3. března 2012

Lounští Mladí konzervativci diskutovali s ministrem Vondrou

Místopředseda ODS, ministr obrany a senátor RNDr. Alexandr Vondra přijal pozvání Mladých konzervativců a první březnový den přijel na diskusní setkání do Loun.

     Akce probíhala v krásných prostorách nové budovy Městské knihovny Louny, která se pyšní čerstvým titulem Knihovna roku 2011. Pana ministra v Lounech přivítal předseda místních Mladých Konzervativců Vladimír Chlouba a paní ředitelka knihovny Dagmar Bahnerová. Mezi několika desítkami hostů nechyběli ani dlouholetý starosta města na Ohři Jan Kerner (ODS) či právě zvolený starosta Radovan Šabata (Unie pro sport a zdraví) a další občané de facto z celého okresu.

     Na úvod podvečerního setkání předal pan ministr dárek lounské veteránce druhé světové války Ljubě Ditrichové a pogratuloval jí k nedávnému životnímu jubileu, neuvěřitelných devadesáti let.

     Především armády a bezpečnosti naší vlasti se týkala následná debata, která se rozproudila díky zvídavým dotazům diváků. Ministr Vondra vyzdvihnul připravenost a statečnost našich vojáků, kterou se daří udržovat navzdory složité situaci, díky níž musí jeho ministerstvo čelit významným škrtům                  v rozpočtu. V souvislosti s nasazením našich vojáků v misích zdůraznil, že zásadní otázkou pro každého vojáka je, vědět „za koho bojuji?“ a ocenil, že bez skutečné lásky k vlasti by vojáci v zahraničí nemohli být připraveni bojovat a položit život. Byla zmíněna jedinečnost našich specializovaných jednotek, stejně tak jako potřeba koordinovat mnohé bezpečnostní kroky s našimi spojenci. Alexandr Vondra trpělivě odpověděl na otázky, které cílily na naši roli a budoucnost v mezinárodních organizacích jako jsou Evropská unie nebo Severoatlantická aliance. Pan ministr zdůraznil komplexnost situace, ve které se díky fiskálním potížím na obou stranách Atlantiku naše civilizace ocitá. Vyjádřil názor, že jednoduchá a krátkodobá řešení, která by byla přijata bez dostatečné diskuse, nejsou řešením.

     Vzhledem k tomu, že v publiku sedělo i nemálo mladých lidí, kromě zahraničně-bezpečnostních otázek, přišla řeč i na současný stav českého vysokého školství. Pan ministr zmínil, že s ministrem školství Josefem Dobešem sice není v častém kontaktu, ovšem díky manželce – pedagožce a svým studujícím dětem, má přístup i k názorům, tak zvaně, ze  života učitelů a žáků... Na základě jeho osobního názoru velmi narostlo procento vysokoškoláků a trochu v nadsázce padla řečnická otázka „kdo bude teď opravovat kohoutky a auta?“

     Pana ministra neminuly ovšem ani dotazy z lokální problematiky týkající se budoucnosti Vojenského újezdu Hradiště (Doupov) a také situaci 4. brigády rychlého nasazení Žatec. Tuto pan ministr vyzdvihl do budoucna jako velmi perspektivní a ocenil činnost této velmi platné a významné posádky v rámci Armády ČR.

     V rámci zahraniční tématiky se Alexandr Vondra dotknul rovněž tématu nedávných bojů v Libyi a nedalo se ani nezmínit pomalu se blížící volby prezidenta USA a s tím spojené probíhající primárky Republikánské strany. Ze své vlastní zkušenosti, co by velvyslance v USA (1997-2001), mohl Alexandr Vondra zúčastněným dát nahlédnout trochu pod pokličku organizace amerických primárek a k dobru přidal několik historek z prožitých chvil s bývalými republikánskými kandidáty, z nichž s mnohými udržuje i nadále čilé kontakty.

     Hojná návštěvnost Mladé konzervativce utvrdila v odhodlání pořádat podobná setkání i v budoucnu, neboť pouze informovaná mládež může přispět ke vzkvétání naší demokracie.

Vladimír Chlouba  (předseda MK Louny)

Mgr. Bc. Kateřina Bartošová

předsedkyně místního sdružení
místopředsedkyně oblastního sdružení
zastupitelka

Štítky:
tisková zpráva