9. září 2012

Rozhovor s kandidátem č. 17

Z Vašeho představení usuzuji, že byste potřeboval, aby den měl minimálně 40 hodin. Kromě starosty obce jste ředitel velké firmy. Můžete nám ji krátce představit?
Samozřejmě rád. Společnost MADOS MT, s.r.o., se zabývá mj. výstavbou a rekonstrukcí mostních objektů a betonových konstrukcí a projektováním silničních staveb. V současné době má společnost obrat přibližně 350 mil. Kč, jejími odběrateli jsou ŘSD ČR, kraje, Správy a údržby silnic, obce, soukromí investoři a velké stavební společnosti. V roce 2006 byl společnosti udělen titul „Stavba roku 2006 Královéhradeckého kraje" za opravu kamenného mostu přes Divokou Orlici tzv. „Zemská brána". Získali také Čestné uznání v soutěži „Stavba roku 2008 Pardubického kraje" za zdařilou realizaci nového silničního mostu „Most přes řeku Divokou Orlici v Líšnici a mimo jiné v roce 2010 ministerstvo dopravy ohodnotilo projekt a realizaci opravy historického mostu v Poděbradech, který je národní technickou památkou, oceněním „Mostní dílo roku 2008″ v oboru rekonstrukcí. Tak to je jen krátký výčet našich aktivit.

V současné ekonomické krizi zřejmě i Vaše společnost pociťuje pokles objemu zakázek a s tím nutnost přizpůsobení se stavu trhu.
Ekonomická krize souvisí nejen s problematikou rozdělování evropských peněz a křivka čerpání finančních prostředků na dopravní infrastrukturu šla strmě dolů, což společnosti jako je naše, působící v oblasti dopravního stavitelství, v současné době jsou nuceny respektovat a modifikovat na nové podmínky ekonomiku. Zakázek je podstatně méně. Celkově se jedná zhruba o třetinu finančních prostředků oproti nedávné minulosti. Pokud budeme vycházet z údajů MF a SFDI lze vyčíst ještě podíl prostředků na jednotlivé třídy silnic. Skladba použitých národních a evropských zdrojů má vliv na stav silniční sítě u nás. Ta jako systém je nedokonalá (dálniční a rychlostní trasy) a z velké části řekl bych velmi technicky amortizovaná. K vážné diskuzi je stavební stav silnic druhých a třetích tříd ve správě kraje. Nelze špatný stav silniční sítě v majetku kraje nevnímat nebo omlouvat nedostatkem finančních prostředků.

Co se Vám v obci Lupenice podařilo uskutečnit, s čím jste spokojen či naopak?
Poměr prostředků, které by bylo potřeba vynaložit k poměru výdajů, jsou pro obce pod 500 obyvatel poddimenzovány. To určitě není dobře zejména v oblasti infrastruktury obcí. Jestliže jsme se ještě nedávno chlubili tím, že české vesnice vzkvétají, nyní se obávám, aby tomu nebylo naopak. Mega projekty velkých měst a metropolí jsou dle mého názoru příliš nadnesené vzhledem k nutným potřebám malých obcí. Pokud by se měl rozvoj obcí v dalším období omezit, nebylo by to nic dobrého pro obyvatele ani rozvoj obcí a regionů. V Lupenici se nám podařilo dát do pořádku v první řadě místní komunikace, které splňují parametry pro motorovou dopravu v letním i zimním období. Realizovanou plynofikací obce jsme se přesvědčili, že kombinovaným financováním lze v obci řešit i velké projekty. V současné době s tvorbou nového Územního plánu obce zpracováváme projekt na kanalizaci a vodovod v obci. Společně s komunikacemi pro pěší jsou to naše největší plánované investice. Společenský život v obci s velkou tradicí úspěšně podporuje Tělocvičná jednota Sokol. Tradiční Lupenická lávka pořádaná každoročně v červnu na místní požární nádrži je nedílnou součástí společenského života obce. Sportovní akce a turnaje ve volejbale mají téměř 50tiletou tradici a dostávají obec do povědomí sportovců z celé republiky. Naše obec leží v údolí Štědrého potoka obklopena městy Kostelec nad Orlicí, Vamberk a Rychnovem nad Kněžnou. Od roku 2001 jsme součástí dobrovolného svazku obcí (DSO) "Štědrá" Tutleky - Lupenice. V roce 2003 se obec Lupenice stala součástí sdružení obcí Mikroregion Rychnovsko. V současné době máme přes 250 obyvatel. V budově původní základní školy je využívána tělocvična, je zde zřízena místní knihovna a sídlo obecního úřadu. Zdejší podhorská krajina je vhodná pro pěší a cykloturistické výlety do okolí údolím Divoké Orlice, Kněžny či Zdobnice s možností navštívit hrady a zámky z obce na dohled. Relaxaci umožňuje sportovní areál vybavený osmi hřišti na volejbal, dvěma tenisovými kurty a odpovídajícím zázemím pro pořádání společenských či sportovních akcí. Lupenice a okolí je výzvou pro váš výlet do překrásné přírody s řadou stavebních památek. Tolik krátce o naší obci, kam všechny tímto srdečně zveme.

