4. září 2012

ODS přiblíží rozpočet kraje lidem prostřednictvím webové aplikace

Pro jihomoravskou ODS je jednou z volebních priorit zprůhlednění fungování kraje a zlepšení komunikace s občany. Jedním z prostředků bude nová internetová aplikace. V ní si občané prohlédnou podobu navrhovaného rozpočtu a sami jej budou moci připomínkovat.

„Chceme spustit interaktivní webové rozhraní věnující se rozpočtu kraje. Před jeho schvalováním na další rok umožní aplikace občanům aktivně navrhovat podobu rozpočtu formou tzv. bilancování. Chceme lidem ukázat, že ani krajská pokladna zkrátka není nafukovací a na dluh se žít nedá,“ uvedl kandidát ODS na hejtmana Jihomoravského kraje Jiří Crha.
V aplikaci si budou moci občané prohlédnout jednotlivé položky rozpočtu i z minulých let, a to včetně projektů, které již byly realizovány. „Náklady na spuštění aplikace nepřesáhnou desítky tisíc korun. Hospodaření kraje se ale značně zprůhlední, a každý uvidí, kam jeho peníze putují,“ doplnil Crha.

Dalším krokem, který chce ODS podniknout k posílení transparentnosti hospodaření kraje a boje proti korupci, je zkvalitnění výběrových řízení. „Veškeré informace o průběhu a výsledcích jednotlivých řízení budou občanům lehce dostupná na internetu v reálném čase, nikoliv se zpožděním nebo vůbec. Dohledat dnes některé zakázky na webu kraje je zcela nemožné. To logicky budí řadu pochybností a reputaci úřadu to rozhodně neprospívá,“uzavírá Crha.

Ing. Jiří Crha

lídr kandidátní lístiny pro volby do Z JMK 2012

Štítky:
tisková zpráva