1. listopadu 2013

Se Zemanem o současném dění

Jaroslav Zeman se nejen v Senátu věnuje především romské problematice ve snaze pomoci nastolení normálního a spravedlivého stavu mezi majoritou a minoritou, ale samozřejmě i standardní práci senátora v rámci legislativního procesu. Rozpuštění dolní sněmovny ovšem znamenalo značný zásah do schvalování zákonů, z nichž řada „spadla pod stůl“.

Ahoj Jardo, tak jak se žije Senátu bez Poslanecké sněmovny?

K rozpouštění nemělo dojít. Minimálně 1,5–2 roky nepřibudou potřebné zákony. Teď se 5-6 měsíců nic neděje, pak přijdou volby, pak tak půlroční „formování“ skupin v Parlamentu a zrození zákona trvá minimálně 1 rok… Senát schválil poslední balíček zákonů z Parlamentu v polovině září a teď budeme bohužel čekat.

Budeš tedy čekat na nový Parlament se „svojí“ romskou problematikou?

Po rozpadu Parlamentu 20. 8. 2013 jsem začal shánět v Senátu kolegy, kteří se nebudou bát otevřít tento obrovský problém s cikánskou komunitou. 

Objevil jsi někoho, kdo se toho nebojí? 

Ano „objevil“ u ODS RNDr. Miloše Vystrčila z Vysočiny (bývalý hejtman), MUDr. Zdeňka Schwarze z Prahy (ředitel Záchranné služby Praha). Z ČSSD JUDr. Miroslava Antla (bývalý krajský státní zástupce) a u Severočechů Jaroslava Doubravu z Ústecka. Teď se snažíme vytvořit pracovní skupinu, která by připravila senátní návrh zákona o veřejné službě a příspěvku na bydlení. 

Není to trochu málo? Víme, že se tzv. sociální dávky zneužívají i v dalších oblastech. 

Zneužívání dávek je velice široké, to ano. Ale nejvíce bije do očí „nepráce“ a bydlení s nájmy, které si nemůže dovolit leckterý řádně pracující občan… „Nepráci“ by měla znepříjemnit tzv. veřejná služba, ale s finanční odměnou, a zastropování nájmů dle průměru v dané oblasti. Kdyby se toto podařilo prosadit, tak se nám podařilo prolomit zneužívání dávek a ten zbytek by přišel následně. 

Tato zákonná opatření ale měla již připravena poslankyně Ivana Řápková a ministr Zbyněk Stanjura v zimě 2013. 

To měli, ale bohužel se nestihly schválit a tím to končí, protože sněmovna po volbách v novém složení nikdy neprojednává návrhy minulé. Musí se absolvovat celé kolečko znovu od začátku. V září jsem pozval do Albrechtic jak Ivanu Řápkovou (Chomutov), tak bývalého poslance Zdeňka Boháče (Přerov), který působil v branně-bezpečnostním výboru a dlouhodobě se také zabýval romskou problematikou a bezpečnostní situací v ČR. Projel jsem s nimi naši problematickou oblast Tanvaldska, zároveň jsem je požádal, zda by mi dělali poradce pro lidská práva, zneužívání dávek a v otázce bezpečnosti. 

Jardo, rozumím tomu, ale jako zastánce lidských práv si umím představit jiná jména… 

Já mám na mysli spíše narovnání tzv. většinové diskriminace, kdy protežované menšiny diskriminují mlčící většinu. Oba noví poradci senátora (pozn. redakce – neplacená funkce) již nekandidují do nové Poslanecké sněmovny. Jak vidíš, oni nemají žádné potřeby se nyní zviditelňovat, ale problematiku dobře znají, navíc je jeden z Čech a druhý z Moravy. Takže budeme mít znalost situace v celé České republice. 

Ty často mluvíš o diskriminaci, ale také je potřeba pomoci Romům. 

Pokud to tak vyznívá, pak je to špatně. Ta navrhovaná opatření mají pomoci zejména jim a já jsem přesvědčený, že normální práce je nejlepším řešením pro každého bez ohledu na národnost či etnikum. Především mluvíme o sociálním problému a nechceme tu mít vyloučené občany z normálního života. Já stále zaměstnávám několik cikánů, sehnal jsem pár míst a nabídl je předsedovi Romské demokratické strany, panu Tancošovi, za což mi poděkoval. Nejde dělat zázraky, ale měl by se snažit každý, kdo má nějakou možnost. 

To je pravda, pan Tancoš to v televizi zmínil. Prozatím děkuji za rozhovor a držím palce. 

Díky a ještě bych chtěl poděkovat dlouhé řádce těch, kteří mi posílají dopisy a maily. Řada reakcí je velmi podnětných. 

Bc. Vladimír Kordač

předseda místního sdružení
oblastní manažer