25. dubna 2019

ODS Praha: Praha nemá plán udržitelných financí, rozpočet se projídá a na potřebné investice peníze nezbývají

(www.ods.cz/region.prazsky) Pražští zastupitelé za ODS budou chtít od vedení města slyšet, jak chtějí zaplatit všechny potřebné projekty. Pražský rozpočet se podle ODS projídá a investice se tak budou muset omezovat. Špatným krokem pro Pražany je podle občanských demokratů absence plánů pro rozvoj pražského školství. Zastupitelé za ODS upozorňují také na možný dopravní kolaps v případě, že bude Libeňský most opravován bez dostatečných objízdných tras.

„Rada hlavního města musí řešit zásadní problém – říkejme mu třeba ‚neexistující Plán udržitelných financí‘. Koalice v rozpočtu schválila rekordní běžné výdaje ve výši téměř 60 miliard korun na úkor potřebných investic a dá se předpokládat, že v dalších letech bude situace ještě horší. Proto chci radním připomenout, že ODS dokázala Prahu řídit s běžnými výdaji ve výši 36 miliard a chci se ptát, kde plánují vzít peníze na klíčové stavby, tedy metro D a Městský okruh, a také na další projekty, které jsou pro další vývoj Prahy určující,“ uvedl zastupitel za ODS Ondřej Martan.

„Hlavní město bohatne, roste počet obyvatel i pracovních míst – vedení města navzdory, chtělo by se říct. To s sebou ale nese zvyšující se nároky na mnoho oblastí, jednou z nejdůležitějších je školství. Školství se ale bohužel v posledních letech nedočkalo potřebné podpory. Problémy s nedostatkem učitelů a míst ve školách a školkách narůstají. Čekal jsem, že vedení města samo přijde s nějakým plánem, jak to napravit, takový plán je ale v nedohlednu. V nové zástavbě navíc není v plánu výstavba občanské vybavenosti, to problém s nedostatkem míst ještě zhorší. Je jasné, že taková situace je neudržitelná. Proto se budu radních ptát, jaká konkrétní opatření udělají pro to, abychom za pár let nemuseli řešit kolaps vzdělávacího systému v Praze,“ uvedl zastupitel
za ODS Jakub Stárek.

Zastupitelé byli včera na dopravním výboru informováni odborníky z Kloknerova ústavu o 4 variantách rekonstrukce Libeňského mostu. Pro Pražany nemá vedení města připravené žádné provizorní řešení, oproti tomu, s čím zastánci rekonstrukce mostu vystupovali v předvolební kampani. Obyvatelé městských částí Prahy 7 a Prahy 8 budou dlouhá léta spoléhat pouze na objízdné trasy, které nemá město připravené. Nehledě na to, že nás v této části Prahy čekají další omezení s plánovanou rekonstrukcí Hlávkova mostu, která tuto situaci ještě zhorší. Ani s touto stavbou není počítáno v připravovaném rozpočtu na příští rok,“ uvádí předsedkyně pražských zastupitelů za ODS Alexandra Udženija.

„Na závěr bych chtěl vaši pozornost zaměřit na problematiku dětských gangů, protože agresivita těchto skupin neustále roste. Nepotýká se s ní jen Praha, v některých městech už jsou ale přijímána opatření, která mají takovým aktivitám zamezit. Žádná aktivita pražské Rady ale tento problém neřeší. Cestu k řešení vidím především ve větší aktivitě městských strážníků, kteří by se měli více věnovat práci v terénu a méně papírovat a také v účinné prevenci na školách,“ uzavřel zastupitel za ODS Petr Fifka.