8. října 2012

Otázky Václava Moravce Speciál ze Středočeského kraje

Hostem předvolebního diskusního pořadu ČT Otázky Václava Moravce ze Středočeského kraje byl lídr krajské kandidátky ODS Raduan Nwelati.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vaše volby, vaše rozhodnutí, vaše budoucnost. Do krajských voleb zbývají už jen čtyři dny. Před námi je poslední kraj v řadě, kraj, pro který je blízko z hlavního města výhodou i nevýhodou zároveň. Rozhodnutí se blíží. Ve hře jsou evropské dotace, zdravotnické poplatky, proplácení jízdného. Kdo proto ovládne Středočeský kraj? Hezký dobrý večer vám, divákům zpravodajské 24, a hezký dobrý večer i vám, divákům, tady v publiku v České televizi na Kavčích horách. Vítejte, hezký dobrý den. Předvolební kampaň míří do svého finále, v pátek se otevřou volební místnosti ve 13 krajích České republiky a začnou nejen krajské volby, ale také ve třetině volebních okrsků, senátních okrsků i volby senátní. My dnes vysíláme z kraje, respektive budeme se věnovat kraji, který je nejlidnatější a největší v České republice, tedy kraji Středočeskému. Podívejme se na momentální náladu voličů, jaká je ve středních Čechách podle našeho volebního modelu. Podle tohoto modelu dvou na sobě nezávislých agentur SC&C a STEM/MARK pro Českou televizi si největší oblibu voličů připisují v těchto chvílích sociální demokraté. Svůj hlas by jim ve středních Čechách dalo 24,5 % dotázaných. Druzí jsou občanští demokraté, kteří si připisují rovných 20 % voličské přízně. Třetí komunisté mají procent 17, následuje TOP 09 a Starostové, volební model jim v tuto chvíli přisuzuje 11,5 % bodů. Strana zelených 4,5 % a do první šestice by se vešla ještě koalice, která sdružuje lidovce, SNK ED a nezávislé kandidáty. Tato koalice si zatím připisuje 3 % voličské přízně. Připomínám, že volební model je matematickým konstruktem, který zachycuje rozložení voličů lépe než volební preference, vychází totiž z těch lidí, kteří půjdou k volbám a už vědí, koho budou volit, tedy z rozhodnutých voličů. Připomeňme, že sociologové z agentur STEM/MARK a SC&C sbírali ta data v uplynulých dnech. Dva sociologické vzorky, reprezentativní sociologické vzorky, víc než 500 respondentů od jedné agentury, druhá pětistovka od druhé, pak spojeno, křížová kontrola, Česká televize není odkázána na jedné sociologické agentuře. Dodejme, že průměrná statistická odchylka u našeho volebního modelu se pohybuje kolem plus minus 2 %. Celou zprávu, závěrečnou zprávu ze Středočeského kraje najdete po skončení dnešní předvolební diskuse na internetových stránkách České televize, připomínám www.ct24.cz/volby. O přízeň středočeských voličů se letos uchází 21 politických stran a hnutí. To je o 7 víc než před 4 lety. A kdo stojí v čele kandidátek? Kdo má ambici stát se hejtmanem či hejtmankou kraje? Podle abecedy je první na řadě volební lídr komunistů Pavel Jetenský, ekonom, soukromý podnikatel, zastupitel v Kostelci nad Černými lesy. Posledních 8 let je také v zastupitelstvu kraje. Předsedá finančnímu výboru, zároveň je členem výboru Regionální rady operačního programu Střední Čechy. O Pavlu Jetenském promluví jeho dlouholetý kamarád Luděk Dvořák. 

Luděk DVOŘÁK, kamarád: 

No znám pana Jetenského už asi 35 let, pracoval u mě jako ekonom v minulosti, je to výborný odborník, žije spořádaným rodinným životem a v současné době pracuje v zastupitelstvu kraje už po dvě volební období a zná tu problematiku tak dobře, že si myslím, že by byl dobrýmhejtmanem Středočeského kraje. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Kandidátku TOP 09 a Starostů vede poslankyně Helena Langšádlová. 12 let byla starostkou a místostarostkou Černošic. Vystudovala politologii, také soukromě podnikala a od začátku fungování krajů do roku 2008 byla krajskou zastupitelkou. Proč by byla Helena Langšádlová dobrouhejtmankou? Tady jsou doporučující slova přítelkyně, taktéž někdejší úspěšné podnikatelky a dnes matky na plný úvazek Jany Barnátové. 

Jana BARNÁTOVÁ, kamarádka: 

Helena není obyčejná žena, mám jí ráda pro její lidskost a empatii. Svojí neuvěřitelnou energií dokáže strhnout lidi a rozpohybovat věci dopředu. Má dar spojovat lidi a vždycky hledá pozitivní řešení. Vážím si jí pro její čistotu, celou dobu, co jí znám, a je to asi 10 let, je poctivá a navzdory tlakům, které politika na lidi vyvíjí, myslím, že by nám mohla vrátit důvěru v politiku. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Lékař Raduan Nwelati je volební tváří občanských demokratů. Pražský rodák a specializací ortoped pracoval od konce studií v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi. Tuto krajskou nemocnici také posléze řídil. Posledních 6 let je mladoboleslavským primátorem a zasedá rovněž v krajském zastupitelsku. Raduana Nwelatiho představí jeho spolupracovník a spolustraník Miroslav Olšák. 

Miroslav OLŠÁK, radní Mladé Boleslavi: 

Pan doktor Nwelati, primátor města Mladé Boleslavi, je nesmírně pracovitý, cílevědomý a čestný člověk širokého záběru. Má vynikající analytické schopnosti a proto se umí včas a správně rozhodovat. Je od přírody vůdčí typ a proto dává dohromady partu lidí, kteří vždy táhnou za jeden provaz. Nesmírně si ho vážím pro jeho pracovitost a celoživotní postoj. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Lidovci ve středních Čechách vytvořili koalici s SNK ED a nezávislými kandidáty. Volební jedničkou je šéf středočeské organizace lidovců a zastupitel v Mnichovicích Miroslav Rovenský. Hudebník a pedagog se specializuje na období klasicismu a baroka. Působí také v Berlíně a Basileji, řídí Olivovo evropské centrum. Tady je Miroslav Rovenský očima dirigenta a kamaráda Václava Lukse. 

Václav LUKS, kamarád: 

Bohužel v naší zemi je známou realitou, že slovo politik má příchuť nadávky. A já bych v životě nevěřil, že veřejně budu vkládat ruce do ohně za nějakého politika. Teď tak činím, ovšem s čistým svědomím, protože vím, co pro Mirka znamená slovo čest a vím, že on je člověk, který z politiky nezblbne, jako ta dlouhá řada předchozích. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Starosta Příbrami, zároveň senátor za Příbramsko a Benešovsko Josef Řihák reprezentuje ve středních Čechách sociální demokracii. Původní profesí veterinář má za sebou několik let v krajském zastupitelstvu, ale také v poslanecké lavici. O Josefu Řihákovi promluví Jaroslav Tvrdík, dlouholetý přítel, se kterým se znají ze sboru dobrovolných hasičů. 