Proč jste se rozhodl kandidovat do krajského zastupitelstva?
Se svojí profesí jsem v oblasti dopravního stavitelství a dopravní infrastruktury pracoval snad na všech možných pozicích. Takže poznat tento obor mi bylo dopřáno z mnoha pohledů. Nabyl jsem určité poznání o realizaci finančních zdrojů v tomto tolik diskutovaném a v politice různě používaném oboru. V oblasti samosprávy obcí jsem několik období působil jako zastupitel a nyní jsem starostou obce. I v ODS jsem si prošel určitým vývojem svým i strany na všech úrovních. Není mi vše zcela lhostejné, mám chuť pomoci dobrým věcem na svět a ODS k preferencím odpovídajícím její tradici. Pokud dáme dohromady rozumný tým lidí, pak jsme schopni dosáhnout určitého volebního výsledku, který nám umožní být zase u „toho". Myslím, že takový tým se sestavit podařilo, zejména si vážím starostů obcí a měst, kteří byli na kandidátku ODS nominováni. Já osobně jsem šel na kandidátku s tím, že mám zájem problematice kraje věnovat své poznání i čas. Mám za to, že do zastupitelstev na všech úrovních je prospěšné nominovat zejména odborníky a nechť jsou též dobrými politiky. Pokud volební výsledky umožní, budu se ucházet v krajském zastupitelstvu o práci v oblasti dopravní infrastruktury.

Domníváte se, že současné vedení kraje bylo vůči obcím a městům vstřícné?
Podpora kraje obcím by měla být daleko větší. Zabývat se velkorysými projekty je snad dobré do budoucna, ovšem řešení aktuálních problémů měst a obcí to nesmí oddálit či zamést pod koberec. Ze strany kraje mi vadí také zdlouhavé a složité řešení dotačních titulů. Také by mělo být spravedlivější přerozdělování finančních prostředků a jejich lepší využití.
Pokud si připomínám například organizovaná setkání starostů s hejtmanem, vždy se jednalo spíše o formální záležitost, ač přítomni bývají odborní pracovníci krajského úřadu.

Mohli krajští zastupitelé za ODS něco ovlivnit?
Pravda je, že při současném rozložení politických sil je ODS bohužel ve vedení kraje ve své roli upozaděna. O výsledku minulých voleb rozhodl prakticky ve všech krajích celonárodní, velmi levný argument. Být lídrem při nestrukturálních opatřeních pro budoucí generace na vládní úrovni je nepopulární pro velkou část generace voličů současných. Pozitivní jsme určitě v pojmenování problémů a jsme dle mého názoru konstruktivní opozicí. To pozitivní vidím též v disciplíně samospráv měst a obcí. Politika ODS má oprávněné ambice, mluví o nich nahlas a je u tzv. zdravých projektů. Ač nemáme v názvu „sociální", v této oblasti jsme mnohé odpracovali při současném respektování možnosti rozpočtu. Mám pocit, že toto je nutné sdělit důrazně a oslovit voliče, kteří tento náš podstatný podíl na sociální politice v kraji nedocenili v minulosti.

Co Vás v poslední době potěšilo a co byste si přál?
V té rovině politické mě těší, že po určitém čase začínáme otevřeně hodnotit svoji práci. Je to potřebné a prospěšné pro její efektivitu v dalším období.
V oblasti byznysu potěší v současnosti i poměrně malý úspěch oproti minulosti. Udržet produktivitu, zaměstnanost a náladu ve firmě bych si přál velice. V neposlední řadě mě energii dodává nálada a zdraví rodiny. Je povzbuzující pohovořit s rodiči, kteří jsou v pokročilém věku stále aktivní a zajímají se o dění kolem sebe.

Máte nějaký svůj vzor, který Vás v životě ovlivnil?
Obdivuji lidi, kteří dle svých možností v životě něčeho významného dosáhli. Vážím si moc Čechů, kteří se něčím ve světě zapsali a proslavili tak naši zem. Jsem rád, že se máme čím chlubit, ať ve zdravotnictví, umění, sportu, v historii či v politice. Vážím si mnoha našich mladých lidí, kteří dostali možnost ukázat, že něco dovedou. A tuto možnost nepromarnili. Vidím to i u nás ve firmě, kde nás někteří mladší zaměstnanci až překvapují svými znalostmi, vzděláním a dovedností.

Ing. Ivo Muthsam

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
člen regionální rady
starosta