27. listopadu 2012

Nová krajská trojkoalice má velký korupční potenciál

Nově sestavená krajská koalice mezi ČSSD a KDU - ČSL zamezuje opozici vykonávat kontrolní činnost. ČSSD totiž zároveň podepsala smlouvu o spolupráci s komunisty, jejichž zástupce stane v čele kontrolního výboru.

„Všichni smluvní partneři, tedy KDU - ČSL, ČSSD a KSČM si rozdělili role tak důmyslně, že si následující čtyři roky budou moci dělat prakticky, co chtějí. Sociální demokraté a lidovci budou vládnout, zatímco KSČM bude na vše dohlížet. Je to naprosto absurdní situace, když uvážíme, že se KSČM a ČSSD písemně zavázaly jednat ve vzájemné shodě a součinnosti. Existence kontrolního výboru tím postrádá smysl,“ uvádí předseda klubu ODS Jiří Crha.

Stejnou taktiku pak vládnoucí strany zvolily i v případě kontrolních pozic ve společnostech založených krajem. I zde budou všechny posty zastávat zástupci nové koalice. Opozice a veřejnost tak nebude mít prakticky možnost dohlížet na jejich činnost. „Voliči rozdali své hlasy jasně, ale asi nikdo z těch, kdo vhodili hlas lidovcům, nečekal, že se jejich strana spojí s komunisty. U pana Haška to veřejnost zase tak moc nepřekvapí,“ dodává Crha.

Nemožnost dohlížet nad hospodařením kraje jen podpořilo rozhodnutí ODS nepřijmout nabídku na obsazení uvolněné funkce. „Voličům jsem před volbami slíbil, že nebudu kumulovat funkce a tento slib platí. Na to máme v kraji jiné experty. Nechceme hrát divadlo pro koalici opřenou o KSČM,“ uzavírá Crha.

Krajská ODS chce v následujících čtyřech letech podporovat projekty, které jsou klíčové pro rozvoj kraje jako například práce na nových zásadách územního rozvoje. Přestože ještě není známo programové prohlášení krajské rady, už teď je jisté, že ODS nepodpoří populistické centrální nákupy energií prostřednictvím neprůhledně hospodařící společnosti pro krajské centrální nákupy - CEJIZA nebo navrhovanou bytovou výstavbu, která je zcela mimo kompetence kraje. Naopak vstup konkurence na železnici, nebo odstoupení od předraženého projektu nemocnice Znojmo, ODS rozhodně podpoří.

Ing. Bc. Jiří Crha

lídr kandidátní lístiny pro volby do Z JMK 2012

Štítky:
tisková zpráva