Jaroslav TVRDÍK, dobrovolný hasič: 

Doktora Řiháka znám jako dobrého starostu města, který je ve své funkci vytrvalý, schopný a umí řešit i problémy ostatních, které by jako hejtman zúročil ve své dlouholeté činnosti jako komunálního politika. A když bych měl jít do hořícího objektu a měl se spolehnout na 100 %, tak by to byl jako Josef Řihák. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Do volebního klání ve středních Čechách promluví i Strana zelených. V čele středočeské organizace i kandidátky stojí Lukáš Tůma. Zastupitel města Rožmitál pod Třemšínem a ředitel podbrdského ekocentra Fabián vystudoval obor ochrana přírody a prostředí na církevní střední škole a stejný obor studuje i na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Lukáše Tůmu doporučuje ekolog a kamarád Rudolf Mareš. 

Rudolf MAREŠ, kamarád:
 

Lukáše Tůmu jsem poznal při dobrovolnické práci v ekocentru. Jsem přesvědčený o tom, že Lukáš má přes svůj mladý věk předpoklady být dobrým politikem. Především proto, že politiku vnímá jako poslání a službu společnosti. Pro dnes tak potřebnou generační výměnu politické garnitury je třeba jít k volbám a dát šanci takovýmto mladým poctivým lidem, kterým není lhostejná budoucnost naší země. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Před vámi tedy sedí už šestice lídrů, jedna dáma a pět pánů, tady ve Středočeském kraji. Když se podíváme na to, že závěr předvolební kampaně poznamenala dvě zatčení v nejvyšších patrech politiky, minulý týden byl zadržen první náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška, dnes dlouholetý spolupracovník někdejšího premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík, začněme u Heleny Langšádlové, protože o vás se v TOP 09 mluví jako o nástupkyně Jaromíra ... nemluví? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Tak samozřejmě zaslechla jsem to zejména z dotazů novinářů, ale sama jsem takovou nabídku ani nedostala, ani jí nezvažuji. 

Václav MORAVEC, moderátor:
 

Jinak řečeno, kdybyste jí dostala na předsednictvu TOP 09, můžete ji odmítnout i ve vztahu k voličům Středočeského kraje? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Já v tuto chvíli kandiduji na hejtmanku Středočeského kraje, žádné jiné úmysly v tento okamžik nemám. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Může se to změnit v nějaký jiný okamžik? Vy musíte tušit, že to je samozřejmě otázka, která se logicky nabízí v souvislosti s tím oním okamžikem, můžete garantovat, že byste jí odmítla i po krajských volbách? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

V tuto chvíli jsem nabídku nedostala, ani jí nezvažuji, opravdu co se přesně bude dít po krajských volbách, já si myslím, že je to možná zbytečné tolik energie věnovat výběru možného nového ministra, protože ta vláda, která zde dnes je, je ve vážném ohrožení, myslím si, že v době, kdy pan ministr Drábek bude ještě ve funkci, možná již nebude tato vláda. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jinak ale řečeno, nepovažujete opravdu za principiální, jestliže někdo je lídrem kandidátky, uchází se o post zastupitele Středočeského kraje, že by byl schopen a ochoten někdy v budoucnu přijmout pozici ministra, protože kumulace funkcí v těch předchozích ... 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Já jsem dopředu řekla, že nikdy žádné funkce kumulovat nebudu, proto také pokud bych se stala hejtmankou, tak se vzdám i svého poslaneckého mandátu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Raduan Nwelati řekl v rozhovoru pro Českou pozici, cituji: "Období, kdy ODS vedl Mirek Topolánek, beru za nejhorší období strany." To je citát vašich slov z České pozice. Předpokládám správně, že vás nepřekvapilo dnešní zatčení Marka Dalíka? 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:

Já to hodnotím takto, ano, tyto slova jsem samozřejmě řekl a já říkám, že padni komu padni. Pokud někdo něco prakticky někde ukrad nebo podplácel nebo byl podplácený nebo uplácený, tak ať ho policie zatkne, ať ho vyšetřuje. Já si myslím, že to je správný a říkám, a možná že Zeman tehdy nastartoval takzvaně, aspoň rétoricky, akcí Čisté ruce, mně se zdá, že ta akce teďko probíhá za vlády Petra Nečase. A já jsem za to rád, protože já si myslím, že je potřeba, jestli někdo něco ukrad, tak ať to de facto policie prošetří. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Nakolik vás jako občanské demokraty může poškozovat to, že především ze středních Čech se etabluje rebelie v Občanské demokratické straně? Vy jste mezi tu trojici, která vám takříkajíc leží v žaludku - Mirek Topolánek, Marek Dalík, ještě zařadil právě Petra Tluchoře, který je teď v čele rebelujících poslanců ODS, myslíte si, že vás to zásadně ve středních Čechách jako občanské demokraty poškozuje? 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:

Já se nedomnívám, protože občané Středočeského kraje jsou chytří občané, jsou to chytří voliči a já věřím, že oni vyhodnocují náš program a to, co pro ten Středočeský kraj uděláme a podle toho se rozhodnou. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale co si o tom mají voliči myslet, když pak i v rámci středočeské ODS jsou rozdílné názory na to, jestli je plněn program, nebo není, když se podívají? 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:

Já se domnívám, že ono je dobře, když uvnitř jakýkoliv politický strany probíhá nějaká diskuse a trošičku mě mrzí, že ta diskuse probíhá veřejně. Já se domnívám, že pokud má někdo jiný názor, tak ho má prodiskutovat uvnitř politické strany, a podle toho hlasovat. A to si myslím, že by bylo správnější. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Josefe Řiháku, v rámci sociálních demokratů a vypořádávání se s dědictvím Davida Ratha to vypadá tak, jako by David Rath jako jediný samozvaný řídil Středočeský kraj a ostatní u toho nebyli. Nemůže to být i jeden z důvodů, proč se vám nepodařilo dostat ty volební preference, respektive voličskou přízeň v našem modelu výš než na těch zhruba 24, 25 %? 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já jsem politik, kterej rád se dívá dopředu a... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Já jsem, promiňte, novinář, který rád se dívá dozadu, protože se pak může poučit z toho, co se bude dít vepředu, víte? 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

A tak určitě. Já jsem týmovej hráč a já si myslím, že tý týmový práce někdy ve Středočeském kraji ve vedení nebylo tolik. Přišel jsem... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Neříkejte, že o tom ale ti, kteří tam s Davidem Rathem byli za ČSSD, že o tom nevěděli. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

A tak samozřejmě musíme odlišit dvě věci. Musíme odlišit to, co se fyzicky stalo, jako například se to fyzicky stalo u těch, které jste tady jmenoval před chvílí, to znamená konkrétně že policie někoho obvinila, a potom jakým způsobem byl veden Středočeský kraj. A já říkám, že bych ho vedl jinak, vedl bych tak, jak vedu radnici v Příbrami, to znamená, jsem týmovej hráč a na radě si každej hlasuje, hlasujeme, jak chceme na tý radě, ale navenek musíme vypadat prostě jednotný, více toho týmovýho ducha a myslím si, že by to bylo daleko lepší, protože jinak na kraji se udělalo spoustu dobrých, dobrých věcí a dobrá práce se tam odvedla. 

