14. března 2014

Nejperspektivnější region ve východní Evropě pro investory a co dál?

Pardubický kraj si ve francouzském Cannes převzal ocenění coby nejperspektivnější region pro investory ve východní Evropě. Cenu vyhlásil finanční deník Financial Times ve svém časopise FdI.

Nejprve bych chtěl vyjádřit radost z tohoto významného ocenění, které by mohlo posunout náš kraj a město Pardubice o kousek dál. O něčem to asi svědčí, máme tady různé druhy dopravy, potenciál kvalifikovaných a šikovných lidí. Jen mě zaskočilo, že politici tápou. Přečetl jsem si několik materiálů a na jejich základě se pokusím navrhnout pár konkrétních kroků: 

1. Jednat s ministerstvem průmyslu a obchodu, agenturou CzechInvest (zde lze žádat o investiční pobídky) a zástupci krajské a místní samosprávy o přípravě strategických zón. Navrhnout vhodné rozvojové plochy, vyřešit majetkově-právní vztahy, řešit napojení na inženýrské sítě a dopravní infrastrukturu a toto promítnout i do územního plánovaní.

Nabízení připravených strategických zón je spolu se systémem investičních pobídek významným nástrojem pro získávání strategických investorů z oblasti vyspělých technologií zpracovatelského průmyslu, či investorů podílejících se na budování a rozvoji technologických center, center strategických služeb a vytvářením pracovních míst v oborech vědy a výzkumu.

Dále mohou být zóny připravované pro konkrétního významného či vážného investora, který se zaváže k realizaci významné výše investice a s tím i k vytvoření určitého počtu pracovních míst.

2. Jednat se Sdružením pro zahraniční investice (AFI) o možnostech získání zahraničních investorů, kteří mají vliv na růst produktivity práce a samozřejmě na zvýšení počtu pracovních míst. Přímé zahraniční investice přispívají k rozvoji ekonomiky. Některé zahraniční podniky nabízejí spolupráci vysokým školám v oblasti inovací a výzkumu. Pro domácí firmy to otevírá možnosti dalších zakázek.

3. Využít nový projekt Evropské unie -  Strategie inteligentní specializace (RIS3), který je zaměřen na čerpání finančních prostředků z EU v letech 2014-2020 pro oblast výzkumu, vývoje a inovací. Jedná se o operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a o operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Město Pardubice má obrovský potenciál v Univerzitě, tradici v chemickém a elektrotechnickém průmyslu.

4. Jednat se zástupci Pardubického kraje, který už v této oblasti určité aktivity vyvíjí a toto provázat i do nově vznikajícího strategického plánu města Pardubic.

5. Zpracovat koncepci využití brownfields (nedostatečně využívané nebo zanedbané nemovitosti) na území města Pardubice. Na základě této koncepce provést změny v územním plánování, pokud budou potřeba a tyto nemovitosti nabízet investorům. Například pomocí databáze Czechinvestu.

6. Pokusit se využít Technopark a oživit původní myšlenku vznikajícího výzkumu. Česko potřebuje rozvíjet vlastní výzkumné a vývojové kapacity, jinak se budeme stále více vzdalovat světu a přesuneme se na periferii globální ekonomiky. Nepomůže nám ani výhodná poloha ve vztahu k Německu.  Potřebujeme rozvíjet vlastní nápady a pokoušet se s nimi uspět v konkurenci. Zaměřit si i na malé domácí firmy, mladé vědce a výzkumníky včetně studentů vysokých a středních škol. Technopark by mohl sloužit jako servis pro nově vznikající firmy a povzbuzovat je k podnikatelské odvaze, inovacím a zároveň je příliš neomezovat.

Ve zmíněném článku je podle ekonomů třeba ocenění dobře prodat. Já bych řekl, že kdo je připraven, nebývá zaskočen. Budeme dobře připraveni a podaří se nám toto ocenění vhodně využít ve prospěch Pardubic a Pardubického kraje? Nebo zaskočeni?

Ing. Mgr. Vítězslav Štěpánek

starosta MO Pardubice III

Štítky:
Pardubický kraj