22. ledna 2014

Dojmy z kongresu

Víkend jsem strávila na 24. kongresu ODS. Byl to můj první kongres, a proto bych se ráda podělila o dojmy a reflexe, které ve mně vyvolal.

Vracela jsem se autem z Olomouce domů do Havlíčkova Brodu. Mám ve zvyku využívat čas, a proto ještě v autě jsem rekapitulovala víkend. Řečníků bylo hodně, ale vedle výrazných projevů pana předsedy Fialy mě zaujal jeden výrok: kamarády v politice nehledejte, to musíte jít do skautského oddílu.

Rozhlédla jsem se po našem autě a byla jsem velmi potěšena. Z pěti spolucestujících jsme byli čtyři, kteří  prošli skautskou výchovou. Já to měla komplikovanější. Až v dospělém věku 33 let jsem skládala tři orlí pera. Oddíl jsem zakládala a vedla, aby dcera měla dobré kamarádky. Má obřadnice Naďa Hejkalová, se kterou jsme se v těchto dnech ve věku 82 let rozloučili, mě také přivedla do ODS. Byla zakládající členkou  v našem městě.

Takže to mám dobré. Kamarádky a kamarády mám tedy ze skautu a jógy. V ODS mohu prosazovat své názory.

Není jednoduché něco prosadit,  neboť si vystačíme s počty ze základní školy. Čtyři členové v místní radě jsou více než tři. Jak to pak musí vypadat ve velké politice. Jak to vypadá a dopadá dnes, víme všichni - 7,7 %.

Do ODS jsem vstoupila 27. 1. 2004. Za týden tedy budu mít výročí 10 let v ODS. Dostala jsem nádherný dárek. Kongres, po kterém mám novou chuť do práce. Nové vedení mi dává naději, že ODS má šanci se vrátit a řídit tuto zemi ku prospěchu celé společnosti a s odbornou péčí. Důsledky amatérsky vedených kroků se spoluobčanům velmi těžko vysvětlují. Nejsou argumenty. Pravicová koalice v čele s ODS dovolila rozkrádání státní správy. Pan Drábek za miliardové IT zakázky ponese pouze politickou odpovědnost. Já bych naopak ráda našla právní možnosti, jak ho exemplárně potrestat. Pak by si každý politický podnikatel musel pořádně rozmyslet, zda se mu vůbec vyplatí jít do politiky a pracovat tímto stylem. Vyčistil by se prostor pro osobnosti, které berou politiku jako službu spoluobčanům, kteří je zvolili. Takové osobnosti budou volit i občané. I mě velmi uráží, když se dívám na zprávy, kde opilý Janoušek srazí člověka a za přítomnosti policistů si telefonuje. Rychlá vymahatelnost práva nikoli letité právní spory. Pak to občané řeší samy a volí jiné strany a hnutí s nadějí, že ti budou lepší.

Znám výrok pana Churchilla: demokracie je na …, ale nic lepšího nemáme. Skutečně své kolegy a spoluobčany musíme naučit, že každý má právo na svůj názor. Pokud je rozdílný neznamená to, že je můj nepřítel. Naopak mu v duchu poděkuji, že mě obohatil svým pohledem na věc.  

Schopným bychom měli zajistit, aby měli klid na práci a svou činorodost. Neměnit pravidla uprostřed hry. Méně schopným pomoci. Všehoschopné občany potrestat. Kdo škodí, musí si nést následky. Je velmi nepříjemné po celodenní práci přijít domů a dívat se na zprávy, kde ukazují, jak pan Krejčíř má v Praze vilu za 400 milionu a vyhřívané chodníky. Já si řeknu, k čemu mu to je? Ostatní občané si řeknou něco jiného!

Kongres mi dává naději. Slušní a pracovití lidé jsou ve vedení. ODS přestala být módní stranou, a tak zde zůstanou pouze lidé, kterým skutečně jde o svobodné a demokratické prostředí. Ukázalo se to již na účasti  kongresu. Z Havlíčkova Brodu jsem byla jediný zájemce o účast. Až se bude tvořit kandidátka do komunálních voleb, to bude plno do pátého místa.

Mrzí mě jen jediné, že  takový  zásadní  kongres  nebyl již dříve.  Naopak jsem ráda, že jsem mohla být u toho, kdy se volil nový předseda pan Fiala a nové vedení ODS.

Ing. Jana Kouřilová

místopředsedkyně oblastního sdružení
Havlíčkův Brod