Václav MORAVEC, moderátor:

O tom bude ještě řeč. Podíváme-li se na komunisty, kteří vlastně tiše podporovali vládnutí Davida Ratha, jaké poučení jste si vzali z těch uplynulých čtyřech let, které byste promítli do případného koaličního vyjednávání po krajských volbách? 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Je potřeba důsledně dodržovat veškeré přijaté směrnice, pravidla, způsoby, rozhodování, více volební demokracie, kolektivismus do rozhodování, připouštět diskusi, promyšlenost, racionalitu, kontrolovat náklady. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A to se dělo, nebo nedělo? 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Dělo, dělo. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Teď se omlouvám, protože...dělo. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Dělo. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A jak to, že pak sedí jenom teda David Rath? 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Pane doktore, afér v České republice je za poslední týden asi osm, nebo kolik, a pečlivě vždy já zpochybňoval výši nákladů, protože je to moje profese čtyřicetiletá, jsem ekonom, pro mě vždycky je to drahé, je potřeba šetřit. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Myslíte, že se vám to podařilo, že se vám podařilo hospodaření Středočeského kraje ovlivnit teď poté, co se ukázalo v uplynulých měsících po zatčení Davida Ratha, nebo vidíte sám i nějaká slabá místa, která pokud byste byl osloven třeba sociálními demokraty nebo někým jiným k případné povolební spolupráci, která byste chtěl změnit? 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já byl jako host, byla to jednobarevná vláda sociální demokracie, nezříkám se jakékoliv odpovědnosti, myslím si, že se mně dařilo ovlivňovat nákladovost a čerpání prostředků i za vlády Davida Ratha, protože probíhaly výměny ostré a recept na další řešení, myslím, že mám a že bych mohl přispět k řešení problémů Středočeského kraje i po těchto volbách. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Recepty budeme probírat, Lukáši Tůmo, Strana zelených bezesporu také trpěla tím, že byla v Topolánkově vládě, pokud byste tu zkušenost z toho, když zelení dostali odpovědnost na celostátní úrovni a pak vypadli z Poslanecké sněmovny, měl promítnout pro případné koaliční vyjednávání ve Středočeském kraji, jak b se to projevilo po volbách? 

Lukáš TŮMA, lídr krajské kandidátky SZ:
Tak já myslím, že je teď trochu předčasné, protože, řekněme, nevíme, kolik přesně zastupitelů v případě, že budeme zvoleni, budeme mít, nicméně my jsme ochotni samozřejmě konzultovat případnou koalici, řekněme, s demokratickýma stranama, takže skutečně uvidíme, jak dopadnou volby. Myslím, že to je zatím předčasné. 

Václav MORAVEC, moderátor:
A to fungování, jste si to velmi rychle osvojil, že koalice se uzavírají po volbách, ale přece jde o nějaké základní principy. Podíváte-li se na uplynulé čtyři roky fungování Středočeského kraje, chci jen jedno jediné, jaké poučení tady je pro koaliční vyjednávání, pokud byste byli osloveni jako zelení? 

Lukáš TŮMA, lídr krajské kandidátky SZ:


Tak v případě, že budeme osloveni my jako zelení pro koalici, tak samozřejmě budeme hledět na to, aby, řekněme, jsme měli, řekněme, ty naše programové priority, aby skutečně tady jsme nemuseli odcházet od našich témat, ale abysme, řekněme, uzavřeli koalici, která bude spočívat v tom, že skutečně tam budeme mít naše programové priority, že to bude pevná koalice, v případě, že samozřejmě budeme mít takovou podporu, abysme mohli bejt v té koalici, řekněme. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Podobný osud mají i lidovci, Miroslave Rovenský, stejná otázka i pro vás. 

Miroslav ROVENSKÝ, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL, SNK ED, nez.:

Tak samozřejmě my jsme teďko i vzhledem k našemu volebnímu číslu 68 byli na té trestné lavici a teď si myslíme, že by na tu trestnou lavici potřebovali zasednout někteří další. A já bych se jenom vrátil k panu, ke komunistům, protože já bych chtěl jenom připomenout, že šéfová komunistů po zatčení Davida Ratha prohlásila, že se jedná pouze o nedorozumění, takže jestli... 

Václav MORAVEC, moderátor:

No, to může ještě soud ale jí dát za pravdu, když se ukáže ... 

Miroslav ROVENSKÝ, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL, SNK ED, nez.:

Je to možný, ale pokud samozřejmě, pokud jí dá soud za pravdu. Já bych chtěl říct, že my samozřejmě bysme se rádi vrátili do středočeských lavic a doufáme, že nás tam voliči pošlou a že budeme moct napravit chyby z minulosti. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tak a teď konkrétní otázky. Začnou se ptát i televizní diváci, kteří jsou s námi tady ve studiu. Těch témat je několik, možná to bude i ta černá díra, kterou vidíte nahoře, což podle opozičních zastupitelů je hospodaření Středočeského kraje, ale zároveň i čerpání peněz z evropských fondů. Jako první se ptá student práv David Bareš, hezký dobrý večer. 

David BAREŠ, student práv: 

Dobrý večer. Já bych poprosil odpovědi od jednotlivých kandidátů na otázku, jaké změny či systémová opatření v souvislosti s čerpáním dotací Evropské unie a zdrojů kraje chystáte a aby v budoucnu došlo k zamezení nebo k předcházení korupčního jednání a upřednostňování žádostí měst a obcí, ve kterých je stejná politická většina? 

Václav MORAVEC, moderátor:

Komu byste tu otázku, Davide Bareši, položil jako první? 

