28. září 2012

Oddlužování města a případ bazén

Po téměř dvou letech v novém volebním období se podařilo stabilizovat veřejné finance v Rychnově nad Kněžnou.

Město je sice ještě dost zadlužené a platí vysoké splátky, ale ubírá se již správným směrem. Daňové výnosy, které město dostává od ministerstva financí, sice neustále klesají, ale městská pokladna se nachází v bezpečnějších vodách. Podařilo se nám také odvrátit hrozbu vrácení celé dotace na výstavbu plaveckého bazénu a zaplacení vysokého penále.

V listopadu v roce 2010 měl Rychnov dluh téměř 138 milionů korun, přičemž rozpočet města činil přibližně 200 milionů korun. Město se v té době dostalo do kritické situace, protože kdyby pokračovalo v podobném stylu hospodaření, hrozilo, že už nebude moci své dluhy splácet. Do špatného výsledku veřejných financí se promítla praxe minulých let, kdy se úvěr splácel novým úvěrem a dluhy se odkládaly do budoucna. Nové vedení města muselo přistoupit k záchraně financí, aby nebylo nutné například rozprodávat majetek města.

Provedli jsme důkladnou prověrku hospodaření dceřiných společností města a díky ní se podařilo snížit jejich dotace z městského rozpočtu. Další úspory jsme našli v personální oblasti. Počet zaměstnanců městského úřadu se snížil přibližně o 15 procent, ale jejich výkon neklesl. Během tohoto období jsme se rozešli s některými dodavateli služeb a prací a na jejich místa jsme vypsali výběrová řízení. Také toto opatření přineslo významné úspory. Šlo například o správu bytového a nebytového fondu, úklid v nebytových prostorách města, dodávku energií a služby spojené s mobilními telefony.

Ve výběrových řízeních je nyní rozhodujícím kritériem cena, samozřejmě při zachování kvality práce a služeb. Pro zvýšení příjmů do městské pokladny jsme museli udělat pro veřejnost i nepopulární opatření – zdvojnásobili jsme daň z nemovitostí, což nám umožňuje zákon. Také jsme založili společnost Účetnictví města Rychnov nad Kněžnou, která postupně přebírá jednotlivé účetní agendy od všech městských společností. Zpracování tak bude přehledné a transparentní.

Dluh způsobený bývalým vedením města po výše zmíněných opatřeních se nám podařilo snížit na 119 milionů korun, to znamená, že za dva roky od začátku nového volebního období se radnici podařilo splatit téměř 19 milionů korun. To je nejvíce za poslední léta. Už jsme ale neopakovali chyby minulých let, kdy se splátky přesouvaly do budoucna. Z toho plyne, že podle dříve uzavřených smluv musíme v tomto volebním období splatit celkem 43 milionů korun.
Díky finanční kázni, kterou zavedlo nové vedení města, jsme mohli vloni i letos uskutečnit některé investiční záměry. Nešlo už o žádné bombastické akce. Budovali jsme nové chodníky, které byly v žalostném stavu, vyměňovala se okna a rekonstruovala se sociální zařízení v mateřských školách, dále jsme rekonstruovali vodovod a kanalizaci v městských částech Dlouhá Ves a Roveň.

Během tohoto období jsme museli řešit pro město i největší finanční problém – dotovanou výstavbu krytého plaveckého bazénu. Hrozilo, že město bude muset vrátit celou dotaci, tedy 136 milionů korun a ještě platit penále více než 100 milionů korun. To by pro město byla nepředstavitelná rána. Na obě částky už město obdrželo platební výměry.

Toto rozhodnutí vycházelo ze šetření kontrolních orgánů Regionální rady regionu Soudržnosti Severovýchod, které zjistilo, že výběrové řízení na dodavatele stavby bylo diskriminační. Požadované technické předpoklady, které musel uchazeč splnit, totiž znemožnily větší konkurenci. Ale na druhou stranu v době, když už podmínky a výsledek výběrového řízení byly regionální radě známy, nikdo na pochybení nepoukázal.
Přestože nové vedení města žádnou odpovědnost za tato rozhodnutí nenesla, snažili jsme se hrozbu vrácení dotací a penále odvrátit. Nakonec jsme dosáhli maximálně možného. Město letos v dubnu vrátilo 6,8 milionu korun z dotace a nemusí platit žádné penále.
Problémy s dotacemi v případu bazén nás hodně poučily. Nyní se bezhlavě nevrháme za každou možností získat dotaci na cokoliv, ale pečlivě zvažujeme zejména to, zda máme peníze na dofinancování. Pak se snažíme pečlivě připravit veškerá výběrová řízení tak, aby k podobné situaci již nemohlo dojít. Navíc zveřejňujeme všechny dokumenty spojené s výběrovými řízeními na webu města, aby mohla fungovat i veřejná kontrola.