16. dubna 2024

Šéf mladých „ódéesáků“ Michal Chládek: Cílem číslo jedna je oslovit 400 tisíc nových voličů

(FORUM 24) Dostupné bydlení, zodpovědné hospodaření a rovná práva žen a mužů. Na tato tři témata se plánuje zaměřit nová mládežnická organizace občanských demokratů. V rozhovoru pro deník FORUM 24 to řekl její předseda Michal Chládek. Podle něj v letech 2021 až 2025 dospělo nebo dospěje 400 tisíc mladých lidí, kteří mají nebo budou mít možnost dost výrazně ovlivnit volby. Právě ty se bude Mladá ODS pokoušet co nejvíce oslovit.

Proč se vlastně Mladí občanští demokraté, kteří fungovali dosud, změnili na Mladou ODS?

Mladí občanští demokraté byli platforma, která neměla právní subjektivitu. To znamená, že jsme například nemohli uzavírat dohody s jinými mládežnickými organizacemi, těžce se nám vyjednávalo s partnery, například spřátelenými instituty ze zahraničí. Mladá ODS je zapsaný spolek, má jasnou strukturu, je jasné, kdo za co zodpovídá. To předtím úplně nebylo a myslím si, že osobní odpovědnost je něco, co v ODS ctíme.

Co jsou vlastně hlavní cíle Mladé ODS?

Cílem číslo jedna je oslovit 400 tisíc nových voličů, v letech 2021 až 2025 dospělo nebo dospěje 400 tisíc mladých lidí, kteří mají nebo budou mít možnost dost výrazně ovlivnit volby. Mladá ODS se bude pokoušet je co nejvíce oslovit.

Nechali jsme si zpracovat průzkum, ze kterého nám vyšla tři témata, která mladí ve věkové kategorii 18 až 35 let nejvíce řeší. Je to dostupné bydlení, zodpovědné hospodaření a rovná práva žen a mužů. Nechali jsme záměrně zvlášť testovat i manželství pro všechny a to nám vyšlo až jako osmé téma.

Když jste zmínil ta tři nejdůležitější témata, dělá v nich současná ODS dostatečné kroky?

Myslím si, že určitě. Co se týče například dostupného bydlení, tak se přijal nový stavební zákon, chystají se podzákonné předpisy, současně se má digitalizovat portál stavebníka a tak dále. To jsou věci, které jednoznačně pomůžou. Důležité je říkat, co se přesně dělá, a to formou, která je pro mladé srozumitelná. Typicky krátkým videem na sociálních sítích. Představuju si video, ve kterém ukážeme, že v Americe je postaven barák za dva dny – Jak se staví sen, v Česku za deset let.

Není stavební zákon ale spíše téma Pirátů, kdy to řeší ministerstvo pro místní rozvoj v čele s Ivanem Bartošem? Jak se povede přesvědčit mladé lidi, že je to zásluha ODS?

Když jsme si nechávali zpracovat ten již zmíněný průzkum, tak v něm jasně vyšlo, zda mají mladí lidé pocit, že něco z toho některá ze stran komunikuje. Ukázalo se, že podle nich všechna tři témata nekomunikuje nikdo. Konkrétně 80 procent mladých lidí má pocit, že to neřeší nikdo, 20 procent se pak rozkouskovalo mezi ostatní strany zastoupené v poslanecké sněmovně. Takže ten prostor tam je.

Já si myslím, když se podíváme teď například na eurovolby, že většina lidí není schopna rozlišit, co je Evropský parlament a co Evropská komise. Takže když bude někdo říkat, že je to pirátské téma, tak podle mě tak do hloubky nikdo z mladých nevidí. Nechci se nikoho dotknout, ale podle mě třeba 60 procent lidí neví, kdo je ministr pro místní rozvoj.

Když se ještě vrátím… chápu správně, že budete jako Mladá ODS komunikovat ta zmíněná tři témata a jiná ne? Například manželství pro všechny, které vám vyšlo až na osmém místě.

Pokud jde o manželství pro všechny, nechci říct, že bychom byli proti. Myslím si, že diskuzi musíme vést, a je dobře, že ji povedeme. Ale nemáme jednoznačný názor, zůstaneme u toho, že hodnotové věci – stejně jako v případě ODS – si bude každý řešit po své ose. My se profilujeme na ekonomická témata, na věci, které mají reálný výtlak. Ale zpátky k otázce. My se budeme věnovat i jiným tématům, budeme se k nim vyjadřovat, ale dostali jsme doporučení, že si máme vybrat dvě, maximálně tři věci, které pojedeme a budeme je říkat pořád dokola, aby to mělo zásah.

Máte pocit, že je ODS otevřena mladým lidem?

Mám pocit, že čím dál více je. Třeba před deseti lety byla mnohem více zakonzervovaná.

Už jsme se bavili o průzkumu, který jste si nechali udělat. Řešili jste třeba i to, jak mladí lidé vnímají značku ODS? Zda ji vnímají nějak negativně, nebo historii politických stran úplně neřeší.

Ta druhá možnost, že nedokážou identifikovat staré problémy. Dnešní ODS – na tohle přesně ten průzkum nebyl zaměřený, je to můj pocit – je vnímána skrze Petra Fialu a pod jeho vedením není žádný větší politický skandál.

