5. června 2013

Rozhovor s Michalem Markem, 1. místopředsedou Regionálního sdružení ODS Ústeckého kraje

Michal Marek je rodákem z Mostu. Je mu 36 let, pracuje jako manažer na Autodromu v Mostě, je svobodný, bezdětný.

Pane Marku, nedávno jste byl zvolen 1. místopředsedou Regionálního sdružení ODS Ústeckého kraje. Jak dlouho se vlastně zabýváte politikou?

Členem ODS jsem od roku 2006. Nedá se říct, že by mě politika před tímto datem nějak lákala, ale přestalo mě bavit být pasivním občanem, který jen lamentuje, co všechno je špatně a jak bych to dělal jinak a samozřejmě lépe než „ty nahoře.“ Rozhodl jsem se vyzkoušet, jak to funguje, když chcete něco dělat jinak. 

Jaké máte vize jako místopředseda, co byste chtěl, aby se za dobu Vašeho působení změnilo?

O vizích se asi mluvit příliš nedá. Je potřeba si uvědomit, že jsem byl dovolen, tzn. můj mandát je zkrácený. Vzhledem k vývoji politické situace v regionu se dá předpokládat, že můj mandát bude trvat nějakých 9 měsíců. To není zrovna moc času. Takovou hlavní myšlenkou toho, čemu bych chtěl během té doby být nápomocen je přispět ke stabilizaci politické situace uvnitř regionálního sdružení, dovést spolu s předsedou regionu regionální sdružení k volbám nové regionální rady a případně k sestavení kandidátky do PSP ČR, která bude schopna reflektovat liberálně-demokraticky smýšlející část voličů našeho kraje, nikoliv přání politiků. 

Jste současně předsedou Oblastního sdružení ODS Most. Co je podle Vás nejdůležitější pro práci místního politika?

Nevím, jestli je to pouze pro místního politika, ale pro politika obecně je nejdůležitější nezaprodat se myšlenkám a cílům, pro které do politiky nevstupoval a které politice škodí. Každý si může sáhnout do vlastního svědomí, zda takovým politikem je, nebo není. 

Co je největším problémem Mostu a v čem spatřujete jeho výhody?

Takto se otázka postavit nedá. Z politického hlediska a z hlediska prosazování liberálně-demokratické politiky je největším problémem Mostu demografické složení obyvatelstva. Most před sametovou revolucí byl hornickým městem. Městem, kde ideologickou rukou vládli komunisté. Dnes zatím komunisté městu nevládnou, ale strany prosazující levicovou politiku jasně vévodí a budou vévodit našemu městu. Voličů, kteří naslouchají levicovým ideálům, je v našem městě většina. V minulosti tomu tak nebylo, ODS za dob Jiřího Šulce a Vladimíra Bártla vítězila v komunálních volbách. Současnost je jiná, jsme oblast s největší nezaměstnaností v ČR, průměrná mzda v našem městě také není z nejvyšších a v době, kdy naše vláda zvyšuje daně a slovo reforma je sprostým slovem, se politika napravo dělá strašně špatně.

A výhody? Těžko se mi hledá v mysli. Výhodou je to, že v Mostě ještě žije spousta lidí, kteří v něm chtějí žít dál. Lidí, kteří nečekají s nataženou rukou, co pro ně město udělá, lidí, kteří chtějí udělat něco pro město, ve kterém chtějí žít. 

Angažujete se také ve sportu. Myslíte si, že jsou ve Vašem městě a v Ústeckém kraji vytvořeny dostatečné podmínky pro sportovní vyžití?

Pokud se bavíme o sportu jako prostředku pro zvyšování prevence kriminality a drogové závislosti dětí a mládeže, investuje se do této oblasti hodně peněz a těch nebude nikdy dost. Sport je obecně v ČR podceňován, v poslední době se zvyšují aktivity i v rámci ODS směřující k tomu, aby bylo peněž ve sportu více. Mám obavu z toho, aby některé z těchto aktivit nebyly zástěrkou pro udržení politické kariéry některých členů politických stran působících v ČR. 

Co rád děláte ve volném čase?

Je hodně věcí, které bych ve volném čase dělat chtěl, ale ono toho volného času moc není. Rád si zajdu zasportovat, věnuji se rekreačně golfu, rád vařím, včelařím.

 

Děkuji Vám za rozhovor.

Michal Marek

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
1. místopředseda regionálního sdružení