David BAREŠ, student práv: 

Poprosil bych pana primátora Nwelatiho. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ano, pane primátore. 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:

Já si myslím, že je potřeba čerpání těch dotací velmi výrazně zprůhlednit. Musí to mít jasná pravidla a de facto potom na konci musí rozhodovat odborníci. Nemůže to být prakticky politické rozhodování. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale když ty odborníky vybírají politici, tak je to stejně politické rozhodování. 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:

Já si nemyslím. Já si myslím, že i politici umějí vybrat odborníky, kteří mají jméno a kteří je... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Můžete mi u nějakého orgánu říci, kde to v posledních deseti letech funguje? 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:

V Mladé Boleslavi já se velmi často obracím na odborníky, kteří mi radí, jak mám postupovat, jak se mám rozhodovat, protože asi komunální politik nemůže prakticky znát úplně všechno a musí spoléhat na odborníky, kteří k tomu mají vždycky co říct. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Heleno Langšádlová, bude dobře, když v tom dalším programovacím období a fungování evropských fondů bude jenom jeden regionální operační program? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Ano, po zkušenostech z tohoto období jsem přesvědčena, že je to nezbytné a hlavně je nezbytné, aby byly velmi účelně vynakládány ty prostředky, a je dobře, že budoucí rozpočtové období bude zaměřeno na zvýšení naší konkurenceschopnosti, na podporu vzdělávání, vědy, výzkumu, inovací a věřím, že to může být velká příležitost pro náš kraj. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A námitka, že to rozdělování nemusí být hned transparentní, když se to jenom přenese z krajů na celorepublikovou úroveň, není to jenom vějička? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:
 

Já si myslím, že to není jenom vějička, ale samozřejmě i pro ty dotační prostředky, které rozděluje kraj, je potřeba nastavit jasná pravidla, proto jsem podala také novelu zákona o hospodaření krajů, kde je jasně řečeno, že pokud kraj rozděluje dotace, dopředu musí stanovit kritéria, podle nich potom postupovat a prokázat, že se těmi kritérii držel. Pokud to nebude dodrženo, tak je tam možnost správní pokuty. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Lukáši Tůmo, jak byste změnil ještě to přerozdělování evropských peněz v tom prvním povolebním čase, rozumějme během toho prvního roku, protože jsou to, tuším, zhruba dvě miliardy, které ještě v rámci středočeských peněz z evropských fondů jsou k dispozici? 

Lukáš TŮMA, lídr krajské kandidátky SZ:

Tak samozřejmě my to vnímáme jako veliký problém, to, že vůbec dneska, řekněme, jsou ty dvě miliardy pozastavené, které samozřejmě by se daly dál využít na, řekněme, prospěšné projekty pro naše občany, nicméně my to vidíme v tom, že je potřeba co nejvíce a urychleně skutečně vyřešit tento problém, řekněme, aby to bylo transparentní a skutečně veřejně vyřešené, takže... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Konkrétní kroky by byly, vypadaly jak? 

Lukáš TŮMA, lídr krajské kandidátky SZ:

Tak konkrétní krok by vypadal tak, že, řekněme, je potřeba, jak už i tady bylo řečené, dát dohromady tým odborníků, který samozřejmě vyřeší ten problém, který takto nastal, s tím, že ty dvě miliardy skutečně teda jsou teď pozastavené a Středočeský kraj je nemůže využívat a jak říkám, jednotlivé kroky k vyřešení odborníkům tohoto problému. 

Václav MORAVEC, moderátor:

On podobnou otázku klade i další náš divák, a to Jaroslav Šuchman, který je vysokoškolským kantorem a bývalým diplomatem, zatím jste s těmi odpověďmi spokojen? 

Jaroslav ŠUCHMAN, vysokoškolský pedagog; bývalý diplomat: 

Já bych, jestli dovolíte, pane Moravče, rád pokračoval v tématu. Já bych rád šel do větších konkrét. Každý kandidát na hejtmana musí dobře ne přicházet s inspiracemi na /nesrozumitelné/, ale musí dobře ovládat stávající evropskou legislativu. Já bych řekl, mám na mysli konkrétní směrnice, principy, cíle, jak jsou vlastně, jak je zacházeno s evropskými penězi, bych řekl, v celoevropském měřítku. A já si myslím, že tady opravdu je možné položit dvě otázky, které bych rád, aby možná všichni nejdřív odpověděli, možná první tři z toho volebního modelu. Ta první konkrétní otázka, jak jste připraveni, bych řekl, pro své spoluobčany ze Středočeského kraje podstatně zlepšit situaci čerpat větší množství a efektivněji evropské strukturální fondy, možná i jiné fondy Evropské unie, protože nejde jenom o strukturální fondy? A druhá otázka ... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tak položme zatím tu první a ano, pak byste položil tu druhou, ať slyšíme konkrétní, schválně, jestli se dočkáme konkrétní odpovědi. 

Jaroslav ŠUCHMAN, vysokoškolský pedagog; bývalý diplomat: 

Dobře, dobře. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Začněme Pavlem Jetenským, lídrem KSČM. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já se vrátím k té otázce, já nejsem přesvědčenej o tom, že vybírali politici. ROPové fondy Středočeského kraje měly 16,8 miliardy a veškeré projekty byly adresovány úřadu Regionálního operačního programu, které všechny ty žádosti obodoval a bodují to cizí odborníci, nejen úředníci toho ROPu, ale tyto projekty jsou rozdávány k posouzení cizím odborníkům, jsou nastaveny pravidla, že každý ten projekt musí mít nějaké bodové hodnocení, třeba 150, a co překročí těch 150 bodů, překročí třeba 10 a teprve poté politici vybírají podle žebříčku, který byl nastaven tou výběrovou komisí. To aby zaznělo jenom opravdu, aby že tady nějaký politici... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže je to v rukách politiků. Helena Langšádlová chtěla dodat? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Já bych ráda reagovala. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Ne, politiků ne, odborníci to vybírali, pane redaktore. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Já bych ráda, s dovolením, reagovala přímo na položenou otázku, já jsem zmínila, že další programovací období bude zaměřeno na zvýšení konkurenceschopnosti a v tom je právě ta obrovská příležitost právě našeho Středočeského kraje. My musíme využít té situace, že jsme v sousedství Prahy. Praha je sedmým nejbohatším regionem, je sídlem mnoha vysokých škol a ústavů a my chceme, aby náš kraj měl vizi, aby měl jasně stanoveny budoucí strategické cíle a těmi by mělo být do našeho kraje získat právě evropské prostředky na vybudování nových moderních technologických a inovačních center, protože se ukazuje, že jedno pracovní místo v takovémto moderním centru vytvoří dvě až tři pracovní místa v obchodě, ve službách a kraj pro to může mnohé udělat, jak již strukturou škol, tak již právě získáváním investorů ve spolupráci s vysokými školami. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Stejná otázka, kterou položil Jaroslav Šuchman i pro Josefa Řiháka, lídra sociálních demokratů. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já bych navázal na kolegu Jetenskýho, protože tady se bavíme o tom, jako kdyby se dělaly nějaký podvody na Regionálním operačním programu. Víte, jestliže řeknete, že hejtman musí něco vědět, musí znát, ten hejtman má vždycky tým pracovníků okolo sebe. My už jsme některý ty hejtmany chytřejší zažili. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pokud nevládne autorita. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já jsem, vy jste, zažili jsme některý, víte, tady je Regionální operační program a je tam úřad, je tam institut a my, protože jsme v některých programech byli úspěšný, tak vím, že veškeré ty žádosti jsou stanovený přes ty kritéria, co kdo musí sledovat, splňovat, a pak se dávají body od nuly do deseti za určitý věci, jestli je zadluženost města, není, a musíte to plnit. A posuzujou to úplně jiný lidi, než jsou, než jsou politici. Já si myslím, že v tomhle ve středních Čechách problém nebyl, v tomhle tom posuzování, protože pak se udělala čára a buď se rozdělilo někde 90 nebo 100 milionů korun, takže politici potom schvalovali až ten komplex toho, co nám přišlo z těch odborných komisí. A pokud já vím, tak rada nevyužívala možnost přehazovat prostě a nějakým způsobem tam manipulovat. Co se týká, paní Langšádlová říkala, že bysme měli dávat více na vzdělávání, konkurenceschopnost, stovky milionů šly do operačního programu pro vzdělávání a konkurenceschopnost, který byly, který byly rozděleny tyto operační programy. My si tady trošku, trošku pleteme ještě věc, že se tady jakoby bavíme o těch grantech, který rozděloval Středočeskej kraj. Co se týká evropských peněz, tak jsme, tuším, čtvrtej nejlepší kraj v jeho čerpání. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale stejně tak kraj s problémy a je otázkou, jak vyhodnotí ty problémy ať už ministerstvo financí, respektive Evropská komise. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Pokud já vím, tak paní hejtmanka už někdy před dvěma měsíci žádala pana ministra Kalouska, aby byly vzany v úvahu audity, aby se urychleně něco začalo dělat, protože máme takový pocit, jakoby ministerstvo financí schválně zdržovalo ty audity, který by do středních Čech měly přijít. My si myslíme, že co se týká regionálních operačních programů, tak ty věci budou čisté a vláda by měla jednat a ne tomuto jednomu kraji prostě zamezovat přístup k těm penězům. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No ono to není jenom jeden kraj. Kdybychom byli v kraji ústeckém, tak podobně brečela i hejtmanka Jana Vaňhová. Raduan Nwelati. 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:

