7. května 2013

Glosa č. 2 Populismus

Myslel jsem, že na české politické scéně jsme se již toho nejhrubšího populismu dočkali, ale zřejmě jsem se pletl. Tento týden totiž naše nejsilnější levicová strana (kterou její předseda označil za jedinou konsolidovanou stranu v Čechách) oznámila, že volební program bude v podstatě vytvořen "na míru" voličům.

Na první pohled by se mohlo zdát, že tak je to správně, ale opak je pravdou. Volební program by měl být výsledkem odborných a politických diskuzí uvnitř i vně strany a měl by vycházet z myšlenkového zakotvení jednotlivých stran a měl by se řídit zdravým rozumem. S takto vytvořeným programem by měla partaj předstoupit před voliče a snažit se je přesvědčit, že takováto cesta je pro nás a naši zemi správná.

To, že "jediná konsolidovaná strana" na tento postup rezignuje a jako firma si zjišťuje poptávku na trhu a podle ní začne něco upravovat, svědčí o jisté vyprahlosti hegemona levice, o jeho dlouhodobém nezájmu a zároveň jde o nebezpečný krok do budoucna. Kde se tyto snahy totiž zastaví? Dočkáme se toho, že volby bude vyhrávat ta strana, která slíbí, že chleba bude stát pět korun a pivo tři nebo že "poručí větru, dešti"? To už tu myslím jednou bylo...

Bc. Filip Hrbek

člen strany