3. října 2012

Aromaterapie pro pejsky – besedy v domovech pro seniory, v domovech se zvláštním režimem

Jako ředitelka zařízení sociálních služeb a zároveň pejskařka jsem se po dohodě se svými kolegy rozhodla navštívit některá zařízení sociálních služeb v našem kraji se svými třemi pejsky a uspořádat kontaktní besedy pro klienty – o pejscích, o jejich výchově, péči o ně a o aromaterapii pro pejsky.

Na tuto myšlenku mne přivedla velmi zdařilá akce v našem domově, kdy v rámci Klubu seniorů pořádáme besedy o zajímavých tématech. Měli jsme například besedy s lékaři, s vyšetřovatelem kriminální policie, s chovatelkou hadů, chovatelkou mainských mývalích koček … bylo jich už spousty. Jako jedno z témat byla zvolena i aromaterapie – jedna naše ošetřovatelka se totiž aromaterapií blíže zabývá – a tak mne napadlo spojit tuto besedu i s aromaterapií pro pejsky. Beseda byla velmi úspěšná a potvrdilo se, že mnoho klientů na pejsky reaguje velmi pozitivně (občas své pejsky k nám do domova ke klientům přivedu jen tak na návštěvu), rozhodla jsem se udělat radost i jinde.

Setkání se seniory a se zdravotně postiženými jsou nádherná – mé fenečky se bezprostředně mezi klienty pohybují, nechají se pohladit, podrbat, pochovat – děti z ústavů se s nimi vyblbnou – je to radost pro obě strany.

Ukazuji na pejscích aromaterapeutické masáže, to by si i někteří klienti dali říci!

Ze své profese poznávám, jak žijí klienti v jiných zařízeních, kolik péče jim personál věnuje. A jsou to velmi příjemná zjištění – musím říci, že tam, kde jsem byla, je z mého pohledu o klienty postaráno velmi dobře. I když některá zařízení by jistě uvítala určitou finanční injekci od zřizovatele či státu, neboť někde jsou podmínky pro provoz trošku horší. Hodně však dokáže i příjemný, milý personál. Neboť co někde schází na vybavení, schopný personál dokáže vyrovnat lidským přístupem. Bohužel však lidé pracující v sociálních službách stále nejsou dostatečně oceněni – vždyť průměrné mzda v sociálních službách je v celostátním žebříčku na 2. místě od konce….! Ale to už jsme opět u politické otázky – tomu se prostě nedá někdy vyhnout …

Mgr. Lenka Raadová

členka strany
neuvolněná radní

Štítky:
tisková zpráva