Jestli dovolíte, já bych se vrátil k té otázce. 

Václav MORAVEC, moderátor:

K té otázce diváka. 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:

Která tady byla položena, protože tady se ptal divák, co udělat pro to, aby kraj čerpal rychleji a více peněz. Samozřejmě je to potřeba zjednodušit a opravdu se spoléhat na odborníky. Prostě ta pravidla nastavit tak, aby byla jednoduchá. Já jsem sám primátor. Jako primátor města Mladá Boleslav jsem se snažil čerpat peníze z evropských dotací a problém je, že všechno trvalo strašně dlouho, vyhodnocování pomalé, prostě musí se to všechno zrychlit a musí to dělat opravdu odborníci. A když jsem tady slyšel, že to všechno vyhodnocovali odborníci a pak přišli politici a de facto ty, který se dostaly takzvaně na čáru, potom z nich něco vybrali. Já si myslím, že to je zcela zbytečné. Ty odborníci to mají vygenerovat de facto všechny ty projekty, a ty politici jenom se na to mají podívat a to je všechno. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jaroslave Šuchmane, velmi stručně druhou otázku. 

Jaroslav ŠUCHMAN, vysokoškolský pedagog; bývalý diplomat: 

Děkuju, pane Moravče. Velmi stručně, já myslím, že je potřeba doplnit to, co říkají pánové. Ono to sem přesně nepatří, já jsem několik let svého života věnoval takzvanému screeningu evropské legislativy v užším týmu Pavla Teličky. Opravdu myslím si, že hejtman i jako politik, protože má inspirující roli, určité znalosti musí mít. Nestačí jenom, to se ukázalo i na těch, nestačí jenom odborníci, posuďte mi to, on musí mít sám svoji vizi. A Evropa, bych řekl, něco udělala za těch 50 let, čili můj dotaz zní, dámo a pánové, máte připraveny nebo pracujete na přípravě týmů, který v období 2014 až 2020 budou mít schopné lidi, nezkorumpovatelné lidi a hlavně lidi, kteří netrpí přílišným respektem vůči politickým sekretariátům? Protože Evropa se opravdu na tyto věci dívá jako na silně odbornou věc, u nás je to příliš zpolitizované. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Miroslav Rovenský ještě neodpovídal, prosím. 

Miroslav ROVENSKÝ, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL, SNK ED, nez.:

Já jsem se hlásil proto, že já jsem chtěl říct, že operační program Vzdělávání a konkurenceschopnost bude samozřejmě zajímavý v příštím období, ale nám na podobném programu na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy zůstalo tentokrát zhruba 54 miliard, který už asi nevyčerpáme. Já si nejsem úplně jistý, jestli bude, jestli bude šťastné řešení, když to bude jeden operační program, nám ty peníze můžou scházet ve školství i v investicích, a my bysme je tam potřebovali dostat, zrovna tak jako je tam potřebujeme dostat teďko. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ano, a ta druhá otázka toho týmu odborníků, pokud byste měl jasno. 

Miroslav ROVENSKÝ, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL, SNK ED, nez.:

Já samozřejmě mám připravený tým, který by byl schopný zpracovávat evropské granty a jsou to odborníci, kteří již dneska pracují na takových grantech. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pavel Jetenský z KSČM. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já bych to chtěl doplnit. Ta úcta k sekretariátům v ROPu nebyla, protože nevím, jestli narážíte na to, že Středočeský kraj odmítl operační program Vzdělávání a konkurenceschopnost ve výši 50 milionů, protože jsme tvrdili, že je špatně nastaveno a byli jsme v konfliktu s ministerstvem školství, to je jedna poznámka. Druhá poznámka, iniciativní jsme byli, péčí, je to hloupý, ale inicioval jsem to já, všechny projekty ROPu nad dva miliony korun před vyhodnocováním prošly kontrolou přes obecné ceníky URS, anebo další ceníky, a byly to, bylo to děláno i pro všechny dotace z fondů Středočeského kraje nad dva miliony. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, přesto nepřipouštíte žádné ty pochybnosti, které se nejen tedy kolem Davida Ratha a čerpání evropských peněz objevují? Chápu to správně? 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Pane doktore, já neříkám, že nepřipouštím pochybnosti, celý můj život vždycky jsem říkal, drahé, snížit, zlacinit, zpochybňoval jsem všechno svým iniciativním přístupem, měl jsem pět konfliktů za týden s Davidem Rathem, to je jako koupíte za korunu nebo za korunu deset? Je to úhel pohledu dneska. To jako připouštím. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Fond Otakara Motejla společně s hnutím Oživení nedávno vydaly podrobnou analýzu hodnocení krajů. Středočeský kraj, a to už jsme ukazovali i v kraji Karlovarském, Libereckém, nedopadal v těch analýzách a srovnáváních nejlépe. Podívejme se na ta data, která máme k dispozici. Mezi sledovanými kapitolami byla etika a střet zájmů, hodnoceno například bylo, zda mají kraje etické kodexy zastupitelů a úředníků a zda je zveřejňují. Bodovaných položek bylo celkem 13. Zisk se přepočítával na procenta. Jak vidíte, nejvyšší zisk si zapsal kraj Jihomoravský a Praha, 68 %, následuje prudký propad ke 30 % pro Vysočinu, první sedmičku uzavírá Jihočeský kraj se 16 %, následuje Liberecký kraj s 15 %, podobně má Moravskoslezský a Pardubický, na konci žebříčku jsou ještě Zlínský, Ústecký, Olomoucký a úplně vzadu se 3 % kraj Středočeský. Vy celou analýzu najdete na stránkách www.hodnocenikraju.cz. Tady vidíte, jak dopadly střední Čechy, a to není ještě všem hodnocením konec. Středočeský kraj v této oblasti má hodně pošramocenou pověst a ptáme se dalšího diváka, respektive další divák se ptá, a to Miloslav Oliva, který je ředitelem obecně prospěšné společnosti Region Pošembeří, hezký dobrý večer. 

