27. března 2013

k problematice rušení základních škol praktických v Senátu PČR

Problematice školství se krajská zastupitelka věnuje velmi intenzivně. V rámci problematiky rušení základních škol praktických pomohla s peticí „Za zachování základních škol praktických“ a v rámci jejího projednávání vystoupila také opakovaně v Senátu PČR.

Vláda Petra Nečase přijala v roce 2011 Strategii boje proti sociálnímu vyloučení, jejímž cílem bylo i zrušení základních škol praktických do roku 2015 (později odsunuto na 2017) a zařazení všech dětí s postižením do hlavního vzdělávacího proudu. Náklady na inkluzivní vzdělávání jsou vyčísleny ročně na 10 - 18 miliard Kč, ale nejsou nikde zahrnuty ve státním rozpočtu. Pod tlakem ombudsmana, vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Śimůnkové a Agentury pro sociání začleňování v romských lokalitách přestaly být do základních škol praktických zařazovány děti, které mají inteligenci v pásmu lehké mentání retardace. Základní školy praktické mají být podle neziskových organizací zrušeny proto, že je v nich hodně Romů. Po dvouletém úsilí se nám s panem ředitelem Gordonem Breiem z Brna podařilo dokázat, že problémy romského etnika není možné řešit zrušením části speciálního školství.

Naši petici za zachování základních škol praktických podepsalo za 6 týdnů 76 433 osob. Při takto vysokém počtu podpisů jsme měli nárok na projednání petice v senátu. Ten přijal usnesení, podle kterého má být Strategie boje proti sociálnímu vyloučení přepracována a základní školy praktické se rušit nebudou. Ministr školství Petr Fiala slíbil v senátu, že školy zůstanou zachovány. Inkluzivní vzdělávání vyžaduje obrovské finanční náklady a musí být i personálně zajištěno, což vyžaduje mnohaletou přípravu pracovníků škol hlavního vzdělávacího proudu. Ke změnám musí dojít i v rané péči o děti v romských rodinách a v předškolní výchově.

Jediný ministr, který mi pomohl, je pan ministr Martin Kuba. Všichni ostatní se od Strategie distancovali, že nespadá do jejich rezortu, nebo ji podpořili. Ve vládě pro její schválení hlasovali všichmi ministři. Předložil ji ministr Josef Dobeš, který později přiznal, že ji vůbec nečetl.

V současné době připravuje MŠMT změnu školského zákona, která má podpořit zařazování žáků s postižením do běných tříd základních škol. Požádala jsem o zařazení do pracovní skupiny, která zpracovává novou verzi Strategie boje proti sociálnímu vyloučení, a tím i ovlivňuje úpravu školské legislativy. Na odpověď zatím čekám. Nadále pracujeme s panem ředitelem Breiem na záchraně základních škol praktických, protože opatření připravovaná MŠMT je mají omezit ekonomicky, a tím mohou tyto školy zaniknout i bez legislativních úprav.

Zařazení všech dětí do hlavního vzdělávacího proudu sníží úroveň vzdělanosti. Státy, které podporují masovou inkluzi, mají až 17% negramotnost. Tu se u nás podařilo téměř vymýtit právě díky základním školám praktickým.

Neziskové organizace vytvoří problém, které potom za miliony ze státu a z fondů EU řeší. Například Agentura pro sociání začleňování vyčíslila práci na analýzách v praktických školách na částku 60 milionů Kč. Česká republika je jediným státem EU, který systematicky podporuje vzdělávání Romů. Bohužel informace o našem školském systému předávají Radě Evropy aktivisté z neziskových organizací, kteří poškozují jméno naší republiky a získávají pak peníze na svoji činnost. Vzdělanost Romů je nízká v celém světě, protože nemají vzdělání mezi svými prioritami. Cestou k lepší vzdělanosti Romů je předškolní výchova a změna výchovy dětí v rodinách. Tam je potřeba napřít úsilí a finance. Pak lze více dětí zařazovat do hlavního vzdělávacího proudu. Inkluze ale nikdy nebude vhodná pro všechny děti s postižením. Základní školy praktické a základní školy speciální musejí zůstat zachovány.

Na záznamy z jednání vč. příspěvků Jany Smetanové se můžete podívat na následujících odkazech:

4.2.2013 veřejné slyšení v Senátu PČR, začátek ve 25. minutě

21.3.2013 jednání Senátu PČR

Tisková zpráva k jednání ze dne 21.3.2013

 

 

 

 

 

 

 

 

Mgr. Bc. Jana Smetanová

místopředsedkyně místního sdružení
krajská zastupitelka

Štítky:
školství