7. února 2014

Lázně Bohdaneč a plánovaná těžba štěrkopísku

Vážení spoluobčané, dovolte mi, abych reagoval na články paní starostky a vyjádřil se k aktuálnímu tématu, kterým je těžba štěrkopísku s následným rekreačním využitím v lokalitě Čertoříšský.

 Jsem zásadně proti tomuto záměru a vede mě k tomu několik důvodů.

Zatížení města nákladní dopravou. Jistě si všichni vzpomeneme na volební programy politických stran a různých uskupení před minulými komunálními volbami. Ve většině případů bylo hlavním slibem omezení nákladní dopravy. Bohužel v tomto směru něco vylepšit je do té doby, dokud nebude vystavěn obchvat města, zřejmě utopie. Domnívám se, že pokud máme možnost rozhodnout o tom, aby se doprava nezvyšovala, je třeba ji využít. Proto argument, že 38 nákladních automobilů denně navíc včetně sobot po dobu dvaceti let nás při současném zatížení už nepoškodí, a tudíž tento problém je marginální, je pro mě nepochopitelný. Osobně si myslím, že by bylo rozumné o těžbě uvažovat až po vybudování obchvatu.

Rekreační areál. Argument, že by tento areál měl nahradit rekreační oblast koupaliště na sádkách, je pro mě spíše úsměvný. Město mělo možnost areál v minulosti získat, ale bohužel tuto šanci nevyužilo. Současný stav je takový, že areál nefunguje již dobrých 20 let a překvapuje mě, že až nyní je najednou třeba ho nutně nahradit jiným areálem. Problém spatřuji především v megalomanské představě, jak by měl sportovní areál vypadat, a hlavně jsem zatím nikde neslyšel a ani se nedočetl, kdo a s jakými zárukami tento sportovní areál postaví a bude ho provozovat. Mám velké obavy, že žádný rekreační areál nikdy postaven nebude a prostředí okolo budoucího písníku bude vypadat jako v oblasti Hrádku a Mělic. Předložená územní studie uvádí, že již po pěti letech těžby vznikne první možnost rekreace. Dle mého názoru tento závěr není pravdivý, neboť právní předpisy, upravující těžbu nerostů, zakazují rekreaci v dobývacím prostoru po dobu těžby štěrkopísku. A i v případě sjednání nějaké výjimky si nejsem jistý, že rekreace za zvuku bagrů a nákladních automobilů bude pro turisty a lázeňské hosty po dobu dalších patnácti let lukrativní a zajímavá.

Názory spoluobčanů:  Zde musím zdůraznit, že jsem se zatím od prvního projednávání změny územního plánu nesetkal s jediným občanem města (mimo několika zastupitelů), který by s těžbou štěrkopísku souhlasil. Stejně tak jsem zaznamenal negativní reakce obyvatel okolních obcí, kterých se těžba bude taktéž citelně dotýkat. Budu však rád, když na veřejném projednání, avizovaném paní starostkou, občané, kteří s těžbou souhlasí, svůj názor vyjádří.

Úbytek zemědělské půdy. Jako soukromě hospodařící zemědělec mám pozitivní vztah k zemědělské půdě. Proto se nemohu ztotožnit s představou, že bych se podílel svým hlasem na dalším nezvratném úbytku zemědělské půdy. Za posledních 20 let došlo totiž v České republice k vynětí téměř třetiny zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu. Je sice pozitivní, že si naše děti budou mít kde hrát, ale já bych byl rád, aby také měly kde hospodařit a měly možnost zabezpečit soběstačnost státu, pokud to bude nutné.

Toto jsou nejdůležitější okolnosti, které mě vedou k mému rozhodnutí. Popsal jsem je pouze obecně, jelikož se domnívám, že se povede další diskuse o tomto tématu a bude tak prostor moje stanovisko dále detailněji konkretizovat.

Josef Štěpanovský

zastupitel města Lázně Bohdaneč