Miloslav OLIVA, ředitel obecně prospěšné společnosti Region Pošembeří: 

Dobrý večer taky vám, všem lídrům politických stran. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Komu položíte otázku? 

Miloslav OLIVA, ředitel obecně prospěšné společnosti Region Pošembeří: 

Já bych začal u dámy, protože jsem ze starší školy, takže budu respektovat to, že je zde jenom jedna dáma, tady padlo hodně názorů na ROP, na různé jiné strukturální fondy a tak dále, nevím, jestli všichni víte, co jsou to místní akční skupiny, a to jsou právě nikoliv jenom odborníci, nikoliv politici, ale jsou to lidé, řekl bych, z toho terénu. A my máme vlastně vypracován určitý systém, který se osvědčil v programu Rozvoje venkova a díky tomuto, této metodě lídr, souvisí to trošku s vámi také, tak díky této metodě se vlastně Česká republika zařadila v hnutí lídr na čelní místo v evropských strukturách a jsme bráni jako vzorový příklad toho, jak se to dělat má, čili já se teďka ptám, zda vy ve vašich plánech, jak ozdravit a zprůhlednit vlastně ten proces, který ještě dobíhá a začne od roku 14 znova, jestli tam počítáte s námi, coby už osvědčenými lídry v regionech, to jest s krajským sdružením místních akčních skupin Středočeského kraje. Děkuji. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Já jen dodám, že ty místní akční skupiny, pokud se nemýlím, tak jich funguje 160 ve všech 13 krajích České republiky. 

Miloslav OLIVA, ředitel obecně prospěšné společnosti Region Pošembeří: 

Přesně tak. Ano, je to přesně tak. V tuto chvíli 112 masek rozděluje stávající program Rozvoje venkova a připravují se nové, zhruba v 50, takže... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Helena Langšádlová, poslankyně. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:
 

Já jsem v kontaktu s některými místními akčními skupinami ve středních Čechách, je to velmi sympatická forma i rozdělování prostředků, protože jsou tam zahrnovány zájmy jak obcí, tak neziskového sektoru, tak i podnikatelů, seznámila jsem se i s některými formami rozdělování prostředků, jsou tam velmi pečlivě nastavena kritéria tak, aby bylo dopředu jasné právě, kdo a za jakých podmínek může prostředky získat a i v jednání, která jsem vedla, tak počítám s tím, že by místní akční skupiny byly zahrnuty mezi ty subjekty, které by se měly podílet, podílet na rozdělování prostředků z Evropské unie, protože jsem přesvědčena, že to dělají férovým způsobem. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To znamená, víc vidí pod ruky politiků a těm administrativám. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Ano, ano, a znají velmi dobře ty místní podmínky a dělají opravdu velmi dobrou práci. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Odpověď Josefa Řiháka z ČSSD. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Tak já nemám problém s maskama taky, s takzvanými maskami spolupracovat, na okrese Příbram znám jejich práci a já si myslím, že ta Evropská unie se rozjíždí a všichni jsme se učili trošku za pochodu, tak jako se učily i masky za pochodu a nemám problém spolupracovat s nimi.

Václav MORAVEC, moderátor:

Dal byste je tedy do těch odborných skupin, které rozdělují a přispívají. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Určitě. Já si myslím, že nemám problém s nimi spolupracovat. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No já se ptám, tak problém mít nemusíte, ptám se na konkrétní kroky. Lukáš Tůma, jak bude konkrétní? 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Tak pokud bych teda, pane redaktore, ještě ty konkrétní kroky, tak víte, já jsem vždycky vítal, když někdo přijde a pomůže řešit nějaký problém. A vím, že masky třeba na Sedlčansku, tak prostě to dělají dobře, tak si myslím, že je potřeba využít jejich zkušeností a zapracovat to do tý mojí práce a jak se říká, nikdo chytrej nám tady nespad a já třeba, když jsem dělal veterináře, tak když jsme vstupovali do Evropské unie, ta legislativa je prostě hrozně náročná a Evropa je prostě byrokratická a my si z toho musíme prostě udělat nějakej takovej, takovej postup, abychom prošli a abychom prošli správně. Na druhou stranu nemůžu říct, že evropské peníze v rámci Středočeského kraje byly špatně rozdělovány, aby tady nevyšlo z toho, že ta korupce nebo něco takovýho se dělo na Středočeským kraji. Znovu opakuji, byli jsme čtvrtý nebo pátý, co se týká úspěšnosti čerpání evropských peněz. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Lukáši Tůmo. 

Lukáš TŮMA, lídr krajské kandidátky SZ:

Tak já děkuji za slovo. Tak samozřejmě na okrese Příbram máme místní akční skupiny Podbrdsko, se kterou jsem v kontaktu. Myslím si, že ty projekty jsou samozřejmě velice prospěšné společnosti, jak už bylo řečeno, tak jedná se o projekty, podporu drobných podnikatelů, důležité je také samozřejmě zmínit neziskového sektoru a samospráv. Myslím si, že je potřeba a prioritní skutečně zachovat podporu rozvoje venkova a vůbec měst ve Středočeském kraji i těmito projekty a já to hodnotím velice kladně a samozřejmě my určitě budeme podporovat ty místní akční skupiny. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Podívejme se, jak funguje v současnosti vládnutí ve Středočeském kraji. Minulé volby, tedy volby v roce 2008 vyhrála ve středních Čechách, jak jinak, sociální demokracie, která vyhrála ve všech 13 krajích, v kraji Středočeském získala 35 % hlasů, náskok nad ODS byl pouze tříprocentní, což pro stranu znamenalo 26 křesel, občanští demokraté získali 25 křesel v zastupitelstvu, třetí komunisté mají 10 mandátů a v tomto volebním období tiše podporují jednobarevnou vládu sociálních demokratů. 4 křesla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu tehdy získali ještě Nezávislí starostové pro kraj. Další otázku, kterou máme a kde si prověříme, jak odpovídají konkrétně dáma a pánové, tedy lídři kandidátek ve středních Čechách v šesti zatím nejsilnějších politických stran, ptá se Barbora Adamová, která pracuje v administrativě, hezký dobrý večer. 

