5. září 2012

Kandidát ODS do Zastupitelstva Středočeského kraje, se představuje

Celý život žije v Benátkách nad Jizerou. Absolvoval SVVŠ v Benátkách nad Jizerou a SPŠEl v Praze a pomaturitní speciální studium Ochrana a tvorba ŽP zakončené diplomovou prací.

Pracoval jako kontrolní technik (elektro a ekologie) v závodě Carborundum Electrite. Od roku 1990 je starostou města Benátky nad Jizerou. Od roku 2000 působí v Zastupitelstvu Středočeského kraje, do roku 2008 jako radní, poslední volební období zastupitel. Je ženatý, má dvě děti.

Bude zajímavé, jak budou historicky hodnoceny uplynulé čtyři roky ve Středočeském kraji, vedeném koalicí ČSSD a KSČM. Usednutím Davida Ratha do hejtmanského křesla nastalo období, které je pro moderní demokratické zřízení nepochopitelné. Nastala postupná „rathizace“ celého středočeského systému veřejné správy. Nastala personální čistka v aparátu Středočeského krajského úřadu. Přicházeli nekompetentní kamarádi sociálních demokratů, připraveni stupidně plnit hejtmanovy příkazy.

 

V samosprávných orgánech byla situace obdobná. Výbory Zastupitelstva i komise Rady byly v drtivé řadě nepotřebnými subjekty, vytvářející stínohru veškerého hejtmanova předvádění se. Rada připomínala stádo poslušných ovcí. Opojení mocí bez skrupulí přinášelo totalitní metody, známé z období padesátých let či normalizace. Aroganci moci (např. svolání Zastupitelstva na sobotní večer, aniž se koalice ČSSD a KSČM dostavila), klientelismus (např. Dolejšovy Zdice dostaly z Fondů Středočeského kraje jen v roce 2011 a 2012 přes 40 mil. Kč, Semerádovy Cerhenice přes 22 mil. Kč), populismus (přijetí populistických opatření poškozujících rozpočet Středočeského kraje -– nezákonné proplácení zdravotnických poplatků), narcisismus (neúměrné propagování hejtmana ve středočeských tiskovinách), hrabivost (pobírání dvou a více platů současně na plný úvazek z veřejných prostředků – např. Rath, Chládek, Petera, Němec, Semerád a další), utajování informací, zadávání veřejných zakázek na hraně i za hranou zákona a uměle zřizované organizace (Středočeská krajská nemocnice pod vedením pí Pancové i sjednocená Správa silnic pod vedením p. Čiháka), vydají pod drobnohledem policejního vyšetřování ještě určitě nová korupční svědectví.

 

To, že se ucho pověstného džbánu utrhlo, ve vší nahotě odhalilo tuto dobu slepé poslušnosti a strachu. Její vykonavatelé najednou ztratili paměť. Hovoří o selhání jedince a opět figurují v čele svých kandidátek. Středočeský kraj je neúměrně zadlužený a nachází se v paralytické nestabilní situaci. Nové volby dávají novou šanci provést úplnou „derathizaci“ kraje. Vrátit politickou kulturu na všechny úrovně. Umožnit komunikaci napříč všemi orgány kraje na základě rovnocenných nezkomolených informací všech členů zastupitelstva. Vnést přitom slušnost, úctu, respekt i lidský faktor do všech jednání. Zaručit odbornost ve všech činnostech a harmonický rozvoj kraje. Postupně stabilizovat veřejné finance a odstraňovat jak vnitřní infrastrukturní, tak vnější fiskální zadlužení kraje a vrátit aspoň na regionální úrovni důvěru v politiky a politiku.

 

Tuto novou šanci musí naplnit občané Středočeského kraje svým hlasováním. Středočeský volič je inteligentní a určitě tuto šanci využije.

Jaroslav Král

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
starosta
krajský zastupitel