27. února 2020

Záchodové prkénko jako test zastupitelské demokracie

Na první pohled to vypadá jako opožděná Silvestrovská zpráva. Nedávná zpráva o tom, že v Sydney na hlavním nádraží navzdory vůli drtivé většiny občanů prosadili zřízení unisex trangenderových toalet však patří do kategorie zpráv vážných. Ve skutečnosti jde o test funkčnosti zastupitelské demokracie.

Nedávno nám média přinesla na první pohled kuriózní zprávu. V Austrálii ve městě Sydney se rozhodli být moderní a progresivní. Tak na místním hlavním nádraží zrušili tradiční pánské a dámské toalety a zavedli jednotné transgenderové toalety pro všechna pohlaví s unisex kabinkami.

A zkušenost veřejnosti? Tento progresivistický výstřelek se setkal s odporem, zejména u žen. Ženám vadí zápach, všeobecný svinčík a zejména (ó jaké překvapení) počůraná prkénka.

Nejméně 75% žen si přeje návrat původního stavu, tedy pánské a dámské toalety zvlášť. U mužů to číslo nebude jiné, koho by bavilo dělat ženám zbytečnou starost.

Podle znalců místních poměrů však k návratu do původního pokojného stavu asi nedojde, politici prý naslouchají progresivním aktivistům víc než běžným občanům a občankám.

A zde nastává problém. Jak je to možné? Jak je možné, že representanti veřejnosti nehájí většinový názor, ale názor nejvíce ukřičeného spolku?

Vždyť co je samou podstatou zastupitelské demokracie? Zvolení zástupci zde representují zájmy jednotlivých společenských skupin. Zvolení politici jsou jakýmsi sborem velvyslanců, někoho primárně zastupují! A cílem zastupitelské demokracie obecně je odstranit největší společenský problém, najít nikoli nejlepší nebo nejefektivnější (stát opravdu není firma), ale nejprůchodnější, nejvíce akceptovatelné a přijatelné řešení. Jistě, musí při tom respektovat občanské svobody a ekonomickou realitu, ale základem je opravdu odstranění nebo alespoň zmírnění největšího společenského konfliktu.

V referendu se rozhoduje jen ano nebo ne a s 50,5% odevzdaných hlasů se na 100% vybere jedno řešení. V zastupitelské demokracii se má hledat větší shoda! A cílem je problémy řešit, umenšovat.

Ale v tomto v něčem symptomatickém případě však místo řešení problému zástupci veřejnosti nový problém do společnosti vnáší!

Pokud se z ojedinělého excesu stává norma, pokud politická třída místo řešení reálných problémů vnáší do společnosti problémy nové a hrotí je, pokud nedokáže vyhovět 75% žen ani v takové maličkosti a samozřejmosti, jakou jsou dámské toalety, pak tím zpochybňuje zastupitelskou demokracii jako takovou.

Pak je marné lamentování po otevření volebních uren.

Patrik Opa

člen rady MČ Praha 4