21. srpna 2012

Rozhovor s kandidátem č. 37

Mohl byste se nejprve stručně představit? Jste učitel – kde učíte? A chtěl byste se školství věnovat i při vašem případném působení v krajském zastupitelstvu?

Učím na Základní škole praktické v Novém Bydžově. Dříve tato škola byla známá pod pojmem zvláštní. Děti v této škole často pocházejí ze špatných sociálních podmínek. Na kraji bych se chtěl samozřejmě věnovat zejména problematice školství a zasazoval bych se, aby praktické školy nebyly rušeny. Myšlenka, o které se uvažuje, je, že se děti z praktických škol budou umisťovat do běžných základních škol.

 

Čili jste proti integraci těchto dětí?

Nelze integrovat děti s mentálním defektem. Jestliže je dítě ve speciální škole šťastné a v základní škole nešťastné, tak není co řešit. Školství má být propustné ve všech směrech funkčně, což znamená, že dítěti má být poskytnuta odpovídající péče. Ve speciálních školách mají děti mnohem intenzivnější péči – je jich ve třídách daleko méně. Mají šanci na úspěch a osobní růst. Dáme-li je do běžných tříd, poškodí to všechny.

 

Proč kandidujete do krajského zastupitelstva – proč by Vás lidé měli volit?

Když se dívám na to, kdo vládne dnes, tak si říkám, proč nekandidovat. A proč by mě lidé měli volit? Nejsem infikovaný žádnými kmotry, odolnost vůči mocenským manýrám beru jako osobní výzvu.

 

 

Máte nějaký vzor?

Mým vzorem je Ivan Doležal, starosta Hořic. Znám ho řadu let jako férového chlapa. Do ODS jsem šel z toho důvodu, že mi to nabídl právě on. Jsem pravičák, jsem konzervativní a jsem euroskeptik. Evropa prožila dvě strašlivé války k tomu, aby si ujasnila hranice. Teď, když je má ujasněny, tak je boří.

 

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

Právě Ivan Doležal a jeho úspěchy. V Hořicích udělal obrovský kus práce. Zmínil bych například projekt Hořice bez bariér. To je obrovská investiční akce. Hořice se změnily a právě Ivan je neuvěřitelný tahoun – a to někdy i přes odpor mohla lidí, kteří by mu spíše měli tleskat.

 

A naopak co vás nejvíce rozzlobilo?

Likvidace škol v Hořicích a politika metropole. Studenti jsou kvůli tomu stahováni do Hradce Králové. Kraj by se měl chovat jako dobrý hospodář, vyvažovat podmínky a ne uzurpovat vše pro centrum. V Hořicích je nutné pracovní místa vytvářet, ne je odevzdávat do Hradce.

 

Máte nějaké přání, které byste chtěl, aby se Vám při vašem případném působení na kraji splnilo?

Jedno přání mám, ale netýká se prvotně kraje: přál bych si, aby do zákonů přišel zdravý rozum. Přál bych si, aby zákony byly jasné, srozumitelné pro každého, nejen pro advokáty. Přeji si, aby občané měli rovnost v právech, aby stát byl servis hrdého občana. Abychom konečně žili ve státě, kde se vyplatí být slušný a kde svinstvo je jasně pojmenované a tvrdě potrestané. Aby byli podporovaní poctiví a aktivní lidé, nikoliv flákači a podvodníci.

Mgr. Vladimír Lejsek

člen strany
zastupitel