22. září 2018

Důstojnou vstupní bránu do Ústí nad Labem si zaslouží jeho obyvatelé i návštěvníci

V poslední době se hodně diskutuje na téma revitalizace přístavního areálu ve Vaňově. Obnova celé plochy přístaviště a jeho nové využití pro odpočinek a relaxaci máme ve volebním programu. Chceme zajistit propojení hradu Střekov s vaňovskými vodopády a Větruší.

Těší mě, že je zde vůle proměnit nevzhledné, zanedbané pozemky a břeh řeky Labe v něco smysluplného a esteticky přijatelného. Musím nicméně připomenout, že myšlenka úpravy těchto nevzhledných ploch v okolí řeky, jejího břehu a prostranství, která na ně přímo navazují, vznikla již podstatně dříve. Po vzoru celé řady evropských měst byla vytvořena studie na komplexní využití břehu a přilehlých pozemků s důrazem na volnočasové aktivity, posílení turistického ruchu a v neposlední řadě změny životního prostoru občanů, kteří v blízkosti dotčených pozemků žijí. Bohužel, záměr nebyl nikdy realizován, už jen například z důvodu opakovaných povodní, kdy bylo třeba sanovat škody místo jakýchkoliv funkčních a estetických proměn.

 

Příklad partnerského Haltonu

Musím říci, že po tom všem, čím si obyvatelé Vaňova prošli, tedy nadměrným provozem automobilové a zejména kamionové dopravy (kdy jako čtvrť na objízdné trase nedostavěné dálnice D8 trpěli řadu let), také opakovanými povodněmi a v současnosti hrozbou kontroverzního plánu výstavby skladu olejů a dalších ropných látek, jsem přesvědčena, že by se město mělo pokusit vykoupit pozemky a přistoupit k revitalizaci co nejdříve. Obyvatelé Vaňova si to zaslouží v první řadě!

Pro dosažení co největšího efektu je potřeba, aby plánovaná odpočinková a relaxační zóna byla propojena s městem, a nevznikl tzv. solitér. Inspirací a vzorem nám může být velkorysý a postupně realizovaný komplexní plán obnovy obou nábřeží a mostů řeky Mersey jako vstupní brány do našeho partnerského regionu Halton v severozápadní Anglii. Cestu do Haltonu bych všem zastupitelům doporučovala.

Byla bych ráda, aby se tento záměr nestal pouze součástí planých předvolebních proklamací, ale aby se skutečně přikročilo k vybudování důstojné vstupní brány do našeho města, a my tak výrazně přispěli k chápání Ústí nad Labem jako moderního města, atraktivního turistického cíle, a místa pro spokojený život svých občanů.

 

Přímluva z Poděbrad

Na závěr si dovolím připojit nezávislý pohled „z vnějšku“ - pohled mé kamarádky Radky po její návštěvě města Ústí nad Labem.

„Nedávno jsem navštívila Ústí a s překvapením zjistila, že z hradu Střekov se místo do krásného údolí řeky Labe člověk dívá na překladiště. Dozvěděla jsem se od místních lidí, že ještě k tomu jeho majitelé chtějí udělat z tohoto místa sklad olejů. Město tyto pozemky může přece koupit a vybudovat odpočinkovou zónu. Příkladů funkčních a lidem přátelských nábřeží lze jistě najít bezpočet, například v Hradci Králové, Pardubicích, Poděbradech. Pokud už mluvíme o Labi, právě v mých rodných Poděbradech je léta využívaná a oblíbená cyklostezka přímo „obsypaná“ zahrádkami, hřišti pro děti a listnatými stromy, které poskytují příjemný stín. Pražská náplavka ožila teprve před několika lety. K budování pocitu ´zde jsem doma´ a je to ´moje´ město jistě pomáhá právě veřejný prostor.  Ostatně i pohled za hranice nás v tom utvrdí. Berlín a jeho zelená část nábřeží s parky, Amsterodam i Kodaň, kde ožila i bývalá nákladová nádraží a překladiště. Určitě vás napadnou i jiná další místa a nepochybně byste se raději dívali do zeleně a mohli se u vody procházet s kočárky, než abyste ze Střekova pozorovali továrnu na oleje. Držím palce, Radka Folprechtová, Poděbrady.“

 

Miroslava Lazarová

zastupitelka statutárního města Ústí nad Labem
zastupitelka městského obvodu Ústí nad Labem - Střekov