6. srpna 2012

Hejtman Hašek bude financovat volební kampaň z krajských peněz, láká k tomu i další strany

Stávající sociálnědemokratický hejtman Hašek rozhodl, že v období před krajskými volbami bude činnost kraje prezentována formou inzerce v tištěných mediích. Za vlastní prezentaci přitom hodlá utratit celkem 4, 8 milionu korun z rozpočtu kraje. Načasování tohoto kroku před krajské volby nelze vysvětlit jinak, než že si chce vlastní volební kampaň financovat z veřejných peněz. Hejtman zároveň nabádá ostatní politické strany zastoupené v krajském zastupitelstvu, aby se k prezentaci připojili. Jihomoravská ODS

„Návrh stávajícího hejtmana mě upřímně šokoval a zásadně jej odmítám. Využívání krajských peněz k financování volební kampaně je nehoráznost nejhlubšího zrna, i když v podání pana Haška žádná novinka. Společně s bývalým hejtmanem Davidem Rathem hráli v tomto směru vždy první housle. Stačí si jen vzpomenout, jak oba hejtmani plnili krajské noviny svými fotkami takovým způsobem, že místo zpravodajství o dění v kraji připomínaly spíše rodinná alba,“ uvedl Jiří Crha a doplnil: Zaslal jsem panu hejtmanovi dopis, ve kterém jej vyzývám, aby od záměru upustil, a to minimálně v předvolebním období. Jen tak může dokázat, že mu nejde o vlastní kampaň, ale o informovanost občanů.

Vedení kraje argumentuje tím, že nákup inzerce z peněz daňových poplatníků je důsledkem ukončení smlouvy mezi krajem a nakladatelstvím CCB na vydávání krajských novin, listů Jižní Moravy. K vypovězení smlouvy přitom ODS vyzývala již v dubnu tohoto roku, důvodem bylo právě ukončení spekulací o jejich zneužívání k politickým bojům.

ODS vznik krajských listů v minulosti podpořila. Jejich původním posláním mělo být šíření informací o činnosti krajského úřadu jednotlivým obcím. Tato myšlenka se z novin postupem času bohužel vytratila. Noviny financované z rozpočtu kraje dlouhodobě budí velké rozpory. Kritika se týká hlavně skutečnosti, že si vedení kraje z novin dělalo prostor pro vlastní politickou kampaň.

Ing.Jiří Crha

lídr kandidátní lístiny pro volby do Z JMK 2012