20. prosince 2011

Tisková zpráva k rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2012

V roce 2011 schválila krajská koalice ČSSD a KDU-ČSL nejzadluženější rozpočet v historii Jihomoravského kraje. „V tomto trendu pokračuje i rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2012,“ sdělil na úvod tiskové konference kandidát ODS na hejtmana Jiří Crha.

Rozpočet byl schválen s celkovými příjmy 5,15 miliardy Kč a výdaji 6 miliard Kč. Z toho je zřejmé, že rozpočet je sestaven jako deficitní a to ve výši 850 mil. Kč. Tento deficit je financován úvěrem               z Evropské investiční banky a ODS dlouhodobě kritizuje účelnost úvěru. Čerpání úvěru je dalším zadlužováním našeho kraje a ne motorem jihomoravské ekonomiky, jak to bylo několikrát prezentováno z úst představitelů Jihomoravského kraje. Jihomoravský kraj tak nadále zůstává jedním z nejzadluženějších krajů v České republice. 
 
Schválením rozpočtu na rok 2012 ČSSD definitivně ustoupila od svých klíčových volebních slibů, kterými byly proplácení regulačních poplatků a výstavba nových domovů pro seniory. Od proplácení regulačních poplatků ČSSD ustoupila již začátkem roku 2010 a v roce 2012 upouští od projektu výstavby čtyř nových domovů pro seniory v Miroslavi, Ivančicích, Bučovicích a Hustopečích. 
ČSSD tak opět ukázala, že neumí a nehodlá plnit své volební sliby.
 
„Oceňuji fakt, že Zastupitelstvo Jihomoravského kraje schválilo doprovodná usnesení k rozpočtu Jihomoravského kraje, které navrhl klub ODS. Ať už to byla podpora vědy, výzkumu a inovace formou navýšení příspěvku Jihomoravskému inovačnímu centru nebo úkol Radě kraje předložit zastupitelstvu harmonogram vpuštění konkurence na železnici v rámci „Integrovaného dopravního systému“, sdělil Jiří Crha. 
 
Schválený rozpočet na rok 2012 ukazuje na velkou míru nesystémovosti při sestavování rozpočtu . Pro ilustraci uvádíme několik nejkřiklavějších případů:
 
  • Dotační titul „Program rozvoje venkova“ (PRV) – program je určen pro menší obce našeho kraje a je meziročně krácen více jak o 75%. Z 81 mil. Kč vyčleněných v roce 2011 na 20 mil. Kč v roce 2012. Takové krácení výrazně poškodí zejména malé obce a je nekorektní vůči těmto obcím i s ohledem na morální závazek, který kraj pro financování PRV má, protože ho převzal od Ministerstva pro místní rozvoj a má ho zohledněn v tzv. rozpočtovém určení daní částkou 50 mil. Kč.
     
  • Krácení kofinancování projektů obcí a vodárenských svazků financovaných ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP) a to za situace, kdy si obce a svazky budou moci naposledy požádat v roce 2012 SFŽP o dotaci na kanalizaci. V případě, že kraj nebude svou dohodnutou část kofinancovat, tak se projekt nebude realizovat. V roce 2011 bylo v rozpočtu vyčleněno více jak 200 mil. Kč na tyto aktivity, v roce 2012 jen 73 mil. Kč.
     
  • V období krize, kdy dochází k výrazným úsporám jak v soukromé sféře, tak na úrovni jednotlivých ministerstev, rozpočet kraje nešetří provozní výdaje a obsahuje mnoho zbytečných výdajů a dotací.
     
  • Poprvé se v rozpočtu roku 2012 objevuje položka „příspěvek na krytí výdajů na vzdělávání“ s částkou 107 mil. Kč. Jedná se o dotace na dokrytí mezd pracovníků školských příspěvkových organizací a hrazení učebních pomůcek. Je to přímý důsledek neschopnosti této koalice provést včas a dobře optimalizaci středního školství. To se v celé historii, kdy ODS byla součástí koalice na kraji nestalo. „Připomínám, že kdyby se optimalizace dělala dle harmonogramu a metodiky, kterou ODS připravila, náš kraj by nemusel neefektivně tyto prostředky ve výši 107 mil. Kč vynakládat.“
Ing. Bc. Jiří Crha

člen místní rady
předseda oblastního sdružení
místostarosta