13. srpna 2012

K otázce městských obvodů přistupujeme odpovědně

Zkušenosti s výkonem samosprávy z jiných měst představují pro Pardubice cenný zdroj informací a srovnání.

Ve sporu o pardubické městské obvody zástupci vedení města často používají argument, že srovnatelně velká města – kromě Ústí nad Labem – nejsou spravována obvody. Nedokládají přitom ani konkrétní statistiky o činnosti správy v těchto městech, ani zkušenosti a spokojenost občanů.

Pozvali jsme si proto své kolegy z Hradce Králové a Liberce a zeptali se na jejich zkušenosti. Obě tato krajská města řeší výkon samosprávy odlišným způsobem než Pardubice. Zatímco Liberec tvoří 35 městských čtvrtí, z nichž Vratislavice nad Nisou jsou jediné samostatným obvodem, Hradec Králové není členěn na obvody. O nejnižší složky samosprávy se starají nevolené komise místní samosprávy jmenované Radou města Hradec Králové.

Zkušenosti z jiných měst představují pro Pardubice cenný zdroj informací a srovnání. Jak upozorňuje Analýza aktuálního stavu veřejné správy pro Ministerstvo vnitra, právě absence vnitřního členění snižuje možnost vyjádření samosprávných zájmů obyvatel větších měst. Ti poté často nemají možnost ovlivnit využití peněz určených na rozvoj a investice.

Naopak volení zástupci městských obvodů se starají o správu a rozvoj území, jež dobře znají a za které nesou odpovědnost. Zrušení obvodů by jen rozšířilo řady magistrátních úředníků a peníze určené na investice v okrajových a sídlištních částech by sanovaly rozpočet města. Není to příliš vysoká cena za posílení pozice magistrátu?

Text vyšel 13.8.2012 v Mladé frontě DNES a 22.8.2012 v Pardubickém deníku.

Ing. Leoš Příhoda

předseda Městkého klubu
předseda oblastního smírčího výboru
zastupitel