6. června 2013

Rušení finančních úřadů dnes územních pracovišť?

Jelikož je občas dobré se zeptat u kvalitního zdroje informací na fakta, která nás trápí, zaslal jsem dopis výkonnému místopředsedovi Svazu měst a obcí panu Jaromíru Jechovi, ve kterém jsem se dotázal „co je pravdy na rušení některých územních pracovišť finančních úřadů k 31.12.2013“?

Vážený pane místopředsedo,

chtěl bych Vám připomenout náš rozhovor, který se týkal rušení některých finančních úřadů. Jsme si vědomi, že došlo k zásadní změně systému výběru daní, a k zeštíhlení finančních úřadů, ze kterých se stala územní pracoviště. Proslýchá se, že finanční úřady ve městech našeho typu zaniknou k 31.12. 2013. Jsem přesvědčen, že úplně oddělovat mé nejen podnikající spoluobčany od těchto správců daní a od přímého kontaktu s nimi, by bylo nevratnou chybou, na kterou by doplatili nejen daňoví poplatníci, ale i náš stát, který se doposud daně vybírat nenaučil. Myslím, že v devítitisícovém městě, jako jsou Hořice, by měl být základní kontakt poplatníků s daňovým úřadem prostřednictvím správců daně zachován. Protože jsem byl po vzniku finančních úřadů v řadách zaměstnanců této instituce a posléze pracoval na opačné straně pro drobné podnikatele a živnostníky, vím, co znamená ztratit tento kontakt a oddělit podnikatele od prozatím "našich finančních úředníků", znalých místních poměrů. V souvislosti s naším problémem si Vás dovoluji požádat o Vaše stanovisko a informaci, zda

Vás Ministerstvo financí o těchto krocích informovalo. Pokud vznikla nějaká iniciativa za zachování těchto pracovišť, rádi se k této iniciativě připojíme. Děkuji za Váš drahocenný čas, který této problematice věnujete.

 

Ve velice krátké době mi ze Svazu měst a obcí ČR přišla odpověď…..

Vážený pane starosto,

dnes jsme obdrželi vyjádření k Vašemu dotazu z GFŘ, které Vám níže zasíláme:
"Daňová správa skutečně provedla zásadní změnu v organizační struktuře, a to na základě zákona č. 456/2011 Sb., o Finanční správě ČR, kdy došlo k transformaci české daňové správy na Finanční správu ČR.

Třístupňová struktura české daňové správy, která byla tvořena Generálním finančním ředitelstvím, 8 finančními ředitelstvími, 199 finančními úřady a od 1. ledna 2012 i Specializovaným finančním úřadem, byla od 1. ledna tohoto roku na základě citovaného zákona o Finanční správě ČR transformována na Orgány Finanční správy ČR, které nyní tvoří: Generální finanční ředitelství, Odvolací finanční ředitelství, 14 finančních úřadů (včetně územních pracovišť) a Specializovaný finanční úřad. Nedílnou součástí každého finančního úřadu je několik územních pracovišť (de facto bývalých finančních úřadů), přičemž z pohledu zákona o Finanční správě ČR tvoří finanční úřad i všechna jeho územní pracoviště jediný správní úřad. Výčet územních pracovišť, která se nenacházejí v sídlech finančních úřadů, stanoví Vyhláška MF č. 48/2012 Sb., o územních pracovištích finančních úřadů. O dalších změnách organizační struktury finančních úřadů (ve smyslu Vámi položeného dotazu) nebylo rozhodnuto."

Z odpovědi Generálního ředitelství tedy prozatím nevyplývá, že by územní pracoviště Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Hořice bylo k 31.12.2013 zrušeno. Prozatím… Pokud Vyhláška MF č. 48/2012 nebude novelizována bez konzultace s městem, ve kterém bude územní pracoviště rušit.

Ivan Doležal

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
člen regionální rady
uvolněný starosta města

Štítky:
Sloupky starosty