Blízko k ODS mají desítky let Mladí konzervativci, ostatně měli stánek i na tomto posledním kongresu. Budete s nimi nějak spolupracovat?

Honza Hroudný, který je nový předseda Mladých konzervativců, je jeden z mých nejlepších přátel, takže určitě spolupracovat chceme. Bavíme se o tom, že bychom chtěli uzavřít dohodu o spolupráci, kde by bylo jasně vydefinované, jakým způsobem budeme vystupovat. Okolo 80 procent aktivit bychom dělali spolu, typicky debaty nebo komunikaci, protože je zároveň dost těžké pro lidi z vnější sféry rozlišit Mladou ODS a Mladé konzervativce. To jsou věci, o kterých nyní diskutujeme.

A co sloučení obou spolků?

To je otázka, která se nabízí, ale teď není na stole.

Bych se zastavil ještě u fungování Mladé ODS. Jestli se nepletu, tak v případě Mladých občanských demokratů to bylo tak, že každý člen ODS do 35 let byl zároveň automaticky členem. Jak to bude teď u vás?

U nás to bude fungovat tak, že se každý musí do Mladé ODS přihlásit, tedy do spolku, který vznikl. Všem členům ve věku 18 až 35 let přijde e-mail s tím, že se mohou přihlásit a že jsme se transformovali na spolek. Máme jasně definované členství, kde se platí roční členské příspěvky, studenti 200 korun a 500 korun pracující. Existuje i forma podporovatele, pro kterého neplatí žádné povinnosti a dostává pouze avízo o tom, že se chystá například nějaká akce.

Budete nějak oslovovat i potenciální členy, kteří aktuálně nejsou v ODS?

Určitě, podle mě v tomto případě nejlépe funguje osobní vazba. Já jsem asi tři roky dělal koordinátora v Jihomoravském kraji (Mladých občanských demokratů, pozn. red.), kde se nám podařilo vytvořit fakt velkou partu lidí. Je tam asi 300 členů ve věku 18 až 35 let, z toho těch aktivních je asi 50 až 60. V momentě, kdy to nefunguje jenom na principu politické aktivity, ale i na principu toho, že jdeme spolu na pivo, bavíme se o jiných věcech a u toho můžeme řešit i politiku, tak to funguje úplně nejlíp. To je jedna věc a potom jsou to samozřejmě sociální sítě, kde chceme dělat content, který mladé lidi chytne.

Když teď někdo vstoupí do Mladé ODS, co vše může očekávat?

Může se začít zapojovat, přihlásit se do expertních týmů, tedy podílet se na politické agendě. Do konce roku bude v každém kraji minimálně jedna debata, které bychom chtěli mít trochu více sexy, nějaký brand, který přitáhne pozornost. Pro členy se chystají stáže v poslanecké sněmovně, senátu, Evropském parlamentu, v hlavní kanceláři ODS, v Pravém břehu. Chystá se akademie i výjezdy do zahraničí.

Je nějaký cíl dostat členy Mladé ODS do vedení samotné strany? Do nějakých struktur na vyšších pozicích?

Že bychom to měli definováno nějak právně, to určitě ne. Ani to nechceme. Je důležité říct, že nechceme v ODS vytvářet nátlakovou skupinu. Chceme aktivizovat mladé, přivést k politice nové lidi. Byl bych určitě nerad, kdyby to sklouzlo k tomu, že budeme někoho někam tlačit. Takhle to fungovat nemá. Ne revoluce, ale evoluce.

Když se obecně podíváme na mladé lidi v Česku, jak myslíte, že vnímají vůbec politiku a dění u nás?

Myslím si, že spousta lidí to nevnímá vůbec. Ti, co to vnímají, tak mají pocit, že všechno dlouho trvá, že se všichni vymlouvají, že něco nejde, a jsou částečně frustrovaní. Na druhou stranu, když si vybavím nějaké průzkumy, tak co se týče směřování naší země na západ a to, co z toho vyplývá, tak to je něco, co vnímají pozitivně.

Budete mít TikTok?

To je věc, o které teď vedeme dost velkou diskuzi, ale myslím si, že k tomu dřív nebo později prostě dojde. Nicméně to rozhodnutí ještě nemáme na stole, ale za mě ho mít budeme.

Nehrozí, že se pak budeme dívat na videa, kde Petr Fiala tančí někde na dvoře Úřadu vlády, jak jsme zvyklí od hnutí ANO?

Tohle fakt nehrozí.

Když už jsem nakousl TikTok a hnutí ANO, často se objevuje tvrzení, že jim ta videa s Alenou Schillerovou nebo Andrejem Babišem pomáhají a přibývají jim tak mladí voliči. Vidíte to stejně?

Já jsem o tom přesvědčený, a proto si myslím, že je nevyhnutelné se adaptovat. ODS byla vždycky strana, která hledala vyvážení mezi hodnotami a pragmatismem. V tuhle chvíli je více než zřejmé, že v tomto případě bude muset vyhrát pragmatismus. Nevím, zda ODS bude na TikToku jako strana, ale my pravděpodobně ano. Mladá ODS je pro komunikaci směrem k mladým na TikToku podle mě dobrá platforma.

(Autor: Jan Pánik)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Michal Chládek

předseda Mladé ODS