Barbora ADAMOVÁ, administrativní pracovnice: 

Dobrý večer. Já bych se chtěla zeptat všech kandidátů, jak to bylo s tím úvěrem, o kterém se tady pořád hovoří, kdo vzal ten úvěr za 4 miliardy a ten další na ručení dvou miliardám nemocnicím. Stačí mi název strany, vzala bych to postupně od pana Jetenského a pak nějaké vyjádření pana Řiháka. Děkuji. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tak a to jsme u dalšího bolavého problému Středočeského kraje - zadlužení Středočeského kraje. Mluví se o čtyřmiliardovém úvěru, tedy konkrétní otázka, kdo ho vzal? Začněme u Josefa Řiháka, jste si řekla. 

Barbora ADAMOVÁ, administrativní pracovnice: 

Pana Jetenského. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pana Jetenského. Pane Jetenský. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Dobře, úvěr 4 miliardy korun byl podepsán panem Bendlem. Je pravda, že pan Bendl vyčerpal 0,9 miliardy z těch 4 miliard korun toho konkrétního úvěru, ale musíte si uvědomit, že jsme v roce 2009 stáli v reálné době při reálném rozhodování, na jaře se rozhodovalo, zda pokračovat v podepsaných smlouvách na takzvané generely nemocnic. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže podepsán Petr Bendl. 

Barbora ADAMOVÁ, administrativní pracovnice: 

To mi stačí, děkuji. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já dopovím, byly podepsány konkrétní stavební smlouvy ... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, tak hlas lidu, hlas boží, pane Jetenský, se říká, jestliže chtěla jenom to ... 

Barbora ADAMOVÁ, administrativní pracovnice: 

Mně stačí vědět, kdo to podepsal. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Stačí vám tedy Petr Bendl. 

Barbora ADAMOVÁ, administrativní pracovnice: 

Názor jednotlivých stran. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Helena Langšádlová. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Tak určitě ten úvěr 3,9 miliardy byl podepsán ještě za vlády Petra Bendla, na druhou stranu to nejsou ani zdaleka jediné závazky kraje, to by bylo dobré, protože tam těch závazků dnes je o hodně více a dosahují téměř 10 miliard korun. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ano, mluví se o 8 až 10 miliardách zadlužených. Raduan Nwelati. 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:

Za prvé byla podepsána rámcová smlouva o úvěru, nebyl podepsán úvěr jako takový, rámcová smlouva de facto, to je předběžný úvěr, která banka vám řekne, ano, pokud budete chtít čerpat, tak čerpat můžete. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A jestliže jsme slyšeli pana Jetenského, že stejně se čerpalo, už zhruba miliarda za Petra Bendla, tudíž ... 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:

Ano, čerpala se miliarda, ale kdyby nikdo nechtěl pokračovat v čerpání, tak samozřejmě nemusel čerpat dále a dlužil by ten kraj jenom jednu miliardu, zatímco pan doktor Rath se rozhodl, že bude... 

Barbora ADAMOVÁ, administrativní pracovnice: 

Mně stačilo vědět, za koho to bylo podepsaný. 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:

... i nadále čerpat, vyčerpat celé ty 4 miliardy a bohužel ne na to, co si to předchozí vláda brala, teď myslím ta krajská, nevyčerpal to na silnice, ale na různé jiné věci, které de facto jsou spíš provozní. 

Barbora ADAMOVÁ, administrativní pracovnice: 

Já vím, šlo to i do školek, do školství, zdravotnictví, ano. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Miroslav Rovenský. 

Miroslav ROVENSKÝ, lídr krajské kandidátky KDU-ČSL, SNK ED, nez.:

On tam host to řekl správně, šlo to do školek, zdravotnictví, do nemocnic. A ten dluh nebo tu půjčku sjednal pan Bendl a byla poměrně výhodná. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ať vám neřekne všech šest lídrů pan Bendl, nechcete se ještě některého zeptat na upřesnění? 

Barbora ADAMOVÁ, administrativní pracovnice: 

Ne, ještě pana Řiháka teda, aby nám řekl, jak to je z pohledu ČSSD. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Takže ten úvěr, tuším, že podepsal Tonda Podzimek, bývalý radní, kterýho zplnomocnil kdysi hejtman, hejtman Bendl a ten, ty druhý úvěry, ten čtyrmiliardovej, a ty druhý úvěry na nemocnice, tam se jednalo o například Příbram, Kladno a Kolín, tak ty podepsali samozřejmě ředitelé nemocnic, předsedové správních rad, dozorčích rad, a tam je problém v tom, že ručí za ně Středočeskej kraj, to znamená ještě předtím, než přišla sociální demokracie k moci, já bych tady s panem primátorem, kterýho si nesmírně vážím, nesouhlasil. Stačí, když se podíváte, pane primátore, kdy se za ty peníze začalo stavět. Za ty peníze se začalo stavět ještě před úvěrem a za vás se dělalo zhruba dvě miliardy do silnic a za 600 miliard, za 600 milionů jste tam ještě měli už peníze, peníze mít připravený, protože jste napodepisovali smlouvy. Co se týká nemocnic, tak kladenská nemocnice, ta byla před dokončením těsně, když jste brali tyto úvěry, s kterýma hejtman, potom další hejtman nebo rada, vedení museli zaplatit, zaplatit ty dluhy, ale ono opravdu zbytek šel do školek, šel do škol a musíme si položit otázku, že ... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, už žádnou další otázku neklaďte, protože tím jste se, promiňte, tím jste se ... 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Kolikrát je potřeba vybudovat školky a upravit školy, když ... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, promiňte, s tím jste se dostatečně vypořádal, s tím jste se dostatečně vypořádal s tou otázky Barbory Adamové, ne, ne, ne, ale velmi stručně. 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:

Protože to, co říkáte, vůbec není pravda přece. Vždyť tam bylo vyčerpáno 900 milionů a bylo jenom, to nebylo ani vyčerpáno. Bylo de facto pod smlouvami ... 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Byly výběrový řízení, předpodepsaný smlouvy, co se týká čtyřmiliardovýho úvěru a ... 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:

900 milionů pod smlouvami, jinak nic jiného. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

... v nemocnicích už jste dávno ty věci prostavěli vy. Tak tady neříkejte o zadlužování. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pavel Jetenský, finanční výbor. Proč se tady rozčiluje, alespoň nonverbálně, že tady boucháte se do nohy, když posloucháte diskusi lídrů ODS a ČSSD? 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já jenom upřesním, upřesním fakta. 2006, 2007 Středočeský kraj vyčerpal na dvě nemocnice půl miliardy korun na zdravotnictví, ze čtyřech miliard úvěru bylo vyčerpáno 2,7 miliardy na výstavbu silnic, pro ostatní oblast, jako je životní prostředí, 130 milionů a zbytek šel v podstatě do zdravotnictví. Jediná stavba pro kulturu byla Husova ulice. Úvěr byl určen původně na silnice, 2,7 miliardy šlo do silnic, ale rozestavěné akce a pod smlouvami ve zdravotnictví musely se nějakým způsobem zafinancovat, tak ten úvěr se použil. 

