19. června 2013

Konec Petra Nečase

Asi patří k ironii osudu, že kvůli korupci ve svém bezprostředním okolí podal demisi člověk, který se výrazně zasadil o to, aby mohlo být proti korupci zasahováno i takto "vysoko" a který k tomu fakticky policii rozvázal ruce a co je hlavní – už vyšetřovatelům ruce nesvazoval. O tom snad nikdo nyní, natož za pár měsíců, nebude pochybovat.

Když za ním minulý týden v noci po jednání vlády přišli vyšetřovatelé, tak jim Nečas údajně řekl jen: "Dělejte, co musíte." A to je vlastně takový politický epitaf Petra Nečase – dělal, co musel a co bylo potřeba a chtěl to i po ostatních. A kvůli tomu skončil. K tomu bych dodal jen to, že já bych asi podal demisi už po prvním jednání s Vítem Bártou a Radkem Johnem.

Nejsem naivní a vím, že Petr Nečas nebyl úplně tím stoprocentně „čistým“ Petrem Nečas, jak se o něm zpočátku mluvilo. Viděl nebo byl u spousty věcí, které by někteří bez povšimnutí nenechali, ale paradoxně díky tomu se dostal tak „vysoko“ a mohl proti nešvarům uvnitř strany zasahovat. V ODS mi bude chybět právě jako ten, kdo se otevřeně a s jistou odhodlaností spolu s Bohuslavem Svobodou postavil do čela „snažení“ proti Hrdličkovi a jeho „partě se zlatými řetězy a býčími šíjemi“.

Několik dnů jsem přemýšlel, kdy o této kauze něco napsat a čekal jsem na ten správný moment. A chvíle, kdy podá demisi premiér asi tím správným okamžikem je, i když celý případ se spíše dále zamotává a celá řada věcí je i nadále nezodpovězena a některé věci (Hrdlička, Rittig a Janoušek „náhodou“ na dovolené) budí zvláštní dojem. K dalším rovinám dění zase příště…

Bc. Filip Hrbek

člen strany