29. dubna 2015

Rada couvla pod tlakem ODS, o nájem v pizzerii Grosseto se bude soutěžit

Na základě intervence opoziční ODS rada městské části Praha 6 ustupuje od rozhodnutí pronajmout prostory pizzerie Grosseto jinému provozovateli, společnosti FINE FOOD CZ s.r.o. „Až pod tlakem opozice i veřejnosti rada slibuje transparentní výběrové řízení, čímž de facto uznala naše námitky, že nový nájemce nebyl vybrán standardním postupem,“ říká Alan Zubr, zastupitel ODS, která na kauzu Grosseto upozornila jako první.

Přestože podle vyjádření odpovědného radního Romana Mejstříka (ANO) nebylo cílem zavedenou restauraci v Dejvicích zrušit, ale dosáhnout adekvátního příjmu z pronajatého prostoru, reálné kroky rady byly přesně opačné. Dlouholetému nájemci nebyla po 20 letech prodloužena smlouva. Jeho činnost tak radní svým rozhodnutím fakticky ukončili.

 

ODS se současně ohrazuje proti avizované snaze vedení Prahy 6 přenastavit pravidla pro výběr nájemného tak, aby podle typu místa a provozu činilo 8-12% z obratu. „Nesouhlasíme s tím, aby nájem byl propočítáván z procenta tržeb. Ty je možné zjistit pouze po zavedení registračních pokladen. Jejich zavedení naprosto odmítáme, protože se jedná o nástroj k vydírání podnikatelů,“ sdělil Jakub Stárek, zastupitel a předseda ODS na Praze 6.

Podle ODS je postup, kdy se výše nájmu soutěží ve výběrovém řízení, poté projde příslušnými komisemi a následně je schvalován radou, dostatečně transparentní.

 

 

Kde vidí ODS největší pochybení ve výběru nového nájemce?

 

  • Žádost společnosti Grosseto o prodloužení nájmu nebyla standardně předložena dislokační komisi.
  • Záměr o pronájmu nebytových prostor nebyl vypsán formou otevřeného výběrového řízení, přestože takový postup radní Mejstřík avizoval v dopise společnosti Grosseto.
  • Dislokační komise nebyla informována o vyšší nabídce společnosti FINE FOOD CZ s.r.o.
  • Záměr uzavřít nájemní smlouvu se společností FINE FOOD CZ s.r.o. nebyl před rozhodnutím Rady MČ Praha 6 uveřejněn. 
Ing. Alan Zubr

člen oblastní rady
zastupitel
místopředseda dopravní komise RMČ Praha 6