18. března 2013

Výměna stráží

Tak a je to. V Praze došlo k výměně hradního pána. Až čas ukáže, zda bylo toto prezidentské střídání dobré či špatné. V našich řadách z této výměny bezesporu panuje určitá nervozita.

Naplní se obavy, že bude prezident decentně překračovat zvyklosti svých předchůdců a bude se účastnit většiny jednání vlády? Bude navrhovat ústavní soudce ve spolupráci se sociálními demokraty? Bude se snažit naší zahraniční politiku orientovat směrem na Ruskou federaci? Bude se snažit "podtrhnout" vládu? Všechno jsou to vážné otázky, které vzbuzují oprávněné obavy.

Když jsem poslouchal poslední projev prezidenta Václava Klause, tak jsem se neubránil jistému smutku. Ten projev byl dobrý, otevřený a opět výstižný. Říkal jsem si, že je obrovská škoda, že Václava Klaus odchází. Ale je to pro naší stranu opravdu tak velká škoda? Ač si pana prezidenta Klause nesmírně vážím a patří k mým velkým oblíbencům, tak nelze pominout jeho politické kroky, zejména v jeho druhém funkčním období. Prezident Klaus nebyl příliš velkou oporou premiéru Topolánkovi, ani premiéru Nečasovi. Proti prvně jmenovanému vyslal z pozice hradního pána  "své Tlusté buldoky" (i když říká, že to jeho napomahači nejsou). Z okruhu následovníků Klausovského směřování ODS vyšla i salva proti Petru Nečasovi, která zahřměla před posledním kongresem a jejíž ozvěnu stále slyšíme a jejíž důsledky (trafiky,se kterými absolutně nesouhlasím, a hnusí se mi, jakkoliv chápu, že pro někoho jde o standardní politický nástroj) si poneseme ještě minimálně v blížících se volbách. Zároveň si prezident Klaus snad nikdy neodpustil "podčárníky" vůči současnému premiérovi - takové ty poznámky ze svahů sjezdovek či ze závěrů tiskových konferencí, kterými dával najevo, že s premiérem nesouhlasí a ON by situaci řešil jinak a lépe. Těchto poznámek se následně chytla média (zejména ta "Bakalovská") a po nich ti, kteří o sobě říkají, že hájí "ideově čisté" směřování ODS. Tyto turbulence ve vnímání postavení premiéra se tak usídlily ve vnímání veřejnosti, že pro drtivou většinu obyvatel se premiér Nečas stal slabým premiérem. A už vůbec se nezmiňuji o amnestii, na kterou se premiér nechal lapit.

Podotýkám, že já osobně nejsem nějakým obdivovatelem Petra Nečase, i on udělal řadu chyb, ale je to legitimně zvolený předseda naší strany a legitimní předseda vlády naší republiky a dokud nebude na jeho místo demokraticky zvolen někdo jiný, tak ho budu respektovat a nebudu ho na veřejnosti, v novinách či v televizi pomlouvat a kout proti němu jakékoliv pikle!

Nyní přichází prezident Zeman. Na první pohled se zdá, že situace pro nás bude těžší, ale zdání může klamat. Ano, prezident bude zřejmě chodit na jednání vlády, ale ta jsou za zavřenými dveřmi a máme ústavu, dle které se vláda prezidentovi podřídit nemusí. Bude jmenovat ústavní soudce ve spolupráci se sociální demokracií? Tak ať, ale ústavní soudci jsou inteligentní a samostatní lidé, kteří se vždy budou řídit zákony. Co se týče zahraniční politiky, tak tu má utvářet ministerstvo zahraničí a ohledně vřelého vztahu k Rusku, tak z toho byl obviňován i prezident Klaus. Jedinou reálnou obavou tak zůstává, že prezident Zeman se bude obklopovat podivnou skupinou lidí jako je například postava pana kancléře Mynáře a že bude útočit na vládu zcela otevřeně. Nicméně nynější prezident to již nebude dělat pomocí svých následovníků v ODS (upřímně doufám, že tací neexistují) a nebude tak třást vládou zevnitř, ale leda zvenku. A jestli vláda ustála vnitřní vibrace, tak ty vnější věřím, že ustojí také. 

Na závěr chci říct, že Miloše Zemana jsem ani v jednom kole prezidentské volby nevolil. Nikdy bych nedal hlas člověku, který se v 90. letech podílel na rozpuštění protikorupčních útvarů policie, provázely ho skandály typu kauz "Olovo", "Štiřín", "První kufřík" atd. a který, se společně (bohužel) s Václavem Klausem podílel na jakémsi pitvoření demokracie do takové míry, že dvě největší strany si rozdělily vliv v této zemi. Tyto dvě strany začaly obsazovat místa (na kterých nemají politici co dělat) politiky a vůbec dělaly věci, na které by normální opozice upozornila a pokusila se jim zabránit s výkřiky "Pozor! Tady se útočí na demokracii!". A hlas Miloši Zemanovi bych nedal také proto, že to je muž lží a co hůře – muž účelových lží, které je schopen v jednu chvíli bránit do krve a o pár minut později tvrdit, že nikdy nic takového neřekl.

Nicméně máme demokraticky zvoleného prezidenta. Námi zvolený prezident odchází. A tak nezbývá než jednomu přát v úřadu hodně štěstí a respektovat ho a druhému srdečně poděkovat a zejména mu přát všechno dobré v další, nové etapě jeho života.

Bc. Filip Hrbek

člen strany