6. září 2012

Nové projekty nedělají „Salonu republiky“ rozhodně ostudu

I letos se budou v Královéhradeckém kraji oceňovat nejlepší stavby v regionu v soutěži, která byla vypsána společně s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Českým svazem stavebních inženýrů a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR Hradec Králové.

O titul Stavba roku 2012 bojuje celkem jedenáct staveb, mezi nimi jsou například zrekonstruované jižní terasy v Hradci Králové či rekonstrukce Boromea v centru metropole.
V minulém volebním období připravila radnice v Hradci Králové a částečně i realizovala, velké množství významných projektů a některé z těchto staveb získaly i významná ocenění. Z nejvýznamnějších realizací můžeme připomenout integrovaný dopravní terminál a na něj navazující rekonstrukci Riegrova náměstí, které se stalo krásným prostorem vítajícím návštěvníky města. Za velmi zdařilou a dlouho občany města požadovanou novostavbu lze považovat areál koupaliště Flošna. V posledních dvou letech se podařilo dokončit několik dalších projektů, které svoji kvalitou rozhodně nedělají městu kdysi označovaném jako „Salon republiky" ostudu. Ať je to sportovní areál Bavlna, rekonstrukce obřadní síně v domě U Špuláků, jižních teras pod starým městem nebo nová lávka u zimního stadiónu.
Realizace dalších významných staveb probíhá i v současné době. Nová knihovna vznikající přestavbou továrny Vertex podle projektu architekta Davida Vávry je v současnosti stavebně dokončená a byla zahájena výroba interiérů. Bezbariérové prostory nabídnou velké množství knih ve volném výběru, což doposud nebylo možné, vzhledem k stísněným prostorám stávající městské knihovny na starém městě. Provoz knihovny bude doplněn o odpočinková zákoutí, kavárnu či galerii. Rozšíří se vzdělávací a kulturní aktivity pro děti i třeba pro starší lidi, kteří zde budou moci trávit volný čas.
Stavební ruch je i v okolí Náměstí 28. října, kde vznikne originální městský prostor podle vítězného návrhu vzešlého z architektonické soutěže a jehož autorem je hradecký architekt Martin Hájek. Tento dosud poměrně zanedbaný kout města bude rozdělen na klidovou zónu s posezením a množstvím zeleně a na společenskou a obchodní část s místem pro trhovce, které bude zastřešeno membránovou konstrukcí. Staví se v Šimkových sadech, které si zachovají svůj přírodní charakter, ale budou doplněny např. o občerstvení a WC. Zahájeny byly práce na sportovním areálu Slávie, který byl ve velmi špatném stavu a kromě nových hřišť zde vznikne i zázemí pro sportovce.
Nesmíme zapomenout ani na probíhající rekonstrukci Benešovi třídy, hlavní tepnu Moravského předměstí, která v době svého vzniku byla velmi progresivně řešena, ale toto řešení, zejména s ohledem na materiálové možnosti tehdejší doby, již dnes nevyhovuje. Nové řešení, které ruší ochozy podél obchodů a tím i různé schody a rampy, vytvoří široký bulvár s zelení a zklidněnou dopravou.
Nakonec zbývá se ještě zmínit o největším připravovaném projektu, kterým je nový fotbalový stadión. Přes potíže, které logicky takto velký záměr provázejí, práce na přípravě stavby pokračují. Spojení stadionu a obchodního centra umožní městu realizovat stadion bez nutnosti se významně zadlužit, a v době, kdy se již do přípravy investovalo tolik času a peněz, by byla velká škoda od záměru ustoupit.

Ing.arch. Lenka Zídková

předsedkyně místního sdružení
zastupitelka statutárního města