25. února 2013

A co teď ODS?

Vážené členky, vážení členové, krize vnímání Občanské demokratické strany našimi spoluobčany dosáhla prozatím největšího vrcholu. V únorovém průzkumu agentury STEM, jsme získali pouhých 11,6% hlasů, zatímco náš konkurent na pravici získal 14,2%.

Dovolte mi, abych Vám nastínil svůj pohled, který má i řada mých vrstevníků. Naše strana je vnímána jako strana podnikatelů se "zlatými řetězy a býčími šíjemi", jak to řekl Jan Zahradil. Jako strana, která místo zájmů občanů hájí zájmy podivných podnikatelů, kteří parazitují na veřejných financích. Jako strana, kterou v temných zákoutích ovládají jacísi "kmotři", kteří pomocí svých následovníků určují směřování naší strany a někdy i určují, jak dopadnou veřejné zakázky. Jako strana, jejíž členové berou úplatky. Jako strana, jejíž poslanci a senátoři jsou ochotni podávat pozměňovací návrhy, které státu způsobí miliardové náklady na úkor občanů. Coby strana premiéra jsme lidmi vnímáni jako ti, kteří vymýšlí a dělají všechny nepopulární kroky-DPH, registr vozidel, sKarta, reforma zdravotnictví, školné na vysokých školách, atd. Vládne totiž "vláda Petra Nečase", nikoliv vláda ODS, TOP09 a LIDEM. Jsme vnímáni jako strana, která většinou místo pro stát potřebné, pragmatické, ideově nezatížené, inteligentní a zodpovědné politiky pro dobro občanů dělá politiku sobeckou, nepromyšlenou, hašteřivou, korupční a špatnou. Jsme vnímáni jako strana, jejíž kroky lidé nechápou, protože jim je nikdo nevysvětlí. Takový je obraz naší strany mezi občany.

Něco z toho je pravda a něco ne. Výzkum veřejného mínění agentury STEM většinou nahrává levicovým stranám a ODS v něm téměř vždy mívá méně hlasů než u ostatních agentur. Navíc do průzkumů se odráží události veřejného dění s přibližně měsíčním zpožděním. Přesto jsme stranou, ve které se stále (z mě nepochopitelného důvodu) v nadměrné výši vyskytují podivní podnikatelé či pseudo-podnikatelé. V některých případech jsme ještě v nedávné minulosti skutečně hájili spíše zájmy těchto existencí místo zájmů občanů a státu. Díky objevování některých jedinců na sněmech a kongresech je částečně oprávněné i to, že směřování naší strany do určité míry určují podivní podnikatelé, pro které se vžilo označení "kmotr". Díky případům jako je kauza pana Pekárka či pana Nováka jsme i stranou korupčníků. Díky panu Suchánkovi či Úlehlovi jsme i stranou, jejíž zákonodárci podávají pozměňovací návrhy padnoucí na míru některým skupinám pokřivených podnikatelů. Jsme stranou premiéra a tak jsme i stranou, která nese téměř veškeré "politické náklady", tedy ztrácíme voliče. A skutečně, přes jisté pozitivní posuny v poslední době, jsme stranou, která dělala a dělá politiku tak, že například hledá pro "odpadlíky" i jiné členy ODS trafiky ve firmách či institucích se státní účastí, dělala na krajských úrovních nepromyšlené kroky, směřovala veřejné peníze do podivných fondů hejtmanky, občas naši členové "přihrají" zakázku města či kraje nějakému "kamarádovi" bez výběrového řízení či dají dotaci někomu, kdo jí vůbec nepotřebuje, ale je to "kamarád", tak mu ji prostě dají. A doopravdy jsme stranou, kde na určité úrovni není vhodné příliš diskutovat, ale přitom na veřejnosti se neustále mezi sebou hašteří různé skupiny poslanců či členů ODS. Je mi to líto, ale tak to prostě je a nemá cenu si něco nalhávat. Je mi to líto proto, že stranou zájmu médií jsou tisíce našich členů poctivci, kteří skvěle vedou radnice či odbory nebo firmy a místní, oblastní i regionální sdružení. Ale v dnešní době má největší sledovanost to televizní zpravodajství, které má co nejvíce negativních zpráv a proto pozitiva téměř nikoho nezajímají. A proto je třeba, aby členové ODS přestali dělat negativní věci!


Já nepatřím k lidem, kteří jen kritizují a nepřijdou s návrhem řešení. To nikdy nebyl a doufám, že ani nikdy nebude můj styl. Proto musím říci, že si myslím, že je tu jednoduchý způsob, jak tohle všechno změnit. Jak vrátit naší Občanskou demokratickou stranu zpět na úroveň, kdy bude vnímána jako strana poctivých, čestných, férových, inteligentních a veřejné službě oddaných lidí, kteří nehledají vlastní prospěch. Je třeba, aby se příslušná místní sdružení rozhoupala, nabrala odvahu a zodpovědnost a z řad členů vyloučila ty, kteří zcela evidentně škodí svým jednáním naší ODS a provází je různé machinace či nejasnosti. Politika je (a ODS se tomu musí konečně chtě-nechtě přizpůsobit!) něco jiného, než běžný život. Platí zde presumpce viny. Tudíž jakmile na někom ulpí byť jen částečné podezření či svým jménem škodí ODS, tak musí okamžitě opustit svojí politickou stranu, dokud i třeba soudní cestou nedocílí úplného očištění svého jména. Nelze jen, aby dotyčný například pozastavil své členství a po pár týdnech řekl: "Nikdo na mě nepodal trestní oznámení, a proto se vracím do ODS.". Takovéto jednání je v dnešní době prostě nepřijatelné a pro naši stranu škodlivé. Člověk na vysokém postu si jednoduše nemůže telefonovat s "politickým podnikatelem" a vést s ním podivné rozhovory. Každý je zodpovědný i za to, jaké si vybírá přátele a jakými spolupracovníky si obklopuje. Byl bych tedy rád, kdyby příslušná místní sdružení, kde jsou členi, kteří svým chováním poškozují ODS, sebrala odvahu a odpovědnost a členy škodící jménu Občanské demokratické strany vyloučila ze svých řad. Je to kruté (a někdo možná řekne i nedemokratické), ale naši členové se musí naučit nést zodpovědnost za to, co prosazují a za to, co představují či symbolizují a za vše, co ve veřejném životě jako členové ODS udělali. Řešením krize popularity naší strany tedy není nic jiného, než dát prostor kvalitním, důvěryhodným a volitelným lidem na úkor těch, kteří takoví nejsou.

Nic jiného nám nepomůže. Nepomůže nám žádné zakládání pravých nebo levých frakcí uvnitř ODS. Nepomůže nám zvolení nového předsedy. Nepomůže nám změna stanov. Nepomůže nám nic, dokud v našich řadách budou pro voliče nedůvěryhodní lidé, o kterých se v novinách píše v souvislosti s různými skandály či nekalostmi. A až bude ODS pro voliče personálně důvěryhodná a čitelná, tak se můžeme pustit do dalších kroků. Třeba do takových kroků, jako je požadavek, aby každý člen byl aktivní. Aby každý člen dělal onu Masarykovskou každodenní drobnou práci. ODS se musí stát jasnou, čitelnou, personálně a morálně kvalitní, aktivní stranou, která nebude působit ve veřejném prostoru jen v době předvolebních kampaní. ODS musí definitivně přestat být stranou svázanou s nekalostmi a musí se stát důvěryhodnou stranou pro budoucnost naší země a našich spoluobčanů!

Bc. Filip Hrbek

člen strany