5. března 2013

Výstaviště Masarykova tř. – strategická změna územního plánu

Na únorovém zastupitelstvu města Liberec byl předložen návrh na pořízení strategické změny územního plánu města. Týkal se několika lokalit ve městě, kromě jiných také výstaviště na Masarykově třídě. O strategičnosti celé změny mám pochybnosti.

Slovo strategické se však, podle mého názoru, jednoznačně dotýká osudu zbytku výstaviště. V tomto území mělo být z dotačních peněz vystavěno Muzeum kolejové dopravy a park. Od těchto záměrů se ustoupilo a logicky vznikla otázka, jak využít toto území. A v tom vidím strategičnost rozhodnutí. Myslím si, že toto území by mělo být zastavěno. Vzhledem k tomu, že se jedná o mimořádné území v nejcennější části města, mělo by však jeho zastavění proběhnout promyšleně. Naskytla se nám výjimečná příležitost udělat krok, který Liberec možná ještě nezažil: vyhlásit architektonickou soutěž na využití území a pozemky prodat v soutěži tomu, kdo takový záměr bude ochoten zrealizovat. Vím, že se jedná o dlouhou a poměrně pracnou cestu. Ale jen tak zajistíme, že území nepodlehne tlaku developerů, kteří využijí finanční tísně města a budou usilovat o prodej pozemků pro využití, které nebude mít město pod kontrolou.

 

Tento návrh předkládám jako zastupitel města i jako člověk, který dříve působil v developerské firmě. Tedy jako mírně poučený laik. Překvapuje mě však, že z radnice neslyším hlasy Rady architektů, kterou si vedení města se slávou ustanovilo v roce 2012. Neslyším hlasy, které by radily v tak výjimečném případě, jako je využití poměrně velké plochy v nejcennější části Liberce. A pokud je neslyším, a to nejen v tomto případě, pak se ptám: potřebuje město radu Architektů? Myslím, že ne. Myslím, že zodpovědný politik ve vedení města by měl vědět co dělat. A pokud není odborníkem, pak by se měl obklopit týmem, třeba ad hoc postaveným. V tomto případě by to mohl být tým pro Strategické využití výstaviště na Masarykově tř. v Liberci.
Ing. Tomáš Hampl

zastupitel města Liberec