda ve spolupráci s Petrem Nečasem, se konečně podařilo a jeden z nejviditelnějších symbolů zákulisních her, machinací a nedemokratických politických praktik musí opustit ODS. Za zcela liché považuji argumenty (znějící zejména z „Klausovského“ křídla ODS), že se tím strana stává totalitní apod. Členem solidní a demokratické strany přeci nemůže být někdo, kdo je de facto spojen s pražskou „galérkou“, kdo byl jedním z prapůvodních (možná kamuflážních) cílů zásahu ÚOOZ, kdo se do novin chlubí tím, že ačkoliv není zvolen do žádných odpovídajících funkcí, tak ovlivňuje chování některých výše postavených členů a kdo tak naprosto zásadně škodí dobrému jménu Občanské demokratické strany. Vyloučení takového jedince musí asi každý slušný člen tleskat. 

A na závěr přijde snad ještě jedna výhra. Doufám, že ODS skončí v opozici. Doufám v to proto, že chci, aby se tato v Čechách v podstatě jediná, velká, demokratická, konzervativně liberální strana očistila a vrátila se v některých dalších volbách ještě silnější a s důvěryhodnějšími představiteli. A nezbývá než doufat, že předchozí tři výhry dopomohou ODS k tomu, aby nebyla opoziční stranou s nejmenším poslaneckým klubem.

 

Bc. Filip Hrbek

člen strany