Václav MORAVEC, moderátor:

My se budeme bavit o tom budoucím financování kraje, a to už za pár okamžiků, a to i prostřednictvím otázky Martina Kovaříka, který je ředitelem reklamní agentury, hezký dobrý večer. 

Martin KOVAŘÍK, ředitel reklamní agentury: 

Dobrý večer, děkuju za otázku. Já teda budu pokračovat v těch ekonomických otázkách, ale směrem do budoucna. Vzhledem k tomu, že je příjem kraje závislý na státním rozpočtu a stoupajícím nákladům a zvyšováním daní, budete dál zadlužovat do budoucna kraj, nebo budete držet vyrovnaný rozpočet a snižovat životní úroveň jeho obyvatel? Děkuju. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Koho si vyberete jako prvního? 

Martin KOVAŘÍK, ředitel reklamní agentury: 

Pochopitelně páni prominou, dáma má přednost. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To jsou páni diskriminováni. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

My rozhodně nechceme dál zadlužovat kraj, naopak kraj musí začít splácet své závazky, které jsou dnes opravdu ve výši 10 miliard korun. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To znamená už žádný úvěr, i kdybyste si na splácení závazků? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Oni dokonce někteří ekonomové tvrdí, že už by ten kraj úvěr nedostal, protože dnes je tam přes 400 milionů faktur po splatnosti, takže ono už asi ani není možné uzavřít úvěr, ale my bychom rozhodně nechtěli kraj dále zadlužovat, naopak musíme začít splácet závazky kraje. 

Lukáš TŮMA, lídr krajské kandidátky SZ:

Tak my samozřejmě jsme velice znepokojeni, že skutečně dnes, kdy řekněme, ten roční rozpočet Středočeského kraje je 16 miliard, tak už teď dluh by měl být mezi 8 až 10 miliardami. My jsme tím velice znepokojeni, protože ač tady bylo minulé nebo současné vedení, tak to moc neřeší. To zadlužení stále narůstá a my samozřejmě v tom máme řešení skutečně v případě, že bychom měli tu možnost, tak bychom dali dohromady ekonomickou radu skutečně z odborníků, kteří by naplánovali, jak skutečně náš kraj oddlužit a dali samozřejmě bychom tomu to, že by tam byl zapojen i neziskový sektor jako třeba Transparency a další skutečně odborníci, aby došlo pryč řekněme, oddlužení toho našeho kraje. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Libor Michálek, někdejší šéf Státního fondu životního prostředí, který také kandiduje do Senátu, tak tady vyhrožuje i bankrotem, možným bankrotem Středočeského kraje. Není to svým způsobem předvolební propaganda, protože Středočeský kraj na tom zase nemůže být tak špatně, aby mu hrozil bankrot? 

Lukáš TŮMA, lídr krajské kandidátky SZ:

Já si to nemyslím. Nicméně je potřeba říct, že je velice nezodpovědné náš kraj zadlužovat dále. My to zadlužování chceme zastavit, je to špatně a chceme to řešit, samozřejmě. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Ono se to špatně poslouchá. Potřeboval bych možná delší čas. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No, to vám nedám. Jestli toto má být předstupeň. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Kraj splácí závazky ještě za ty dluhy, které neudělal. My se tady bavíme, víte, ty závazky týkající se 4 miliard, tak ty jsou přece splatný do roku 2025 a ty závazky kolem nemocnic, které se vzaly, které podepsal hejtman Bendl a spol, tak 2007. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, ale proto jsem kladl tu otázku, jestli si na splácení závazků zase půjčovat. Ne, tak to ale zpravidla bývá. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Ne, ne, ne, splácí, kraj pravidelně splácí. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Že se ty organizace včetně kraje, promiňte, dostanou do finanční tísně a pak si na poslední chvíli zase berou úvěr. Je otázkou, jestli by Středočeský kraj ten úvěr dostal, a když tady říkáte, že se bude splácet někdy až za pět, šest let, část toho úvěru, tak přece to neřeší problém? 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

To jsem neřekl, smlouva je podepsaná, všichni musí splnit. To znamená, jak ten kdo si půjčila, tak ta banka. Ten úvěr je splatný v roce 2025 jeden a druhý 2027. Jediný, co já vím, co se musí začít splácet a ten se pravidelně splácí, tak je bohužel ta jedna miliarda, která se proinvestovala na silnice, minulý rok, já bych nikdy na takový úvěr ve městě si nevzal a to je všechno, co kraj musí splácet, jestliže někdo straší tím, že kraj, kdyby měl teď všechno zaplatit, tak jde do bankrotu, to není pravda. Příjem Středočeského kraje 15,8 miliard, ale on nemusí splatit těch 6 miliard, který dluží ihned, protože na to má smlouvu a tam byl pribor, tuším, klouzavý do 2 %, což není špatná půjčka, kterou tenkrát ODS vzala. Mně spíš vadí to, že dneska každý říká, že my jsme to zadlužili. Není to pravda. Ta ODS má na tom svoji vinu. Kraj do konkurzu nemůže jít.

Václav MORAVEC, moderátor:

Platí to, že Středočeský kraj je nejvíc zadluženým krajem v rámci srovnávání jednotlivých krajů České republiky. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Nemůže jít. Já spíš takový to strašení, že může teď jít do konkurzu, kdy by měl splatit. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale Lukáš Tůma za Stranu zelených, že nesouhlasí s tím, co tvrdí Libor Michálek a vlastně mi přiznal, že to je svým způsobem senátní propaganda. Michal Pícl, který pracuje ve státní správě. Vás také zajímá financování. Jak se vám to poslouchá zatím ty odpovědi? 

Michal PÍCL, státní zaměstnanec:

Zatím docela špatně. 

Václav MORAVEC, moderátor:
 

Z jakého důvodu a na co byste se tedy zeptal lídrů? 

Michal PÍCL, státní zaměstnanec:

Já bych se zeptal, jaké máte nebo jak byste dále rozvíjeli kraj a čím byste to chtěli financovat, když tady říkáte, že dál si půjčovat nechcete, operační programy většina jich skončí, ROP nebudou, takže mě by zajímalo, z čeho vy vlastně chcete rozvíjet dále kraj, a zajímal by mě názor paní Langšádlové. Děkuji. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Určitě, velice ráda. Já jenom bych chtěla ještě upřesnit, když tady padlo číslo, že rozpočet kraje je těch 17 miliard korun, to je sice pravda, ale 10 miliard korun z toho jsou transfery, zejména transfery, které jdou do regionálního školství a přibližně 5 miliard jsou vlastně mandatorní a kvazi mandatorní výdaje. Takže těch disponibilních prostředků je přibližně ve výši asi 750 tisíc ročně. Promiňte, milionů. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Milionů, třičtvrtě miliardy. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Moc se omlouvám. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To by už Středočeský kraj na tom byl hodně špatně. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:

Omlouvám se, přeřekla jsem se. Takže přibližn

MUDr. Raduan Nwelati

kandidát na hejtmana Středočeského kraje
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
primátor
krajský zastupitel