17. října 2019

ODS Praha: Odmítáme další zdražování života Pražanů. Průtahy rekonstrukce Libeňského mostu jsou čirý amaterismus

(www.ods.cz/region.prazsky) Pražští zastupitelé za ODS budou chtít na jednání zastupitelstva jednat o dalším postupu rekonstrukce Libeňského mostu, celá věc je podle nich naprosto nezvládnutá. Občanským demokratům se nelíbí ani zvyšování poplatků za odvoz komunálního odpadu a kácení stromů na Petříně. Zastupitelé nejsilnější strany na pražském magistrátu budou chtít od vedení města slyšet také to, proč koalice tolik tlačí na přesun Slovanské epopeje do Moravského Krumlova, a jak je to ve skutečnosti se schůzkami Pirátů s JCDecaux.

Situace kolem Libeňského mostu je jasným důkazem amatérismu radního pro dopravu za Prahu Sobě. Rekonstrukce Libeňského mostu byla jejich hlavní volební téma, celý plán teď ovšem dostává fatální trhliny. Pražané by se navíc měli obejít bez náhradních objízdných variant pro auta nebo pražskou hromadnou dopravu. „Ukazuje se, že náš původní návrh na stavbu nového Libeňského mostu byl tím nejefektivnějším. Je nepřijatelné, že svým aktivismem si koalice v čele s primátorem Hřibem bere za rukojmí obyvatele Prahy, protože absence objízdných tras znamená pro řidiče nejen z Prahy 7 dopravní peklo,“ říká zastupitel za ODS Ondřej Martan.

Zvýšení poplatků za svoz popelnice o 30 % je dalším důkazem neschopnosti vedení hlavního města. Tímto krokem Rada zvyšuje už tak vysoké náklady na život v hlavním městě. Jedná se o další nekoncepční řešení vedení metropole, jako tomu bylo v případě zvýšení daně z nemovitosti. Místo toho, aby koalice začala šetřit hlavně u sebe, projídá rozpočet a výpadky chce zaplatit z kapes Pražanů. Lépe se po roce vládnutí Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil daří asi jenom kamarádům a poradcům koaličních stran,“ říká předsedkyně klubu zastupitelů za ODS Alexandra Udženija.

Předseda pražské ODS Tomáš Portlík dodává k situaci kolem kácení stromů na Petříně: „Jednání bratrů Čižinských s obyvateli Petřína ohledně výstavby nové budovy veřejných toalet je ukázkou arogance moci. Kromě toho, že se jedná o proměnu jedné z dominant hlavního města, je zarážející také to, jak jedná vedení města se svými občany. Takové jednání je obzvlášť zarážející, když si uvědomíme, že se Praha Sobě od začátku zaštiťuje občanským aktivismem a otevřenou diskusí se sousedy.“

„Jedním z posledních přání pana Alfonse Muchy bylo, aby Slovanská epopej byla vystavena v Praze. I proto je nepřípustné, aby se město vzdalo světově unikátního díla ve prospěch jiného města jen za účelem politického handlu. Je alarmující, že vedení města není schopné se o takto vzácné dílo postarat a tlačí na přesun do nevyhovujících podmínek zchátralého zámku v Moravském Krumlově. Povinnost každého pražského politika je, aby Slovanská epopej zůstala v Praze. Ptám se, zda by se hnutí Praha sobě nemělo jmenovat Krumlov sobě,“ dodává předsedkyně kontrolního výboru za ODS Jaroslava Janderová.

„Celá koalice v čele s Pirátskou stranou se od svého vzniku ohání transparentností. Proto budeme požadovat důvěryhodné vysvětlení schůzek bývalé předsedkyně pirátského klubu Michaely Krausové s obžalovaným manažerem JCDecaux. JCDecaux v Praze usiluje o významnou veřejnou zakázku a informace z médií o těchto schůzkách tak vyvolávají spoustu otázek o transparentnosti celého procesu veřejné zakázky za desítky miliónů korun. Závažnost celé situace podle nás podtrhuje fakt, že i přes ubezpečování předsedy Pirátské strany Ivana Bartoše, že se o žádný problém nejedná, paní zastupitelka Krausová na svou funkci předsedkyně klubu včera rezignovala,“ říká místopředseda zastupitelského klubu ODS Jakub Stárek.